Účastnili se ho i budějovičtí policejní pyrotechnici, kteří sem byli povoláni, aby zneškodnili 250kilogramovou válečnou leteckou pumu. Zásah popisuje policejní pyrotechnik Pavel Zikmund: „Nejprve jsme museli zjistit, o jakou pumu se jedná. Takže jako první přichází na řadu lopata a krumpáč. Často se nás lidé ptají, proč nepoužíváme vždycky pyrotechnický oblek, je to prosté, kdyby nám tato puma vybuchla, nepomohl by nám.“ Tato fáze je psychicky nejnáročnější, protože není jisté jaký iniciační systém puma obsahuje.

Českobudějovičtí pyrotechnici zneškodňovali nevybuchlou pumu na seřaďovacím nádraží v Plzni.Zdroj: Policie ČR

Ve chvíli, kdy pyrotechnici, kteří se do Plzně sjeli z Příbrami, Teplic a Budějovic, zjistili, že se jedná o zapalovač M 101, oddechli si. „Ten se totiž dá celkem dobře odšroubovat,“ lakonicky řekl policejní pyrotechnik. A co by taková puma svým výbuchem způsobila? Dokáže prý zničit rodinný dům. V zemi by vytvořila kráter 3 x 6 metrů a rozlet střepin by byl až 1500 metrů. Zneškodněnou pumu teď experti bezpečně odpálí.

Policejní pyrotechnik Pavel Zikmund, který pumuz plzeňského seřaďovacího nádraží hasákem deaktivoval, připomněl, že nádraží bylo za války cíleně bombardované dvakrát. Puma zřejmě pochází z druhého náletu, který zničil muniční vlak, 2000 vagónů a 85 lokomotiv.