Odstartoval 20. června z Donaueschingenu a do ústí řeky by chtěl dorazit do 31. srpna. „K tomu musí denně strávit ve vodě, která má momentálně v Rakousku osmnáct stupňů, deset až dvanáct hodin,“ uvedl linecký list. Po třech týdnech plavby ho deník „vytáhl“ z vody ve Wesenuferu v Innviertlu na začátku etapy do Aschachu. „Pozoruhodné je, že vedle každodenní štrapáce si nachází čas debatovat s domácími podél řeky,“ dodaly OÖN a Iancua označily za „vytrvalostního recidivistu“ - loni přeplaval bez neoprenu Lamanšský průliv. 62 kilometrů zdolal za 18 hodin.

U McDonaldů přidali

Velké řetězce rychlého občerstvení v Německu a odborový svaz pracovníků potravinářství a pohostinství dohodly v noci na pátek novou tarifní smlouvu platnou do konce roku 2019.. Mzdy zaměstnanců se zvýší oi 7,3 až 8,7 procenta. Nástupní plat bude od 1. srpna 2017 devět eur na hodinu, odměny učňů všech tří ročníků stoupnou v nadcházejících 29 měsících o 60 eur.

Celostátní dohoda byla sjednána pro 100 000 zaměstnanců McDonald's, Burger King a Starbucks.

Sjede se 5000 „horáků“?

Z tratě závodu Solnou komorou.Zdroj: Deník/repro

O tomto víkendu očekávají v okolí Bad Goisernu na 5000 cyklistů s horskými koly při 20. ročníku Salzkammergut-Trophy, napsaly OÖN. Největší vytrvalci odstartují v pět hodin ráno z náměstí v Bad Goisernu závod na 210,2 kilometru s výškovým rozdílem 7119 metrů. To je zhruba třikrát víc než na Grossglockneru..

Při prvním ročníku v roce 1998 se sjelo k boji na třech tratích 220 jezdců. Extrémní vzdálenost tehdy ze 20 startujících dokončila jen polovina. Letos je vypsáno ještě sedm dalších tratí od 22 do 119 kilometrů, k nimž se přihlásilo celkem 4671 závodníků, na nejdelší okruh z toho devět stovek. Z pohledu účasti jde o druhou největší sportovní akci v Horních Rakousích po lineckém maratonu, a šéf organizátorů Martin Huber, který v devadesátých letech na myšlenku připadl, říká: Je to největší a nejtvrdší mountainbikový maraton Evropy… Mimo jiné přilákal i mistra světa ve snowboardu Benjamina Karla a bývalého skokana na lyžích Andrease Goldbergera, poznamenává list. Favority ovšem hledá jinde a jmenuje například Štýřana Wolfganga Krenna, vítěze 2011, Tyroláka Daniela Rubisoira a české bratry Ondřeje a Jana Fojtíkovy. Horní Rakousy prý mají šanci v kategorii žen – Sabine Sommerová z Mühlviertlu loni zlepšila traťový rekord o 20 minut na 12:21:50 hodiny. „I když jsem tehdy jela se zraněním, musím zase startovat s pokorou. Ta je totiž na tak těžké trati nezbytná,“ říká v OÖN.

K zabloudění

Kukuřičný labyrint z dronu.Zdroj: Deník/repro PNP

Julian Ertl (25) a Markus Röckl (28) ze Schönbergu v Ohetalu nechali od jara zarůstat plochu dva a půl hektaru kukuřicí a v lánu pak vysekali tři kilometry dlouhou síť stezek, v nichž se lehce zabloudí – první kukuřičný labyrint v Bavorském lese, píše PNP. Vzor si vzali z jiných podobných atrakcí a tu svou naplánovali už loni na počítačovém CAD programu. Julian Ertl říká v pasovském listě, že od jiných bludišť se to jejich odlišuje hustotou porostu – stébla jsou tady od sebe jen 23 centimetrů. „Pole je tak kompletně neprůhledné,“ dodává.

Kdo by našel ideální cestu, ujde labyrintem v Ohe kilometr, což by tedy mělo trvat asi čtvrt hodiny. Testy prý ale ukázaly, že z bludiště nikdo nevyjde dřív než za tři čtvrtě hodiny, a to ani při druhém nebo třetím pokusu… V sobotu 15. července v 11 hodin se zařízení otevře veřejnosti. V provozu má být do října každou středu a pátek až neděli vždy od 11 do 20 hodin. Školní třídy nebo jiné skupiny si mohou sjednat i jiný termín.

Chůze – základ zdraví

Nedostatek pohybu prý způsobuje ročně na světě 5,3 milionu úmrtí. Jsou ale velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi i uvnitř jednotlivých národů, píší OÖN ze zjištění Univerzity ve Stanfordu, která vyhodnotila anonymní data od téměř 720 000 uživatelů smartphonů ve 111 zemích. Nejvíc podle studie nachodí Číňané – průměrně 6189 kroků denně, ve zvláštních zónách Hongkong a Macao dokonce 6880, resp. 6347 kroků. Japonci udělají denně průměrně 6010 kroků, v Evropě jsou první Ukrajinci se 6107 kroky. V Rakousku je to 5351, víc než v Německu (5205), ale znatelně méně než ve Španělsku (5936). Nejméně kroků za den udělají v Salvadoru – 3370, v Hondurasu 3383 a v Pákistánu 3414. Průměr všech zjišťovaných osob byl 4961 kroků.

Čáp mu žere z ruky

Prý si řekne o přidání…Zdroj: Deník/repro PNP

Čáp, který se usídlil na komíně okresní nemocnice v Mainkofenu (okr. Deggendorf), získal velkou důvěru k lidem na klinice, a třeba od Ingo Schlederera (na snímku) se nechá krmit přímo z ruky. A nemusí jít zrovna o jeho oblíbenou žábu, ale třeba o buřta, jak píše PNP. Prý si dokonce „řekne“ i o nášup…

Miliardy eur potřebným

Bavorsko dává stále víc peněz na sociální pomoc, píše PNP. Loni hrubé výdaje stouply o šest procent, stejně jako v roce 2015, a dosáhly už 4,6 miliardy eur. Velká část této podpory směřovala na pomoc ke včlenění zdravotně postižených do společnosti – loni to bylo čistého asi 2,5 miliardy eur. Dalších 724 milionů čistého šlo na základní zabezpečení potřebných ve stáří a 527 milionů na pečovatelskou pomoc.

Čí je svatý Kryštof?

Nezmizel Kryštof z Česka?Zdroj: Deník/repro PNP

Kuriózní nález učinili pracovníci stavebního dvora v úterý odpoledne při sečení zelených ploch na parkovišti u silnice mezi Hengersbergem a Winzerem (okr. Deggendorf). „V silničním příkopu ležela socha svatého. Teď se policie zabývá jejím původem a doufá na informace od veřejnosti,“ píše PNP. Socha sv. Kryštofa s jezulátkem na rameni podle ní mohla být odcizena z kostela, protože ještě silně voněla kadidlem. Informace je možné podat na tel. 0991/38960.