Miroslav Sylla, advokát, Český Krumlov: "Primárně mne potěšilo, že nezvítězili levičáci a že první povolební projev Trumpa byl velmi rozumný. Jinak, ale Americe nerozumím a nebudu proto globalisticky mudrovat. Za pozornost ještě stojí jak tendenčně a zkresleně o průběhu kampaně informovala naše media."

Tomáš Hajdušek, Katovice, krajský zastupitel (ODS):
"Z vítězství Donalda Trumpa mám radost. Je ráznou odpovědí na bezbřehou politiku multikulturalismu, falešné politické korektnosti a rozhazovačných sociálních programů. Americký národ jasně řekl, co si o tom myslí. A to navzdory masivní mediální masáži a elitám, které až nekriticky stály na straně Hillary Clintonové. Zároveň je to poučení pro naše „elity" a média. Čím více a častěji budou kopat do Miloše Zemana, tím větší naději na znovuzvolení mu tím dávají."

Elizabeth Dospěl Williams, historička, New York a Marek Dospěl, egyptolog, New York: "Všechny nás to dost vykolejilo. Na mnoha místech naší země se rozbujel sexismus, rasismus a nenávist. A s lítostí sleduji stejné signály také v Evropě. Jsme zdrcení. Dejte si za nás pár piv."

Eliška Felcmanová Robins, která víc než deset let žije v USA ve státě Maryland: "
Nevím, jestli mám brečet. Volila jsem Clintonovou, protože je ten menší ďábel. Je více zkušená, co se týká politiky a v mezinárodním jednaní. Trump vyzývá lidi k násilí a rasismu. Plno lidi, co ho podporuje, jsou nevzdělaní nebo mají záznamy v trestním rejstříku. Minulý týden jsem jela do práce a pán se samolepkou Trump střílel na minivan na dálnici I-495, protože ho to auto předjelo. Já věřím v to, že rozdíly mezi lidmi by se dělat neměly, ať už kvůli náboženství, barvě nebo pohlaví. Podívejte se, kdo byli největší příznivci Trumpa, Rusko, Severní Korea a Philippines. Oba jsou to lháři a Clintonová, co se týká Bengazi afair, taky nemá čistý rejstřík. Je to smutné, že ve 21. století vyhraje člověk, který se přirovnává k Hittlerovi, obdivuje KKK a líbá zadek Putinovi. Trump má několik soudů do konce roku a jeden za znásilnění třináctileté dívky. Je ještě šance, že bude obžalován z vlatizrady. Držte nám palce."

Bryce Belcher, přes 20 let žije v Českém Krumlově: "Jsem zklamaný. Je to začátek konce všeho dobrého, co Amerika v posledních osmi letech dělá. Do Česka jsem se stěhoval kvůli obavě z vývoje v USA - a bohužel se mi to potvrzuje."

Jaroslava Pixová, spisovatelka, Putim: "Pro mě je Trump lepší variantou, než by byla Clintonová, a to z pohledu migrační politiky, protože Amerika má na to, co se děje v Evropě, také vliv. Trump je proti migraci, ale ze strany Clintonové by byla asi víc podporovaná. Toho se tady bojíme, protože už je v Evropě tolik nepřizpůsobivých uprchlíků, že nikdo neví, co bude dál. Marie Hrdinová, místostarosta Mirovic: "Amerika si vybrala podnikatele. Trochu jsem předpokládala, že z dvojice kandidátů - žena a muž – zvítězí muž. Volby prezidenta Ameriky mají jistě celosvětový význam, ale můj každodenní život to neovlivní."

Teal Vickrey, Colorado, tč. Lektorka anglického jazyka na Gymnáziu a SOŠ ekonomické ve Vimperku: "Nemůžu se vyjádřit k budoucnosti Ameriky, a ikdyž mám obavy, není možné vědět, jak se věci vyvinou. Co mohu říci je, že vítězství Donalda Trumpa bylo pro většinu Američanů a lídí jinde na světě docela šok. Pro mnoho Američanů, kteří podporovali Hillary a očekávali, že se stane prezidentkou Spojených států, to bude těžké akceptovat."

