Dětské plavání je tu oblíbenější než kdy předtím. Vychovávat „vodní myši" už z kojenců je pět let úkolem Susi Zellerové (24), lázeňské expertky na tuto výchovu. „Je krásné vidět, jak to dětičky baví. Je skvělé, jak ztrácejí strach z vody, nebo, ještě lépe, jak takový strach ani nedostanou," říká mladá cvičitelka. PNP dodává, že o to právě jde – malí si mají na vodu zvyknout, takže později z kontaktu s ní nebudou mít obavy. A učí se v ní pohybovat, což je rozhodně užitečné.
Takto ztratilo obavy z vody v Burghausenu od začátku akce v roce 2009 už tisíc dětí – jako jubilejní osmiměsíční Lea Schreinerová z Tüsslingu. Plovárna nabízí deset až patnáct kursů za rok. Zájem je obrovský – už teď dává Susi Zellerová termíny na podzimní běhy. „Děti, které se jich zúčastní, se ještě nenarodily," říká.
Při tomto plavání nejde jen o šplouchání, batolata se také potápějí. „Asi do půl roku věku jim v tom pomáhá trik přírody – novorozencům se uzavře hrtan a zablokuje se dýchání, jakmile se venkovní cesty dýchací ponoří. Od šestého měsíce života děti tento reflex pomalu ztrácejí. Do té doby se ale u nás naučí, jak se potápět, a dokáží to i poté," vysvětluje Zellerová v pasovském deníku.
Ujišťuje, že koupání pro nejmenší nebezpečné není. Kvůli chloru jen musí být předem s dětským lékařem konzultováno, zda dítě není náchylné k astmatu nebo atopickému ekzému. Jinak prý ona sama ještě nikdy nějakou nebezpečnou situaci v bazénu s dětmi nezažila.

Náklad rour moc nezajistil

V sobotu kolem 14.50 hodiny zastavili policisté na A7 (mühlviertelská dálnice) ve výjezdu z Lince na sever český tahač s návěsem. „Při rutinní kontrole zjistili, že náklad na ložné ploše není dostatečně zajištěn," píší OÖN. „Řidič převážel osmnáct tun ocelových rour zajišťovaných pásy. Na takovýto objem by jich musel použít osmdesát, ale ve skutečnosti byly roury staženy jen devíti. Z nich byly dva pásy už zcela přetrženy a čtyři krátce před prasknutím. Tím hrozilo nebezpečí, že náklad na zbývající trase do Čech z auta spadne. Další jízda byla proto řidiči zakázána až do bezpečného zajištění rour. Řidič a vlastník tahače byli oznámeni k řízení kvůli nedostatečnému zabezpečení nákladu."

Linec rozkvete

Místostarosta Lince Baier v zahradnictví.Zdroj: Deník/repro

V polovině příštího týdne vysadí pracovníci městské zeleně v Linci první květinové záhony na veřejných plochách. V zahradnictvích podniku už připravili na 110 000 květin, převážně macešek, australských všelich, pomněnek, chejrů vonných, tulipánů a narcisek. Starat se o ně bude šest zahradnic, sedm učňů a jeden pomocník.
Protože ke vzhledu města přispívají také privátně pěstované květiny, odstartují v Linci 17. března poprvé soutěž Kvetoucí Linec. „Všichni občané a občanky s trvalým pobytem ve městě a tzdejší firmy se mohou zapojit," řekl místostarosta Bernhard Baier (na snímku s učenkou zahradnictví Melanií Maurerovou, foto: Stadt Linz). „Soukromé zahrádky, které jsou vidět zvenčí, kvetoucí balkony nebo květinami zkrášlené zelené plochy podniků – každá iniciativa je vítaná."
Účastníci mohou do 30. června zaslat digitální nebo analogové fotografie svých nejhezčích květinových koutů. Digitální příspěvky nejlépe ve formátu jpg nemají překračovat celkem velikost 10 MB. Soutěž je vypsána ve třech kategoriích – okenní a balkonové květinové ozdoby (truhlíky), předzahrádky a zahrádky. Všechny zaslané obrázky posoudí odborná porota a ocení je věcnými a čestnými cenami. Více informací na www.bluehendes.linz.at.

Strážci pořádku se činí

Linecká pořádková služba řešila v únoru 2590 přestupků, což je na tento měsíc rekordem v historii odboru. 68 procent z nich – 1770 – představují udělené pokuty za nedovolené parkování v neplacených zónách krátkodobého stání. Jednotka tomuto problému ale věnovala jen 32 procent své pracovní doby. 202krát zasahovala proti nedisciplinovaným majitelům psů, o 34krát víc než v lednu. Především proto, že neuklízeli po svých miláčcích exkrementy zanechané na veřejných plochách. Po extrémně nízkém lednovém počtu zjištěného agresivního žebrání – pouze sedm případů – se únor se 39 zákroky vrátil na „normální" úroveň.
Nejvíc přestupků „nasbírala" služba na Bulgariplatzu – 941, z toho 786 za nedovolené parkování. Druhý je Urfahr s 552 přestupky, třetí vnitřní město s 239 případy.

Ve zdraví zpátky doma

Paní Heidi zpátky doma.Zdroj: Deník/repro PNP

Jak i náš list v sobotním webovém vydání informoval, na nedělní poledne ohlásila 79letá Heidi Hetzerová příjezd k Brandenburské bráně v Berlíně – při návratu z cesty kolem světa automobilovým veteránem Hudson, rok výroby 1930, který přátelsky nazývá Hudo. Přijela přesně a přivítání stovkami fanoušků ji dojalo k slzám, píše pasovská PNP. Odpoledne v půl třetí ji čekalo další vítání u olympijského stadionu.

… a ještě z cesty, v La Pazu.Zdroj: Deník/repro PNP

Její cesta mj. přes Austrálii, obě Ameriky a Afriku trvala dva roky a sedm měsíců. V úterý bude televize RBB od 21 hodin vysílat závěrečnou třetí část reportáže o tomto dobrodružství – třeba s otázkami, jak mohla přejet s porouchaným veteránem z Chile přes Andy, jak se v Kalahari hledá benzinová pumpa atd. Podrobnosti o průběhu cesty včetně bohaté dokumentace jsou na https://heidi-um-die-welt.com/.