Přípravy akce, k níž bylo vybráno území kolem Třístoličníku, podle deníku běží od loňska na plné obrátky.. „Společná cvičení hasičských složek sousedních zemí jsou v příhraničí častá, záchranáři se navzájem znají a umí spolupracovat. Akce v tomto rozsahu a účasti sil ze tří zemí je ale jedinečná," zdůrazňuje linecký list.
Tématem se zaměstnává i menší projekt Interregu nazvaný „Přeshraniční zásahový plán Horní Rakousy-Bavorsko k efektivní ochraně lesa před požárem". Pro letní cvičení se momentálně rozpracovávají podklady. „Cílem je především vyzkoušet přeshraniční práci štábů a místní šetření možností pohybu zásahových složek v terénu. Nácvik spolupráce s úřady a vlastníky nemovitostí je rovněž předmětem akce. Bude pravidelně zkoumána kapacita rezervoárů vody v oblasti, aby v případě změn stavu byl plán zásahu přepracován," uvádějí OÖN.

Malý hrdina

Otec a syn Skorumpanové.Zdroj: Deník/repro

Středeční vydání lineckého deníku OÖN se vrací k pondělnímu činu 10letého chlapce. Jak náš list uvedl, když v jeho pokojíku v bytě v Hittmaierově ulici v Linci vypukl kolem 23. hodiny po zkratu nabíječky požár, kouřem probuzený malý Emin vyskočil z okna ve výšce šesti metrů a přes těžké zranění informoval sousedku, která alarmovala záchranné složky. Ty rodinu v poslední chvíli vyvedly z ohrožení.
„Plameny byly čím dál větší a cesta ke dveřím zatarasená hořící koloběžkou," popisuje Emin situaci. „Chtěl jsem dveře vykopnout, ale nešlo to, byly už zkřivené." Pak si prý řekl, že bude lepší, když v bytě nezůstane, jinak že uhoří. „Přes paniku zavolal nejprve otci, který byl na noční směně ve Vöest Alpine, že hoří, a ten okamžitě vyrazil. Pak Emin otevřel okno, sebral odvahu a vyskočil. Deštěm změkčený trávník dopad ztlumil, chlapec si jen zlomil ruku," uvádí deník.
Vrátil se ke vchodu do domu a zazvonil na sousedku. Současně s policií přijel jeho otec Midhat Skorupan. „Kopal jsem do dveří bytu tak dlouho, až povolily," říká. Záchranáři pak ze zakouřeného bytu vyvedli Eminovu matku (29), jejího 15měsíčního syna, 12letou dceru a matčina nového 32letého partnera. Ti pevně spali a o nebezpečí nic nevěděli. Bosenskou rodinu dopravili do nemocnice s otravou kouřem a Emin strávil noc v MedCampu Keplerovy kliniky, kde byl operován. „21 mužů linecké profesionální jednotky hasičů bylo v akci do půl jedné," pokračuje list a cituje velitele zásahu Andrease Kocha: „Při našem příjezdu hořelo v dětském pokoji vybavení, okna popraskala žárem. Ostatní místnosti bytu a schodiště byly jen lehce zakouřeny."
„Ze šťastného konce má radost i Eminův nejlepší kamarád, čtrnáctiletý Nuri. Prý doufá, že brzy zase budou moci hrát spolu fotbal," uzavírají OÖN.

Jak vypadala chudoba

Steyr kolem roku 1928…Zdroj: Deník/repro

V Muzeu světa práce ve Steyru byla v úterý zahájena výstava „Supersociálně", pojednávající „zacházení s chudobou", přesněji se životními riziky, napsaly OÖN.
Připravily ji odborné kurátorky Keplerovy univerzity Brigitte Kepplingerová a Irene Dyk-Plossová. Expozice dokumentuje, jak se v uplynulých 150 letech industrializace společnost stavěla k chudobě. Linecký deník pro ilustraci uvádí fotografii z horkého léta 1928, kdy v dělnické čtvrti Ennsleite naplnily matky studenou vodou necky a hubené děti se v nich ochlazovaly… „Dva roky nato vypukl ve městě hlad, ve Steyrwerke masově propouštěli a živitelé rodin byli bez práce," zmiňuje list. „Evangelický farář tehdy koupil pole, kde si nouzí trpící mohli vypěstovat alespoň brambory a zeleninu…" Výstava potrvá do konce roku.

Lyžařka se odhalila

Lindsey Vonnová na svém facebooku.Zdroj: Deník/repro

Americká lyžařská hvězda Lindsey Vonnová (31) si očividně užívá volna po seriálu Světového poháru, ale trocha touhy po příští sezoně ji neopustila, napsaly linecké OÖN k fotografii, kterou Vonnová zveřejnila na své titulní facebookové stránce: hůlek se nevzdala, závodní kombinézy a lyží prý pro danou chvíli docela snadno…

Sousedé strojí papežovu gardu

Klepají pro papežovu gardu.Zdroj: Deník/repro nzz

Kováři pracující starým řemeslným způsobem, bratři Johann a Georg Schmidbergerové z hornorakouského Mollnu (okres Kirchdorf), dostali v roce 2009 „zbrojařskou" zakázku z Vatikánu – vyrobili 80 brnění pro švýcarskou gardu, „ochranku" papeže. Ročně dodávali kolem deseti kusů zhotovených podle krejčovských měr, v devíti rozměrech pro jednotlivé muže stráže. Byla to první brnění pro gardu po 500 letech a nová podle Johanna Schmidbergera budou potřeba zase až za půl tisíciletí, píší OÖN. Zato firmička dostala novou zakázku z Vatikánu – na zhotovení třiceti až čtyřiceti charakteristických helem gardy, tzv. morionů.
Jak linecký deník poznamenává, Schmidbergerovi produkují brnění, meče, ale i železná zábradlí – zkrátka všechno, co je historické, jak řekl Johann - už od 14. století. Také mnoho věcí restaurují.