Jiří Návara, podnikatel, Tábor: "Donald Trump dal lidem naději, proto ho volili,…doufají, že posune jejich osudy výš, dál,, budou bohatší, šťastnější,..budou příslušníky národa, na který budou moci být hrdi. Je jim příkladem. Selfmademan, který se vyšplhal na vrchol. Jeho předvolební sliby doznají ovšem značné otupení v důsledku hledání kompromisů s dalšími ústavními institucemi USA. Nic není tak horké, jak se to vaří. Svou dosavadní rétorikou (..uvidíme, zda i prezidentováním) se ovšem zařadil do celosvětového populistického proudu, který je mimo jiné známkou odtrhávání elit národa od reality a nižších sociálních vrstev. Doufejme, že celosvětový trend mírné radikalizace má své hranice, že demokracii udrží její pilíře moci."

Miroslav Vondřička, legenda strakonického basketbalu: "Již bláznivá kampaň v USA byla proti mé mysli. Jen si přeji, aby nám zvolení Donalda Trumpa neuškodilo a mám vážné obavy, aby příliš nekamarádil s Putinem a Čínou, aby Evropu, nebo jen naši část, neobětoval. Tento můj pocit násobí i spokojenost našich vládců – přehnaných přátel s těmito zeměmi. Zřejmě zase rozhodly peníze, bohužel, jako dnes ve všem."

Jiří Houzim, Volyně: "Donald Trump asi bude nevyzpytatelnější než by byla Hillary Clintonová. Jinak si myslím, že celosvětově se zase tak nic podstatně nezmění."

Jan Zedník, Deštná, akreditovaný asistent v Evropském parlamentu v Bruselu: "Volby v USA dopadly přesně tak, jak průzkumy neukazovaly. Je to poslední dobou již taková tradice. Z Trumpa mám strach, neboť dle jeho výroku pro něho není NATO či Transatlantická obchodní a investiční dohoda prioritou. Pro Českou republiku to nejsou dobré zprávy, protože bude-li Trump naplňovat své výroky například o ignoraci kolektivní obrany v rámci NATO, bude ohrožena naše bezpečnost a celá euroatlantická spolupráce. A pokud naplní výroky o protekcionismu a odmítání TTIP coby zóny volného obchodu mezi EU a USA, doplatí na to naše exportně orientovaná ekonomika. S Trumpem také pravděpodobně skončí Wilsonovský diskurz zahraniční politiky, kdy USA hrály roli "garanta demokracie a lidských práv" ve světě. Jedna věc jsou ale výroky ve volební kampani a druhá pak jejich samotná realizace. Dejme mu tak nyní prostor, aby ukázal, jak se v prezidentském úřadě bude nakonec skutečně chovat."

Josef Knot, místostarosta Písku a krajský zastupitel: "Myslím, že pokles burz po celém světě jasně ukázal, jak svět vnímá Donalda Trumpa. V průběhu kampaně se Trump profiloval jako kandidát stavící se proti imigraci. Jako ekonomické cíle si vytýčil snižovaní korporátních daní, uvažoval o zrušení určitých obchodních dohod a rád by navýšil investice do infrastruktury. Vše dosud zmíněné v zásadě může znít poměrně rozumně. Co může působit velmi rozpačitě, je směřování zahraniční politiky. Mnozí představitelé států jistě z jeho zvolení budou velmi nervózní a tudíž se nabízí otázka, zda svět bude ještě takový, jak byl…"

Jiří Krba, majitel firmy Oknotherm Kaplice: "Já jsem byl přítelem Hillary a čekal jsem, že vyhraje. Mrzí mě, že se volby vyvíjejí ve prospěch Trumpa. Na něm mi vadí, že hrozí, že bude blízký Putinovi. Mám obavu, aby se s ním moc nekamarádil. Díváme se na to ze značné dálky, tak se mi jeví, že by k tomu mohlo dojít a já jsem z generace, které východ – kromě osvobození – nic dobrého nepřinesl. Trump je na můj vkus arogantní a jeho výrok o ženách mě zaskočil a přišel mi nehorázný. Jeví se mi jako manekýn, a to nemám rád. Při jeho zvolení nezbývá než mu přát, aby z něj byl dobrý prezident a hlavně, aby dotáhl a dosáhl osvobození Sýrie a zničení Islámského státu. Třeba v této souvislosti nakonec jeho spolupráce s Putinem k něčemu bude."

