Mnozí o něm přitom nemusí mít dlouho ani tušení, protože ledviny nebolí. Včasná léčba může zabránit, aby nemocní potřebovali funkci vlastních ledvin nahradit. Přesto jen hemodialyzační středisko budějovické nemocnice pečuje ročně o asi osm desítek pacientů. Zhruba 15 Jihočechů za rok podstoupí transplantaci ledviny.

Zdraví ledvin ohrožuje také obezita

Na následky obezity a její dopad na stav ledvin se snaží upozornit letošní Světový den ledvin. Připadl na čtvrtek, kdy některé nemocnice nabídly zájemcům vyšetření.

Lidé se o rizicích onemocnění ledvin a obezitě mohou dozvědět více ještě příští čtvrtek ve vstupním terminálu českobudějovické nemocnice. Tam budou mezi 12. a 16. hodinou zdravotníci připraveni zodpovědět dotazy či poradit.

Mluvit budou i o tom, jak může nadměrné hromadění tuku v těle poškodit ledviny. Primářka interního oddělení českobudějovické nemocnice Marie Pešková zmínila, že riziko výskytu onemocnění ledvin je dvakrát až sedmkrát vyšší u obézních jedinců než u těch s normální hmotností.

Někdejší reprezentant v běžeckém lyžování Miloš Bečvář.Zdroj: DeníkLedvinu daroval Miloš Bečvář svému synovi
Někdejší reprezentant v běžeckém lyžování pětapadesátiletý Miloš Bečvář před pěti léty ani na okamžik neváhal a daroval svému v té době dvacetiletému synu Milošovi ledvinu.

„Když u něj zjistili, že je něco v nepořádku, vlastně ani na sobě nic nepozoroval. Když už potíže dospěly až k tomu, že by musel chodit na dialýzu, začali jsme řešit možnost transplantace," zavzpomínal otec na dobu, kdy to všechno začalo. Jako vhodný kandidát se tenkrát ukázal právě Miloš Bečvář. Přesto trvalo ještě celý následující rok, než byla v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny hotová všechna potřebná vyšetření.

Teprve pak došlo k samotné transplantaci. Synovo tělo otcovu ledvinu přijalo a oba jsou dnes naprosto bez omezení. „Mohli jsme se oba vrátit ke sportování. Jen syn by neměl dělat nějaké kontaktní sporty," zmínil se Miloš Bečvář. „Jen já mám jenom jednu ledvinu. Zato syn má tři, ale jen tu novou fungující. A jednou za rok jezdím na kontrolu, syn asi třikrát do roka," doplnil.

Každý rok v předjaří si oba pochopitelně na okamžiky kolem transplantace vzpomenou. Slavit ale mohou jen jednou za čtyři roky. K operaci před pěti lety totiž došlo v přestupném roce právě 29. února. 

Ve svém těle má orgán neznámé ženy

Že se bude celý jeho život točit kolem ledvin, se ukázalo už v dětství. Bohužel se nedomykavost ledviny, se kterou se Michal Šusta z Chvalšin na Českokrumlovsku narodil, neukázala lékařům dostatečně včas. Nefunkční ledvina na sebe upozornila až ve chvíli, kdy už byl jeho zdravotní stav ve třech letech tak vážný, že při záchraně života bylo nutné ledvinu odebrat.

Čtěte také: Při Dnu ledvin často odhalí zdravotní problém

Od té doby nastal kolotoč, který nikdy neskončí. Začátky, kdy měl na bocích vývody, si lépe než Michal pamatuje jeho maminka. V osmnácti mu přestala sloužit i druhá ledvina, a tak začal dvakrát týdně docházet do nemocnice na dialýzu. Trávil tu pokaždé čtyři hodiny. V té době už se poznal se svou budoucí ženou Miluší, s níž své starosti sdílí dodnes.

Po roce se našla vhodná ledvina na transplantaci. Shodou okolností mají spolu s kamarádem z nemocnice každý jednu ledvinu od stejného dárce. „Jsme bráchové přes ledviny. I když se o tom nemá mluvit, kamarádovi se podařilo zjistit, že jsou naše ledviny ze zahraničí od dárkyně, která se vybourala na motorce. Člověk o tom nesmí moc přemýšlet. Jsem vděčný, že ji můžu mít," říká Michal Šusta.

Transplantovaná ledvina ale nevydrží na celý život. Ta kamarádova už dosloužila a na transplantaci musel znovu. „Tu svoji mám už 16 let, to je nad očekávání dobré. Moje transplantovaná ledvina už přesluhuje a jsem rád. Samozřejmě bych měl více dbát na životosprávu. Ale já říkám, že ji udržuji pozitivním myšlením," směje se Michal Šusta, i když si je vědom, že ho znovu čeká dialýza a hledání ledviny k transplantaci.