Zaručenými tipy, jak se s prostředky dostupnými v každé kuchyni zbavit klíšťat či komárů, se jen hemží internet. Experti jsou ale k podobným metodám skeptičtí.

Tvrzení, že obtížný hmyz může účinně odpuzovat hrst aromatického koření či bylinek v kapse, případně dlouhodobé užívání vitaminu B, považují odborníci spíše za lidové pověry. „Moc bych takovým metodám nevěřil," reagoval na dotaz Deníku Ondřej Hajdušek, vedoucí laboratoře klíšťaty přenášených onemocnění Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

„Neexistuje žádná věrohodná vědecká studie, která by takovou teorii potvrzovala," dodává. Podle něj sice není vyloučeno, že lidové prostředky mohou obsahovat aktivní látky, které klíšťatům či jinému obtížnému hmyzu zrovna nevoní, jejich účinek je však diskutabilní. „Jde spíš o osobní pocit toho, kdo takový prostředek použije," myslí si odborník.

Ten v případě, že se chcete vyhnout poštípání od komárů a jiného hmyzu, radí sáhnout po repelentech. „Některé do jisté míry fungují i proti klíšťatům. Nejdůležitější je ale pořádně se po návratu domů prohlédnout a klíšťata co nejrychleji odstranit. Pokud klíště bude přisáté méně než 24 hodin, je riziko nakažení boreliózou minimální," zdůrazňuje Ondřej Hajdušek.

Právě borelie přitom jihočeští parazitologové prokázali u 20 až 30 % zkoumaných klíšťat v nymfálním stadiu. Zanedbatelné není riziko ani v případě klíšťové encefalitidy, tou mohou člověka nakazit asi tři procenta klíšťat. O tomto víkendu lze přitom očekávat vysokou aktivitu. Té nahrává teplé a vlhké počasí.

Babské rady aneb Bylinkami proti klíšťatům

Fenykl stačí rozdrtit a jen nasypat do kapes nebo bot. Můžete ho mít i v sáčku, který jednou za čas promnete v ruce, aby se jeho vůně šířila do vašeho okolí.
Dát do alpy pár koření hřebíčku. Roztokem potřít nohy a ruce.
Přidat do 200 ml vroucí vody 25 g hřebíčku. Vařit 15 minut, nechat vychladnout a přidat dvě lžíce alkoholu. Tekutinou si namazat nohy a ruce. Stejně funguje i hřebíčkový olej zředěný vodou.
Levanduli můžeme smíchat s tea tree olejem či citronovou trávou. Esenci stačí vmíchat do rostlinného oleje. Na 10 ml oleje dejte kapku levandule a kapku tea tree, citronové trávy stačí kapka na 25 ml oleje.
Použít lze i tymián, mátu peprnou, eukalyptus. Silice můžete kápnout na kapesník, který si ovážete kolem kotníku a zápěstí, můžete je nanést třeba i na popruhy batohu.
Sáček rozmarýnu nasypte do litru vody, přidejte lžíci vinného octa a přiveďte k varu. Poté odstavte, nechte vychladnout a přeceďte. Odvar můžete v lednici schovávat celé léto a přelévat si ho do rozprašovače.