Tradiční mezinárodní výstava Země živitelka začíná už ve čtvrtek.

Přijíždějící do Českých Budějovic však čeká několik dopravních omezení, která mohou přinést komplikace na cestě. Ve směru od Tábora se jedná o stavbu dálnice D3 u Veselí nad Lužnicí. Od Jindřichova Hradce je v tuto chvíli provoz omezen v Třeboni, kde se opravuje kruhový objezd. Pokud pojedete ve směru z Českého Krumlova, zpomalí vás kruhový objezd u Litvínovic, kde se tradičně tvoří kolony.

Zato nově postavený „kruháč“ na křižovatce budějovických ulic Strakonická a Husova se otevře už ve středu večer.

Tiskový mluvčí policie Jiří Matzner ale doufá, že provoz nebude jiný než jindy. V Českých Budějovicích podle něj na provoz dohlédnou policisté. Pohlídají třeba přechody před výstavištěm. „Výstava se ale spíše nepromítne do dopravy v kraji,“ říká Jiří Matzner s tím, že pro případné potíže budou připraveni dopravní policisté.

Ilustrační foto
Živitelka bude letos jiná

Českobudějovické výstaviště plánuje letos několik novinek včetně rozšíření parkovacích ploch v areálu výstaviště, před ním a nově také na náplavce u Dlouhého mostu. Ředitel výstaviště Leoš Kutner uvádí, že parkovné ve výši 120 Kč se bude tentokrát platit předem na celý den. „V minulých ročnících se stávalo, že na této akci parazitovali někteří podnikatelé a vybírali parkovné, které počítali na hodinu, večer se lidé nestačili divit, a pak výstaviště čelí různým stížnostem.“

Novinky se letos týkají také programu. Letošní 44. ročník bude podle organizátorů zlomový. Například se zde bude poprvé prezentovat jihočeské zemědělské školství, pro děti bude připraven tentokrát tzv. Dětský zemědělský svět.

Letos poprvé můžete vstupenky koupit v předprodeji. Na místě budou zlevněné oproti loňskému ročníku o pět korun – zájemci zaplatí 140 Kč.