Spojili proto síly a na léto, od 1. července do 3. září, zadotují provoz cyklobusů. Ty mají jednak zvýšit návštěvnost zatím klidnějších míst Lipenska a zároveň pro místní zlepšit dopravní obslužnost, která o prázdninách tradičně vázne.

Na kopec autobusem, dolů na kole. To zní hlavně těm, kteří sice rádi na kola vyjedou, ale nemají dostatečnou kondici na to, aby dokázali vyšlápnout do tisícimetrové nadmořské výšky, velmi lákavě. Myslí si to bývalý šéf šumavského národního parku Jiří Mánek, který je předseda Turistického spolku Lipenska a manažer projektu letních cyklobusů. „Ráno autobusem na Jelení Vrchy nebo na Svatý Tomáš a dolů desítky kilometrů na kole, tam klidně navštívit hospůdky a naše odpolední spoje vás zase vyvezou nahoru k autu nebo do hotelu," řekl Jiří Mánek.

Turisty i místní svezou v létě na pravém břehu Lipna dotované cyklobusy.
Turisty i místní svezou v létě na pravém břehu Lipna dotované cyklobusy

Pro takový výlet bude potřebovat návštěvník Lipenska slevovou kartičku „Lipno.card", kterou buď dostane od svého ubytovatele, nebo si ji koupí v infocentru. Ta mu pak umožní svézt se desetkrát zdarma a další jízdy zlevní o 20 %. Za kolo zaplatí turista vždy 30 korun.

Projekt s celkovým rozpočtem 740 tisíc korun podpořily i lipenské obce, které tak chtějí pomoci svým obyvatelům v letních měsících, kdy kvůli prázdninám jezdí méně autobusů. Starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková řekla: „Velice rádi jsme přispěli 30 tisíc korun. Naši občané dostanou Lipno.card zadarmo, koupíme je pro ně. Stačí si je vyzvednout v infocentru."

Z Romžberka do Horní Plané budou o prázdninách vozit turisty i místní dotované cyklobusy.Zdroj: Deník / Radka DoležalováCyklobusy s Lipnokartou

1. linka: pojede čtyřikrát denně, trasa: Rožmberk - Vyšší Brod - Loučovice - Lipno - Frymburk - Horní Planá - Nová Pec - Jelení Vrchy
2. linka: pojede jednou za den, trasa: Horní Planá - Lipno - Přední Výtoň - Svatý Tomáš
Lipno.card je k dostání v infocentrech, pro turisty stojí 149 korun a pro místní 50 korun.