Vděčí za to velkým městům – vyhrál ve všech devíti zemských metropolích, nejvýrazněji ve Štýrském Hradci s 64,4 %, ve Vídni s 63,3 %. Úřad převezme oficiálně 8. července. První dámou se pak stane Hornorakušanka - Doris Schmidauerová, která se v prosinci stala druhou Bellenovou manželkou, pochází z Peuerbachu.

Vítěz voleb, profesor ekonomie, se narodil 18. ledna 1944 ve Vídni. „Jsem dítě uprchlíků – moji rodiče třikrát utíkali, před Leninem, Stalinem a KGB. Nejprve z otcova Ruska, pak z matčina Estonska, naposledy z Vídně před Rudou armádou do tyrolského Kaunertalu," říká otec dvou dospělých synů.

Do politiky vstoupil poměrně pozdě, když ho jako 50letého získal k hnutí ochránců životního prostředí spoluzakladatel Zelených Peter Pilz. Byl poslancem Národní rady. Předtím byl členem SPÖ, ale protože nezaplatil členský příspěvek, byl vyškrtnut jako „kartotéční mrtvola". Podobně opustil angažmá u Svobodných zednářů, k němuž se dobrovolně „přiznal" v rámci volební kampaně. Nezamlčel ani to, že v mladické nerozvážnosti také kdysi koketoval s komunisty.

Za svůj první úkol považuje „zahrnutí příkopů" vytvořených při volebním boji. Nový kancléř Christian Kern (SPÖ) řekl v první reakci, že vláda protestu voličů porozuměla: „Máme společnou povinnost postarat se, aby se žádný volič necítil jako poražený," uvedl.

„Poražený" Hofer řekl, že je přirozeně zklamán, ale ke svým přívržencům dodal: Nebuďte sklíčení, nasazení v tomto volebním boji nepřišlo vniveč, ale je investicí do budoucna. Šéf jeho strany Heinz-Christian Strache ho prohlásil za „vítěze ex aequo", který nebyl zvolen prezidentem jen o milimetry. Jeho úspěch je prý ale teprve začátek nové doby.

V Horních Rakousích van Bellen vyhrál s 51,32 % hlasů. Bylo pro něho 397 119 voličů, o 20 472 víc než pro Hofera. I tady rozhodlo hlasování poštou – z asi 130 000 dostal 80 000 hlasů.

Hofer vyhrál celkově v deseti z 18 okresů této spolkové země. V Mühlviertlu, regionu přiléhajícímu k jižním Čechám, byli pro bývalého předsedu Zelených (1997 – 2008) tři ze čtyř okresů, ve zbývajícím Rohrbachu prohrál jen o šest desetin bodu. Vyhrál v pěti největších městech, z toho v Linci (volební účast 53,81 %) se 62,8 %, ve Steyru s 54,6, ve Welsu s 51,8 %. Ve Freistadtu měl 50,58 %. Hofer naopak dominoval v Innviertlu přiléhajícímu k Bavorsku – v Riedu měl 56,21 %, v Schärdingu 58,10, v Braunau 59,57 %. Uspěl ale také v příhraničních městech k ČR – například v Bad Leonfeldenu měl 55,12 %, v Leopoldschlagu 51,89, v Klafferu 66,67, v Aigenu-Schläglu 54,80.

Kabina po požáru.Hořelo české auto

V pondělí pozdě odpoledne začal na parkovišti na B12 u Hinterschmidingu v okrese Freyung-Grafenau hořet tahač s návěsem. 42letý český řidič krátce po zaparkování zpozoroval kouř z motorového prostoru. Velmi rychle vyšlehly první plameny a ještě než mohl začít hasit, hořela celá kabina, píše PNP. Až přivolaným hasičům z Herzogsreutu, Philippsreutu a Freyungu se nakonec podařilo náklaďák uhasit. „Příčinou požáru byla podle prvotních zjištění technická závada. Řidič nebyl zraněn," uzavírá list.

Stopli fiakry v horku

Město Vídeň rozšířilo ochranu 375 koní vozících ve fiakrech turisty – napříště „dostanou volno", pokud teplota na Štěpánském náměstí dosáhne 35 stupňů. Loni byl ve vnitřním městě tento limit překročen v osmnácti dnech. Novinka týkající se 28 společností provozujících tuto dopravu má platit už od nadcházejícího léta. Dodržování mají kontrolovat policie a dopravní odbor magistrátu.

