Jak zdůrazňuje předseda představenstva českobudějovické nemocnice Břetislav Shon, nemocnice na jihu Čech na rozdíl od 90 procent ostatních českých nemocnic nemají žádné dluhy. Podle něj je to především výsledek systematické práce managementu a to nejen v jednotlivých zdravotnických zařízeních, ale i v holdingu Jihočeské nemocnice jako celku.

„Českobudějovická nemocnice například využívá peníze z Evropské unie na přístrojovou techniku, nedělá si ale nároky na dotace od Jihočeského kraje, který tak může lépe podporovat ostatní nemocnice," vysvětluje Břetislav Shon jednu ze strategií řady posledních let.

Dalším důležitým prvkem pro ekonomické zdraví je důkladné plánování investic jak přístrojových, tak stavebních pro celý kraj, propracovaná výběrová řízení i společné nákupy pro všechna zařízení, ale také společná jednání se zdravotními pojišťovnami. „Nemocnice dokáží těžit ze spolupráce tak, že pacientům v kraji se dostane péče na vyspělé evropské úrovni v daleko největším množství oborů. De facto to funguje jako jedna velká nemocnice," přibližuje ředitel té českobudějovické. V praxi se domluvíme a rozdělíme si, co kdo umí. V dnešní době složité medicíny není možné, aby ve všech okresních nemocnicích dělali všechno, ale jako celek tak fungujeme," dodává.

Jak dokládá praxe z českobudějovické nemocnice, která právě radikálně rekonstruuje tzv. horní areál tak, aby do něj v nejbližších letech mohla sestěhovat všechny obory a opustit prostory dolního areálu, ušetřit lze i na některých zbytných prostorech nemocničního zázemí. Nemalé úspory vznikají i tím, že ve vedení zvládají práci jinde rozdělenou do početných týmů jen jednotlivci. Nejen ti pak mohou být nadstandardně ohodnoceni. „Tarify sester jsou v naší nemocnici o 7 % vyšší než v nemocnicích, které jsou příspěvkovými organizacemi, o 17 % mají v tarifech vyšší platy lékaři," zdůrazňuje Břetislav Shon.

Dlužno podotknout, že i tak si nemocnice může dovolit statisícové investice z vlastních zdrojů do přestavby areálu. Jak podotkl předseda představenstva Břetislav Shon, vše směřuje k tomu, aby měla nemocnice po roce 2020, kdy skončí období evropských dotací, takové zázemí, že do něj další desítky let nebude nutné investovat.