Miloslav Martan, Prachatice, cestovatel, majitel cestovní kanceláře: "V první řadě je vidět, že lidé v Americe chtěli změnu, nikdo v tuhle chvíli ale neumí říct, jestli bude k lepšímu, nebo k horšímu. Podle mne je jasné, že se Donaldu Trumpovi podařilo aktivizovat dosud nerozhodnuté voliče a přinutit jít k volbám i ty, kteří dříve nechodili. Otázkou je, jestli Američany, kteří ho volili, nebude čekat rozčarování. Nový americký prezident hlavně v začátku volební kampaně, která byla rozhodně i na Ameriku hodně bouřlivá, sliboval změny, které bude hodně složitě prosazovat, ať už se jedná o hospodářský růst ve Státech, nebo zahraniční politiky USA. Zajímavé bylo sledovat výsledky voleb i podle jednotlivých států. Je zřejmé, že protikandidátce dávali hlas především voliči z bohatších států obou pobřeží, zatímco Trump přesvědčil voliče v chudším středu Ameriky. Právě tam dokázal lidi, kteří mají do volebních místností hodně daleko, aby vzali auto a jeli mu dát hlas. Z mých zkušeností se opakuje situace z před tří let, kdy jsme museli při svých cestách po státech řešit nečekanou situaci s uzavřenými národními parky, tehdy bohatí Američané chválili administrativu současného prezidenta Obamy, zatímco ti chudší dávali jasně najevo, že mají Kongres, který dokáže Obamu korigovat. Znovu se ukázalo, že Amerika je více než na Republikány a Demokraty rozdělená na bohaté a chudé. Výsledek je zajímavý i proto, že byť vítěz amerických voleb v kampani dokázal urazit snad každou skupinu, přesto vyhrál, takže své příznivce našel i mezi skupinami, ke kterým měl v kampani dost ostré výhrady. Ale skutečně bude záležet na tom, co změna, kterou Amerika chtěla, přinese jak jí, tak i zbytku světa."

Vladislav Burian, archeolog, Muzeum Jindřichohradecka: "Musím se přiznat, že mě výsledky voleb velmi překvapily. Z jedné strany jsem přál Americe, aby měla za prezidentku ženu, ale z druhé strany by tu mohla být obrovská hrozba války, mohlo by dojít k mocensko vojenským sporům mezi Ruskem a Amerikou. Donald Trump je pro mě zase člověk, který se chová jako magor, tím jak mluví o určitých etnikách, ženách a stručně mohu říci, že bych si jako volič nevybral ani jednoho kandidáta."

Chris Rankin, hudebník, Američan žijící v Táboře: „Nejsem překvapený, ale je to škoda, i moji kamarádi jsou z výsledku smutní. Osobně bych dal hlas Clintonové, ale nevolil jsem, protože nepodporuji systém ve Spojených státech. Je mi to ale celkem jedno, žiju v Čechách. Americký prezident je hlavně hvězdou, která mluví, přesně takového lidi chtějí, proto vyhrál Trump a ne Hillary, která je jen dobrou úřednicí."

František Mikeš, Český Krumlov, bývalý starosta Č. Krumlova: Poté co dosáhl Donald Trump na 288 voličských hlasů, když jich ke zvolení potřeboval 270, tak se o něm začalo mluvit jako o novém presidentovi USA. On sám už jako zvolený president vystoupil. Z jeho vystoupení bylo zřejmé, že skončila předvolební americká show a začíná reálný život politika stojícího v čele jedné z nejmocnějších zemí tohoto světa. Teď přichází doba pro týmy poradců, aby ukázali co umí. Musíme si uvědomit, že ač má president ve Spojených státech silné postavení, tak je zde také Kongres, sbor náčelníků štábů, profesní svazy a bankovní sféra, což vše znamená, že Amerika nestojí na autokracii,ale na tradičně silných demokratických základech. To vše samozřejmě nový americký president ví a už nejbližší tým jeho budoucích spolupracovníků v Bílem domě napoví víc o tom, kam se budou Spojené státy ubírat v domácí a zahraniční politice. Osobně se nedomnívám, že to pro nás bude nějaká zásadní změna."

