Dva proudy usilují o vládu v kraji – ANO s šéfkou Radkou Maxovou a ČSSD s Jiřím Zimolou. Ten v úterý ohlásil rezignaci na post hejtmana k nejbližšímu jednání zastupitelů, což bude nejpozději 2. května.

ANO, které do pondělního rozpadu koalice fungovalo s ČSSD a JIHOČECHY 2012, oslovilo opoziční strany ODS, KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY i JIHOČECHY 2012 s nabídkou spolupráce. Rovněž ČSSD už pracuje na svém koaličním písečku, na který rovněž zve KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY i JIHOČECHY. Ke které straně se oslovení přikloní, bude ovlivněno nabídkou na poptávku, nabídkou na obsazení Rady Jihočeského kraje.

V pondělí dopoledne padla krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Na snímku hejtman Jiří Zimola.
Hejtman Jiří Zimola rezignuje, ČSSD vyjednává o nové koalici

Šéf koalice PRO JIŽNÍ ČECHY Jiří Švec zdůrazňuje skutečnost, že se jedná o budoucnost kraje, na jehož správě se rozhodně chtějí podílet. Otázkou je, ve kterém politickém táboře k tomu budou mít lepší podmínky. Zatímco ČSSD v čele s odstupujícím hejtmanem zatím, k úternímu poledni, s PRO JIŽNÍ ČECHY nejednalo, ANO je již oslovilo. „Uvidíme, kde bude reálná možnost více ovlivňovat záležitosti, které nás zajímají,“ uvedl Jiří Švec, jenž reprezentuje klub s pěti mandáty.

JIHOČEŠI 2012 se čtyřmi mandáty jsou také v centru zájmu obou stran usilujících o vytvoření nové koalice. Dle předsedy Pavla Hrocha se nebrání žádnému jednání. „Přikloníme se ke směru, který bude částečně shodný s naším programem. Máme zájem, aby se problémy bezodkladně řešily. V úterý ráno se uskutečnilo setkání s hnutím ANO, které jsme seznámili se svou vizí jednoho uvolněného a druhého neuvolněného člena rady,“ uvedl Pavel Hroch s tím, že se o tom bude diskutovat. Také ČSSD nelení a ohlásila se s žádostí o jednání.

Třetí v zájmu dvou soupeřů, KDU-ČSL, podle předsedy Jana Bartoška jednali se všemi kromě komunistů. Protože se už uskutečnila i schůzka s ČSSD, prohlásil, že podmínkou pro příklon k jedné ze stran je naplnění programových priorit a preferují stabilní koalici.

Ilustrační foto.
Představujeme krajské zastupitele, které jste si zvolili

Podle předsedy ODS Martina Kuby jsou jednání o budoucí koalici v plném proudu: „Zatímco někteří řeší personální otázky, pro nás je důležité, abychom se shodli na programu a koalice byla stabilní.“

Lucie Kozlová z ANO označila odstoupení hejtmana za pózu: „Pochopil, že na mimořádném zastupitelstvu by byl odvolán.“

Hejtmana ČSSD „obětovala“, aby se ANO nespojilo s ODSOdstoupení jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly bylo podle premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD) nezbytnou podmínkou pro to, aby sociální demokraté mohli jednat o nové koalici na jihu Čech, a zabránili tak spojení hnutí ANO a ODS. Premiér v úterý novinářům také řekl, že koalici v regionu rozbilo hnutí ANO. To, že Zimola nebude znovu usilovat o křeslo hejtmana, podle něj vytvoří podmínky pro zamezení spolupráce ANO a ODS v kraji.

„Sociální demokracie v Jihočeském kraji vyhrála krajské volby, čili pokládám za logické, že politická strana, která má v zastupitelstvu nejvíce mandátů, má ambici jednat o nové koalici,“ uvedl Sobotka s tím, že odstoupení Jiřího Zimoly umožní jednání. (čtk)