K nedávno skončenému pamětnímu roku „500 let reformace ve Steyru" navrhl a vydal spolek Přátel historie města jubilejní poštovní známku. Má nominální hodnotu 0,68 eura a je na ní výřez dosud neznámé fresky, nacházející se v zadním dvoře jednoho domu ve Starém městě Steyru, píše deník OÖN. Obrazově podává citát epištoly Koryntským připisované sv. Pavlu, v němž stojí: Víra, naděje a láska, tyto tři zůstávají. Ale největší je láska.
„Obraz byl pravděpodobně zadán švagrem známého steyrského historika Valentina Preuenhuebera, jemuž v době vzniku fresky – kolem 1571 - dům patřil," píše linecký list. Známku navrženou Raffaelem Mikotou je možné v omezeném počtu zakoupit za 2,50 eura v městském servisu na radnici.

Facebook už nefrčí?

WhatsApp a YouTube jsou nejoblíbenější sociální sítě Rakušanů od 11 do 17 let, zaznamenaly OÖN. „Daleko za nimi je nejrozšířenější světová síť Facebook," uvedly z online-ankety internetového monitoru mládeže, zadaného iniciativou Saferinternet. V Rakousku bylo dotazováno 400 mladistvých. 93 procent uvedlo jako nejoblíbenější médium WhatsApp, z videoplatforem jmenovalo 90 procent YouTube. 68 procent využívá fotoplatformu Instagram, 65 procent multimediální chatovou službu Snapchat. Facebook je až pátý se 48 procenty. Ve srovnání s minulým rokem ztratil 21 procent příznivců. „Každý čtvrtý mladý naopak nejraději vyhledává novou hudební videoslužbu musical.ly, která jako nováček na sítích získala hned 26 procent uživatelů," uzavírá linecký deník.

Postní hospody

„Také letos je možné jíst o masopustu v lineckých hospodách lehčí jídla," konstatují OÖN. „22 gastronomických provozů se přidalo k akci ,lehčeji žít´ iniciativy ,Urbi@Orbi – církev v City´ ve spolupráci s Hospodářskou komorou. Nabízejí víc bezmasých a kaloricky chudších jídel. Uvědoměle, a přesto chutně, se lze do 15. dubna najíst například v Kolping Restaurantu, v Kasperově sklepě, v hostinci Lüfter, v ABC-restaurantu pohybového centra tělocvičné organizace ASKÖ na Urfahru či v restauraci Löwenfeld v Kleinmünchenu," nabízí list.

300 000 eur od sousedů Sýrii

Konvoj pomoci Aleppu vyráží.Zdroj: Deník/repro

Zástupce regionálního ředitele Mezinárodního výboru Červeného kříže pro Evropu a střední Asii, Švýcar Martin Schüepp, navštívil v pondělí Linec. „Po setkání se zemským hejtmanem Josefem Pühringerem pronesl na letišti pro asi 140 pracovníků Červeného kříže přednášku na téma ,Lidskost bez hranic?´," uvedly OÖN s tím, že hornorakouská vláda poskytla 300 000 eur humanitární pomoci mezinárodního výboru v Sýrii.
„Více než 5000 rodin z Aleppa mohlo být za peníze z Horních Rakous po jeden měsíc zásobováno potravinami," řekl Schüepp. „K tomu navíc 17 000 lidí dostalo deky. Prostředky byly vyplaceny ještě v prosinci minulého roku, kdy více desítek tisíc lidí bylo pod dohledem evakuováno z tohoto města."
Popsal, že dopravit pomoc do obležených území je velmi náročné. „Mezinárodní výbor Červeného kříže pracuje vždy neutrálně. Naším ústředním cílem je zaopatřit lidi. Při tzv. crossline-operacích pronikají pomocníci k potřebným přímo na frontové linii. K tomu jsou nezbytná často několikatýdenní vyjednávání se stranami konfliktu," uvedl Schüepp, který sám pomáhal mj. v Afghánistánu, v Súdánu či ve východním Kongu. V Sýrii je podle něho situace speciální. „Často je těžké získat souhlas od všech bojujících stran. Je k tomu třeba hovořit s až padesáti uskupeními. Přesto jsme loni absolvovali 50 pomocných operací. V územích, která jsou pod kontrolou tzv. Islámského státu, probíhá zásobování přes místní složky syrsko-arabského Červeného půlměsíce. Protože ale prakticky není žádná komunikace s IS, je přístup do těchto oblastí téměř nemožný."
K aktuální situaci Martin Schüepp dodal, že se mnoho lidí do Aleppa už vrátilo. „Teď potřebují rychlou pomoc k přežití a dlouhodobou ke znovuvybudování města," zakončil.