Aleš Trdla, hudební producent, České Budějovice: "Jako velký odborník a fanda country hudby, mam k USA dost blízko, a protože se navíc celkově zajímám o politiku, tak jsem vše sledoval celou noc, a nejen nyní. Mam i dostatečný přehled o jednotlivých amerických státech oproti běžnému člověku. Bylo to zajímavé a vyrovnané, když se hlasy přesouvaly na tu či onu stranu. Nicméně bylo potom již k ránu znát, že Hillary, které jsem moc fandil (poslal jsem ji na email i svou podporu), toho nedosáhne, snad jen to mohlo ještě dopadnout tak, že by nevyhrál ani jeden. To se sice v historii amerických prezidentských voleb stalo jen 2x, a to oboje v 19. století, ale co kdyby, že ? (potom v takovém případě věc řeší KONGRES) A co nyní od D. Trumpa očekávat ? Trochu neřízená střela, připomínající politický hybrid našeho ministra financí s našim prezidentem. A to tedy nevím, zda-li je žádoucí. Takže, Ameriko - God Bless You !"

Luboš Průša, advokát, radní města Písku: "Jsem velmi rozpačitý zejména z obou kandidátů a z průběhu volební kampaně. Ukazuje se, že demokracie nejen v Americe, ale i v Evropě i u nás v ČR postoupila do nějaké nové fáze, kdy o všem rozhodují média a to v jakém světle kandidáty vykreslují. Tato fáze demokracie nějakým způsobem téměř vždy generuje kandidáty nikoli nejschopnější, ale mediálně nejzdatnější a nejzajímavější. Je to jakási svého druhu mediální reality show. Není to o hodnotách a idejích. Vidíme to i na naší politické scéně. Vyhrává negace, strašení, pomsta někomu, kdo byl předtím ve funkci. Na to, jací kandidáti opravdu jsou a jaká řešení problémů mohou voličům přinést stejně tak jako na to, zda jsou jejich sliby reálně proveditelné, se dnes moc nehraje. Nebyl jsem skalním příznivcem příznivcem ani Hilary Clintonové ani Donalda Trumpa, neznám ani od nás z velké dálky žádné podrobnosti volebního dění v USA, ale považuji za poměrně nekorektní vůči H. Clintonové vstupy FBI do její kampaně. Je předčasné cokoli do budoucnosti hodnotit, ale zdá se, že s nástupem D. Trumpa se změní americká zahraniční politika, a to tak, že větší pozornost bude věnována politice vnitřní než zahraniční. To bude mít důsledky i pro Českou republiku."

Jiří Dvořák, odborný asistent Oddělení nových a nejnovějších dějin Historický ústav Filozofické fakulty Jihočeské univerzity: "Voliči v USA demokraticky zvolili svého nového 45. prezidenta, realitní magnáta Donalda Trumpa, který nakonec porazil Hillary Clintonovou. Voliči ukázali svou nespokojenost se stávajícím politickým establishmentem, pro mnoho voličů to vedlo k odmítání zavedených struktur. Je třeba doufat, a více dělat nemůžeme, že v prezidentském křesle to již bude umírněný D. Trump, který udrží vazby s EU i NATO. A navíc, v USA platí, že republikáni vystřídají (po osmi letech) demokraty v čele státu. Důležité je, aby vztahy Česka s USA pokračovaly bez radikálních proměn."

