Partnerství uzavřelo i 39 dvojic homosexuálů

Linec - Počet sňatků v Rakousku loni stoupl na 44 502, registrováno bylo také 423 partnerství. Z toho bylo 3690 sňatků a 39 homosexuálních svazků rakouských občanů uzavřeno v cizině. Před domácími matrikami stanulo 40 812 dvojic, o devět procent víc než předloni (v Horních Rakousích o 11,4). 68,5 procenta sňatků bylo z obou stran prvních. Novomanželé ale stárnou – střední věk poprvé se ženících mužů byl 32,6 roku, žen 30,3 (vždy o 0,2 roku vyšší než předloni).

Ze 384 homosexuálních parnerství uzavřených v Rakousku bylo 52 procent mezi muži. 59 % jich bylo mezi 30 a 49 lety, 84,9 % z nich bylo předtím svobodných.

Počet rozvodů loni poklesl o 1,8 procenta na 16 351. Ve Vídni připadlo na sto sňatků 47,8 rozvodu, v Horních Rakousích nejméně – 36,3. Celkem 87,3 % rozchodů bylo po dohodě, ve sporných případech nesl vinu v 53,1 % muž, v devíti procentech žena, ve 26,6 % oba. Rozešlo se také 69 registrovaných partnerství (+38 %), z toho 58 procent ženských. Pravděpodobnost, že nyní uzavřené manželství skončí rozvodem, byla loni 41,6 procenta.

Střední doba trvání loni rozváděných manželství byla 10,9 roku. 1,3 % dvojic se rozešlo už v prvním roce, 44 % ve druhém, 46,7 % párů skončilo do deseti let, každý sedmý po stříbrné svatbě, tedy po 25 letech. 20 dvojic „přestalo držet" až po padesáti společných letech. Mužům bylo při rozvodu průměrně 45,1, ženám 42,1 roku. Rozchody bylo dotčeno 18 686 dětí.

Zajezdí si sockou

Cestuje všemi spoji po Vídni.Zdroj: Deník/reproŠestnáctiletý Christoph Gerster ze Stadl Paury v okrese Wels se pokouší o rekord – projet všemi 128 linkami veřejné hromadné dopravy ve Vídni (1100 km, 5400 zastávek) za 104 hodiny. Jako důvod uvedl, že má rád Vídeň a MHD, píše deník OÖN. Prázdniny si k pokusu vybral, protože v tu dobu žáci jezdí zdarma.

Odstartoval v úterý ve 4.35 v Hütteldorfu busem linky 52A, skončit má v sobotu v poledne, pokud prý nebude mít nějaký spoj zpoždění. V pátek byl podle vlastních údajů v harmonogramu, dodává list.

Lotto se nafouklo

Ve středečním tahu rakouského lotta, obdoby naší sportky, opět nikdo netrefil první pořadí a v neděli půjde o čtyřnásobný jackpot, už třetí v tomto roce. Nashromáždilo se do něj už více než 4,5 milionu eur, při tahu by částka mohla stoupnout až na 6,3 milionu. Ve středu k jackpotu měli blízko dva sázející, z toho jeden z Horních Rakous, kteří trefili pět čísel a superčíslo.

Sousedé budou měřit

Od pondělka do 24. července budou v Dolním Bavorsku opět soustředěné silniční kontroly na dodržování rychlosti. Kde radary a digitální měřidla budou nasazeny, policie tentokrát předem na internetu neuvedla, je to prý věcí jednotlivých oddělení. Podle deníku PNP by ale mohlo jít o stejná stanoviště jako při posledním měření. Hlídky mají také zvýšeně kontrolovat kamiony, a to nejen co do rychlosti, ale i bezpečného uložení nákladu a dodržování přestávek řidiči.

„Vyluštila" umění

K úděsu dohlížejícího personálu vyplnila 91letá návštěvnice Nového muzea v Norimberku umělecký exponát Arthura Köpckeho ve formě křížovky, píše PNP. Propisovačkou vepsala na obraze několik ještě volných políček, například anglické slovo pro zeď, tedy Wall… Tím podle mluvčí muzea Evy Martinové dílo poškodila. Kolik pojmů stihla vepsat, vedení muzea neuvedlo. Poškozené dílo pojištěné na 80 000 eur ovšem promptně nechalo svěsit a uklidit do depozita. Martinová doufá, že půjde opravit. Stařenku, kterou výtky muzea překvapily, vyšetřuje policie.

Tabačky propouštějí

„Protože Evropané kupují výrazně méně cigaret, zrušily British-American Tobacco (BAT) v Bayreuthu dvě třetiny pracovních míst," píše deník PNP. „Je to velmi bolestný, ale nevyhnutelný krok," říká ředitel koncernu v Německu Ralf Wittenberg. Do konce příštího roku má odejít 950 ze 1400 zaměstnanců, ale provoz, byť jen s asi 370 pracovními místy, má být zachován. Produkce hotových cigaret a polofabrikátů bude přeložena do Polska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska. Firma tvrdí, že její závody v západní Evropě loni prodaly o 17 procent cigaret méně než v roce 2011.

Také podle Německého svazu výrobců cigaret produkce tohoto segmentu v Německu klesá. Před 15 lety zdejší tabačky vyrobily ještě více než 160 miliard cigaret, loni už jen 81 miliard.

Cirkusy bez zvířat

Od 1. ledna 2019 nepronajme Pasov žádný pozemek cirkusu s divokými zvířaty, informuje PNP. Rozhodl to k návrhu Zelených výbor pro výstavbu a nemovitosti poměrem hlasů 8:3. Podle předkladatelů tím má město dát znamení proti závadám v držení zvěře a proti nucení cirkusových zvířat k nepřirozeným vystoupením.

Další vystoupili z církve

V pasovské diecézi loni vystoupilo z církve 2707 věřících, o 33 méně než předloni. „I když je to pokles, neznamená to nějakou obrátku," řekl biskup Stefan Oster. Míní, že důvody pro toto rozhodnutí jsou různé, ale zpravidla jsou výsledkem delšího procesu odcizení. Proto počítá s tím, že vlna ještě potrvá a možná se dokonce zrychlí, protože lidé, kteří se s církví cítí být srostlí, vymírají. Do církve se loni naopak vrátilo 142 lidí, víc než v roce 2014 (126). V biskupství je nyní 473.784 katolíků.

Bavorů přibylo

Bavorsku přibylo loni 152 000 občanů. Nyní má tato spolková země 12,8 milionu obyvatel. Plus vznikl především přistěhovalectvím cizinců – loni jich přišlo kolem 170 000, především ze Sýrie (33 000), dále z Rumunska a Afgánistánu. Nejvíc nových obyvatel zamířilo do Horního Bavorska, kde se počet lidí zvýšil o 69 000 (+1,5 procenta).