„Vyplývá to ze sdělení nemocnice v Ceseně, kde lékaři od 15. května marně bojovali o život této sportovkyně z Winhöringu v okrese Altötting," píše PNP. Vedení tamního zdravotnického úřadu rodině poděkovalo „za porozumění s odebráním orgánů a buněk za účelem terapeutické transplantace". Julia sama toto přání za života vyjádřila v průkazu dárce orgánů a v prohlášení pacienta. Druhá forma je podle jejího životního partnera a trenéra Thomase Stechera podle italského práva neplatná, ale doprovod o splnění přání závodnice bojoval „až do konce na všech rovinách". Klinickou smrt Julie oznámil Stecher na facebooku už v pondělí v poledne.

Zlatá euromince

Lutherova padesátieurovka.Zdroj: Deník/repro PNP

Váží jen 7,78 gramu, má průměr 20 milimetrů, a už je vyprodaná, uvedl ve čtvrtek pasovský deník. „Přesně k oslavě 500 let od reformace byla poprvé v historii Německa vydána zlatá 50eurová mince," píše list. Popisuje, že je na ní „luteránská růže" jako důležitý symbol teologie Martina Luthera: kříž, srdce, květ a prstenec. Korunní princ Johann Friedrich předal Lutherovi v pevnosti Coburg v roce 1530 pečetní prsten se znakem a reformátor jím pečetil svou poštu. Nyní jej používá luteránská církev.
Bavorský hlavní mincovní úřad vyrazil 150 000 těchto mincí s obsahem 99,99 procenta čistého zlata. Prodejní cena „růže" je 332,67 eura, a tedy více než šestinásobek její hodnoty. Ještě před dnem vydání byly všechny exempláře vyprodány, uzavírá PNP.