Jan Míka, scenárista a spisovatel, Tábor: "Volební kampaň to je takové bouřlivé chození na pivo. U piva se toho napovídá, naslibuje, ale když přejde kocovina, je potřeba opravdu něco dělat a plnit. A o tom můžeme jenom spekulovat. Doufejme, že to ví alespoň Donald Trump. Pokud z toho vzejde bezpečnější svět, dobře, že byl zvolen."

Tereza Horváthová, nakladatelství Baobab, Tábor: "Můžeme jen doufat, že ten milionářský mastodont nenapáchá příliš škody. Nicméně i volba Clintonové by byl jen volbou menšího zla. Mou kandidátkou pro příště zůstává Jill Steinová," (v prezidentských volbách 2012 kandidovala na úřad prezidentky Spojených států za Stranu zelených, pozn. Redakce).

Jiří Fišer, starosta Tábora: "Jedna věc je komediální kampaň (a že byla!), druhá věc je praktická politika. Preferoval jsem ne zcela bezchybnou dámu před velkohubý blonďákem s patkou, ale kdo ví? Nejsem amerikanofil a netroufám si dělat politologickou rozborku. Třeba Donald Trump překvapí. Onehdy vypadal Ronald Reagan také jako mimozemšťan ze showbyznysu, a když se dnes ohlédnu a zvážím svoji svobodu, tak si říkám, že bych mu měl líbat ruce."

Hana Šťastná, ředitelka, Regionální agrární komory Jihočeského kraje: "Stejné, co o Brexitu: Hlas lidu, hlas boží! Věřím na výběr většího dobra. Jen nechápu, jestli udělali chybu průzkumníci usárenského veřejného mínění, nebo demografové při sčítání bílých naštvaných amerických mužů, kteří jediní měli býti členy trumpovského fun klubu."

Michal Piloušek ml., Prachatice (triatlonista): "Američané mají jinou mentalitu než my. Náš pohled na americké volby nejde přirovnávat k tomu jejich. Dle názoru lidí, se kterými se v Americe znám, jsem se přikláněl ke Clintonové. Mám obavu, že výsledek voleb bude znamenat inklinaci USA po ekonomické stránce k Rusku a Číně, což nebude nahrávat státům, jako jsme my."

Václav Vostradovský, starosta Kvilda: "Ač byla Hillary moje favoritka, nedopadlo to. Donalda Trumpa vybrala většina a je to volba tamních voličů, my s tím nic neuděláme. Podle mého názoru je to odraz způsobu amerických voleb před volitele v jednotlivých státech, ten není úplně šťastný. Nového prezidenta USA mají, myslím, že horší situace by byla ve chvíli, kdy by volba skončila patem. Je dopočítáno a nám nezbývá než volbu respektovat."

Pavel Žalman Lohonka, písničkář: "Vypovídá to o jediné věci, že v Americe chtěli změnu, ale jinak jsem neměl žádného favorita, protože v Americe nežiju. Trochu se bojím, aby ten pán nevyvolal nějaký konflikt. Asi to nějakou změnu chce, uvidíme. Když byl prezidentem Reagan, taky se o něm říkalo bůhvíco, že je herec, ale nakonec změnil celou světovou politiku, tak třeba to bude k něčemu dobré."

Jiří Lutovský, Vimperk (trenér bikerů): „Vítězství Donalda Trumpa může být důsledkem nespokojených lidí rozladěných se současnou americkou politikou. Je to podobné jako u nás."

Libor Čech, student 3 C Gymnázia Strakonice. Rok studoval v USA v Michigenu: "Otec rodiny, kde jsem bydlel, fandil Hillary Clintonové a zrovna ve středu 9. listopadu ráno jsme si psali. Byl naštvaný, že vyhrál Donald Trump, ale pak řekl: „Vydržel jsem osm let pod Bushem, vydržím i Trumpa." Američané volby hodně prožívali, psal jsem si se kamarády ze školy, hdoně se tahle událost probírala i mezi studenty."