Linecké OÖN uvedly, že zastavení přepravy kočáry v horkých dnech patří k sedmi bodům opatření „červeno-zelené" městské vlády pro blaho koní. Stanovuje také, že koně smějí být nasazováni jen každý druhý den a provoz drožek byl o hodinu zkrácen – může trvat jen od 10 do 21 hodin.

Provozovatelé fiakrů jsou prý nařízením šokováni.

Na dlouhé cestě.  Jel 519 km děkovat

Tony Seidl z Altöttingu, který přes deset let trpí Parkinsonovou chorobou, se před deseti dny, o svých padesátinách, vydal na lehátkovém kole na 519 kilometrů dlouhou cestu do Padovy – k hrobu patrona svého křestního jména, sv. Antonína, aby se poděkoval za úspěšnou operaci mozku. Jak náš list uvedl, před dvěma roky podstoupil hlubokou mozkovou stimulaci (DBS). Dálkovou jízdou chtěl dokázat, že i s Parkinsonem se lze trochu hýbat, poznamenala PNP. Na cestě zdolal s lehátkovým kolem také Alpy.

Jak je kde draho

Pro důchodce je v Mnichově a širokých oblastech Horního Bavorska moc draho, píší PNP. V Mnichově jsou podle studie pojišťoven ceny nájemného, energií, ošacení a zdravotnických služeb o 30 procent dražší než v celoněmeckém průměru. „Znatelně snáze se žije naproti tomu v Bavorském lese. Tak například okres Freyung-Grafenau patří k deseti cenově nejvýhodnějším v celém Německu," uvádí list. Je tu o 12,09 % levněji, 1000 eur tu má hodnotu 1137,52 eura.

Rozebírá, že v okrese Pasov se žije o 4,04 % lépe než ve spolkovém průměru – 1000 eur zde má hodnotu 1042,09 eura. Ve městě Pasově samotném je ale dráž o 0,21 % než v celoněmeckém průměru – jinými slovy tisícovka tu má cenu jen 997,9 eura. Okres Rottal-Inn je o 3,55 % výhodnější, Altötting o 5,31 %, Deggendorf o 1,67 %, Regen o 11,22 %, Cham o 7,23 %. Směrem na Mnichov se žije dráž – v okrese Rosenheim o 5,83 % (v okresním města samotném o 8,45), v okrese Landshut o 0,94 %.

Čeští žáci v sídle bavorského sněmu.Čeští studenti u politiků

„Výlet do bavorské politiky" podnikli čeští účastníci výměnného studentského programu euregia Bavorský les – Šumava – Dolní Inn 2015/16," píše pasovský deník PNP. Po prohlídce bavorského státního kancléřství, které 22 studentů s jejich německými opatrovníky, ubytovateli a doprovázejícími učiteli pozvalo, měli návštěvníci možnost pobesedovat o aktuálním stavu a vývoji bavorsko-českých vztahů s ministrem Marcelem Huberem, konzulkou Lydií Holinkovou a vrchní ředitelkou úřadu vlády Andreou Fröbaovou, pokračuje list.

Dále zavítali do Maximilianea, sídla bavorského sněmu, kde skupinu provedl poslanec CSU Gerhard Waschler (na snímku vpravo), a na generální konzulát České republiky. Prohlídka městem jim přiblížila dějiny Mnichova.

„Výměnný školní rok euregia je podporován bavorským kancléřstvím a Česko-německým fondem budoucnosti," dodává PNP a vysvětluje, že příhraniční gymnázia obou zemí si takto vyměňují žáky už 20 let. Pro rok 2016/17 organizátoři hledají ještě německé hostitelské rodiny.

Kam zmizely ropuchy?

Podle přírodovědné stanice v Linci je bilance letošní sezony ochrany žab při březnovém putování žalostná. Na pěti jí zřízených oploceních při lineckých silnicích bylo k přenesení zachyceno jen 220 ropuch, zhruba desetina stavu minulých let. „Příčiny tohoto poklesu jsou těžko vysvětlitelné, protože na rámcových podmínkách v krajině či na strukturách biotopů se nic významného nezměnilo," uvádí buletin magistrátu Lince. „Je podezření, že příčinou mohou být onemocnění vyvolaná viry, bakteriemi nebo plísněmi, která žáby tak oslabila, že nepřežily zimu. Vyhodnocení by ale vyžadovalo vědeckou studii."