„Ale kde se hobluje, tam, jak známo, odlétávají i špony, a kde se peče, vzniká taky odpad,“ uvedl druhý den pasovský list PNP k reakci rozzlobených čtenářů na redakčním facebooku. „Čisté plýtvání potravinami,“ psal jeden a dodal „čistou bavorštinou“: „Andre miaßn hungern“ - jiní musí hlasovět… Další sdělil: „Taková blbost, jen z chtivosti po reklamě! Co všechno se mohlo s takovou spoustou masa udělat dobrého… Je zcela nepochopitelné, že se pro něco takového lidé mohou nadchnout!“

„Chtivost po reklamě?! Zellner a Dietl shromažďovali touto akcí peněžní dary pro čtyři školky v okrese Dingolfing,“ zareagovala na kritiku PNP. Zellner jen dodal, že výhrady píší pořád stejní lidé, a také jeho kolega Dietl je už na to zvyklý – marketing je podle něho nutný. „Tady je důležitý výnos v řádu více tisíců eur, který půjde k dobru čtyřem školkám. K získání takovéto sumy je samozřejmě třeba lidem nabídnout taky show.“

Jak už jsme napsali, porce burgru-rekordmana byly prodány a výtěžek půjde dětem. Kdyby nějaké zbyly, dali by je organizátoři sociálním stolům pro potřebné. Aby mohli být zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů, bylo podmínkou prokázat, že veškeré jídlo bylo spotřebováno nebo zpracováno. Dva hygienici potravin kontrolovali kvalitu použité „fašírky“.

K výtce údajného plýtvání Dietl uvedl, že samozřejmě někdy kousek salátu vzhledem k váze burgru sklouzl, ale plýtvání potravinami to podle něho není. „Stejní kritici jdou do restaurace a objednají si XXL-burgr, který nakonec nesní, a ten skončí v odpadu – to je plýtvání!“ dodal.

Nebezpečné léto

V červenci a v srpnu se v Rakousku při aktivitách pod širým nebem zraní více než 31 000 mužů ve věku 15-64 let tak těžce, že musejí být hospitalizováni, napsal linecký Volksblatt.

Přes třetinu úrazů si přivodí při fotbalu, jízdách na horských kolech, práci na zahradě, jízdě na motocyklu nebo při grilování. Ženy jsou opatrnější, těch si ublíží „jen“ 17 900. Počet zranění odpovídá „doménám“ - u grilu se u sousedů točí z 90 % muži, a proto je jich mezi zraněnými z této zábavy kolem 77 %. Podobně sekání trávy „odnesou“ úrazem z 84 procent zase muži. Zhruba každý desátý při tom přijde o prst. Kolem 60 % zraněných fotbalistů je ve věku 15-25 let. U rekreační hry jsou nejčastější úrazy vazů a šlach kolene (41 %), klouby prstů, paží a nohou (40 %). Horská kola jsou nebezpečím především pro muže starší 40 let – na nehodách mají 35 %.

Přistěhoval se k nim havran

Krotký, ale prý nevychovaný…Zdroj: Deník/repro PNP

Ulrike Siepmannová z Neuöttingu ho nazývá "Huckebein" podle jména ptáka-škodiče z obrázkové knihy Wilhelma Busche z roku 1867. Jeho krotký jmenovec se k nim přistěhoval před několika dny, ale teď se prý projevuje taky jako nevychovanec, a jeho pěstounka ho chce vrátit původnímu majiteli, píše PNP.

Popisuje, jak se havran usadí na opěradlo lehátka a odtud škube paní Ulrike vlasy, krátce nato jí sedne na předloktí a usilovně ji klove do paže. Na stole ozobává květiny nebo hrabe v zemi v květináči. „To maminka nemá ráda,“ obrací se nechtěná ,havraní matka´ na nezvaného hosta a nabízí mu kousek suché potravy pro kočky, kterou jí Huckebein žere z ruky,“ píše PNP.

Nadlouho se jídlem nenechá odlákat, už zase namáčí zobák do sklenice vody. Neplatí na něho výtky ani lehké odstrčení, už zase tropí nějakou neplechu, chce odcizit propisovačku…

„Seznámili se“ před týdnem na zahradě. Paní Ulrike vytrhávala plevel, když jí něco stouplo na nohu. Hrozně se lekla, ale pak se začala divit – pták nejevil žádný ostych a běžel za ní jako pes, vypráví. Brzy ale začal zlobit, ostrým zobákem potrhal potah plážového koše a pustil se do fólie dekorace. Do domu, kde často něco shodil, nesměl, ale pořád se vracel, přenocoval zřejmě na blízké pouliční lucerně, uvádí list.

Není to prý ale tak, že by byl nějakým zvířecím rowdy – pomáhá paní Ulrice třeba při plení. Méně kooperativní je při uklízení terasy – černé „chlupy“ koštěte napadá protiútokem, pracně shromážděnou „nameteninu“ klove z lopaty zase zpátky… Tak jako tak ho nová „bytná“ chce vrátit své předchůdkyni. Doslechla se, že měl být držen v Tüßlingu, odkud prý někdo dával do lokálního rádia výzvu, že se hledá jeho původní majitel. Ten se ale neozval, a teď paní Ulrike podala obdobnou výzvu…

Auta letí

V prvním pololetí bylo v Rakousku nově registrováno k provozu 186 561 osobních automobilů, o 8,6 % víc než loni za stejné období. Přírůstek 62,4 % zaznamenala vozidla na alternativní pohon, jejich podíl na trhu je ale stále malý – 6878 kusů. Benzino-elektrických hybridů přibylo 120,9 procenta na zhruba 3960 aut, čistě s elektrickým pohonem 33,4 procenta na asi 2679 kusů.

Celkově bylo prodáno 243 223 motorových vozidel, z toho elektrických 3571 (včetně 705 kusů dvojkolek a 100 nákladních aut).

Z výrobců osobních aut rostly nejvíc Hyundai (+31,2 %), Mercedes (+19,2), Seat (+18), Škoda (+15,5) a VW (+9,9). Pokles zaznamenaly například Audi (-11,4) a Opel (-8 %).

Manželství víc drží

Manželství v Německu trvají stále déle, počet rozvodů klesá, zaznamenala PNP. Loni rozvedené manželství trvalo průměrně 15 let, o měsíc déle než předloni, což je rekord od sjednocení Německa. Stoupl počet dvojic, které se rozešly až po stříbrné svatbě – loni to bylo každé šesté, v roce 1991 jen každé jedenácté. Více než polovina párů má nezletilé děti.

Celkově se loni rozvedlo 162 397 manželství, téměř o tisíc méně než v roce 2015. Méně rozvodů bylo naposledy v roce 1993 – celkem 156 425. Rozvádějícím se mužům bylo průměrně 46 let a sedm měsíců, ženám přesně o tři roky méně. Průměrný věk rozvedených párů v roce 1991 byl o sedm let nižší. Lidé se ale tehdy brali v mladším věku, poznamenávají statistikové.

Úředním rozhodnutím bylo loni zrušeno 1238 registrovaných partnerství, asi o devět procent víc než předloni. Aktálně žije v Německu zhruba 64 500 mužů a 52 300 žen v těchto svazcích.