Milan Šimáček, herec a publicista: "Jako celoživotní homo politicus jsem samozřejmě kampaň na 45. amerického prezidenta - a zejména její finále - bedlivě sledoval. Abych řekl stručně a upřímně: byl jsem z finálové dvojice dost zděšený. Potvrdil se mi pocit všeobecné absence skutečných osobností, které usilují o politické posty. Na druhou stranu jsem bytostný demokrat, a tak výsledky voleb ctím. Ve Státech jako u nás doma. Každý z nás má holt jeden hlas, byť cca dvoutřetinová většina neví, nevzdělává se, a často ani netuší, koho, kam a s jakými kompetencemi vlastně volí. Kandidátům do krajského zastupitelstva naslouchá, jak zatočí s černošskými imigranty, a po ministrovi dopravy chce, aby vyřešil špatné spojení mezi městy Ostrava - Karviná."

Jan Bauer, Prachatice (ekonom, bývalý poslanec Parlamentu ČR, bývalý starosta Prachatic): "Kde je vyspělá demokracie promlouvá hlas lidu. Svobodní občané USA porazili média i průzkumy. Je jasné, že prohrály elity a šoubyznys na východním a západním pobřeží. Prostě všechno je jinak než se celou dobu povídalo a psalo. Je to po Brexitu další těžká rána pro představitele politické korektnosti, nečinnosti a prázdných frází napříč celou Evropou. Amerika je rozdělená, což je možná pro někoho dobré, ale pro svobodný svět nikoli. Věřím, že oba nesmiřitelné tábory najdou společnou řeč."

Jaroslav Zvěřina, bývalý europoslanec: "Nic tak dramatického se neděje a nestane, Trump je v praxi velmi úspěšný podnikatel, ale při této volbě se ukázalo i něco jiného: naprosté selhání médií a agentur. Osobně jsem rád, že zvítězil Donald Trump, já jsem Hillary Clintonovou pro její válečné postoje viděl jako nebezpečnější. Byl jsem znepokojený politikou Obamy a ona by v ní pokračovala."

Collin Hackworth (volejbalista Jihostroje): "Mým kandidátem nebyla ani Hillary Clinton, ani Donald Trump. Mně byl sympatický Gary Johnson. Nevolil jsem, protože bych musel cestovat na velvyslanectví, ale sledoval jsem BBC a internet. Jsem z Ohia, díval jsem se až do půl čtvrté ráno, vstával jsem v půl osmé, abych se hned podíval na výsledky. Změny, jak říká Donald Trump, asi přijdou, ale otázka je, jak budou rychlé a on v kampani říkal lecos. Uvidíme, jaká bude realita."

Robert Pacourek, klarinetista, rodák ze Strakonic, umělecký vedoucí Pražského komorního tria: "Mám čas, tak sleduji televizi a musím říct, že jsem výsledky prezidentských voleb v USA šokován, stejně asi jako polovina světa. Přiznávám, že jsem byl příznivcem Hillary Clintonové."

Pavel Eybert, bývalý senátor, krajský zastupitel a starosta Chýnova: "Předpokládal jsem, že s nepatrným rozdílem vyhraje Hillary Clintonová, bohužel stalo se. Těžko říct, co to bude znamenat, ona rétorika volební kampaně je jedna věc a druhou jsou pak skutečné výkony. Teď neumím odhadnout, jak se Trump od svých razantních výroků ve volební kampani posune k realitě. Pro nás je nejpodstatnější, jak se bude chovat k NATO a finančním prostředkům vkládaných do obrany Evropy prostřednictvím NATO, to si myslím, že bude podstatné. A potom jak bude nebo nebude dojednávána smlouva s EU o volném obchodu, v tom musíme vydržet. Myslím, že se teď oproti kampani dost zklidní a že půjde pragmatickou, ekonomickou cestou. A příklon k Rusku? Nemyslím, že by vznikla symbioza mezi USA a Ruskem, určitě bude pokračovat spolupráce, ale těžko odhadnout, zda a nakolik se bude prohlubovat."

Malíř Jiří Máška, Strakonice. Svoje obrazy vystavuje v USA, kde má mnoho přátel: "Jsem rád, že zvítězil Donald Trump. Vím, že všichni Češi, kteří žijí v USA a které znám, ho volili. Je to obchodník a kapitalista a Američané už nechtějí socialistické řeči v podání Hillary Clintonové. Takže USA se budou v dalších letech silně věnovat obchodu a určitě bude větší kamarádství s Ruskem."

Svatopluk Doseděl, spisovatel Jindřichův Hradec: "Samozřejmě jsem celé dění kolem volby amerického prezidenta sledoval. Zajímá mě to moc, protože si myslím, že jsou ve světě dvě strašně důležité věci. Co se děje v Rusku a v USA a když je to OK, tak je to v globálu pro všechny dobře. Mám přece jenom omezený přístup k informacím, ale původně jsem fandil Hillary, změnil jsem však názor. Trump řekl, že chce kamarádit s Ruskem a z bezpečnostních důvodů by to pro nás bylo dobré a také se mi líbí jeho protiimigrační politika."

Jan Šťastný, ČB, podnikatel, dříve žijící v USA: "
Trumpovo vítězství je mi sympatičtější. Je to bojovník. Myslím, že Amerika potřebuje změnu zažitých schémat. Proto je dobře, že nový prezident nemá vazby na politiky."

Petr Spurný, Littleton, Colorado: „Vzhledem k tomu, že žiji v USA jedenadvacet roků a nikdy mě volby nezajímaly, fakt, že je jedna hodina ráno a já tvrdnu u televize, asi vysvětluje vše. Poprvé za tu dobu, co jsem v USA, jsem byl volit, a to Donalda Trumpa. A nemohu slovy vyjádřit potěšení z jeho vítězství. Je to vítězství zdravého rozumu. Co se tady nálad týká a nejenom podle mého mínění, americká společnost nebyla tolik rozdělená, jako dnes, od občanské války."

Ladislav Faktor, hudebník, České Budějovice: "Osobně mám rád většinový volební systém. Zdá se mi totiž daleko spravedlivější, když vítěz voleb přebírá veškerou zodpovědnost. V posledních letech i v USA vítězila socialistická rétorika, tzn. hlavně lehce utopické sliby. To dokázalo velice polarizovat společnost a vyvolat v lidech nespokojenost s vlastními životy. Proto většina touží po změně. S tím souhlasím a volební vítězství přeji panu Trumpovi."

Ben Lovett, Američan z texaského Austinu, který vyučuje angličtinu na ZŠ. B. Bolzana v Táboře: "Jsem v šoku, že vyhrál Trump. Nečekal jsem to a myslím, že málokdo. Podle průzkumu to vypadalo jinak, což má paralelu s Brexitem o vystoupení Británie z Unie. Měl jsem větší naděje, že vyhraje Clintonová. Nechci, aby to vyznělo moc apokalypticky, ale bojím se o osud Ameriky, zhoršení vztahů s NATO. Trump se stane maňáskem Ruska, bude to takový užitečný blbec. Amerika bude teď polarizovaná. Vznikne hodně vzteku na imigranty, obávám se rasistického napětí."

Tomáš Jirsa, senátor za Českokrumlovsko a starosta Hluboké nad Vltavou: "Kdybych žil ve Velké Británii, hlasoval bych pro Brexit, protože bych jako Čech doufal, že Brexit může reformovat Evropskou unii. Bohužel, místo toho, aby vedení EU zpytovalo svědomí, proč Britové hlasovali pro brexit, přemýšlí, jak nejvíc Brity za jejich hlasování potrestat. Kdybych žil v Americe, hlasoval bych pro Trumpa, protože bych doufal, že bude reformovat současnou bláznivou Ameriku. Myslím, že dobrou ukázkou současné americké administrativy je návrh zákona, který říká, že když se muž cítí jako žena, může chodit na dámské toalety."

Jaroslav Větrovský, senátor za Táborsko a starosta Mladé Vožice: "Je to demokratická volba v kolébce demokracie, tedy výsledek je nutno vzít na vědomí a akceptovat ho."

Karel Deniš, hudební redaktor nakladatelství Supraphon, Tábor: "Na hodnocení si netroufám. Američané si Ameriku musí udělat znovu velkou sami."