Měla jiný plán – jubileum proměnila v benefici ve prospěch místního útulku zvířat. "Už při svých padesátinách a šedesátinách požádala gratulanty, aby místo darů přispěli na tento domov. Tentokrát přidala něco navíc. Po společném obědě zamířila s asi 70 hosty rovnou do útulku. Tam měly být shromažďovány nejen dary, ale společnost se mohla informovat o domově a cenné práci, kterou zde ošetřovatelé odvádějí," uvedl list. "A kdyby prý nějaký host měl dokonce přijít na nápad vzít si odtud nějakého psíka nebo kočičku domů, o tom lépe…"

Ostatně podobně to udělali oslavenkyně a její manžel Thomas před sedmi lety, kdy si vzali ze straubingského útulku psa Mickyho. Od té doby je jejich stálým společníkem a zdrojem mládí, protože pravidelný pohyb s ním jim prý dělá velmi dobře, pokračuje pasovský deník. Dodává, že akce se hostům velmi líbila, o čemž svědčí výsledek sbírky – pro chovance domova se sešlo 2400 eur.

Na snímku předává jubilantka Dexlová (vlevo) vedoucí domova Iloně Wojahnové a předsedkyni spolku Gisele Ruhové dárcovský box se 2400 eury.

Mladí Němci "jako volili"

Logo voleb mládeže v Německu.Zdroj: Deník/repro PNP

Devět dnů před oficiálním volbami v Německu byli v pátek k urnám ve více než 1600 volebních střediscích vyzváni mladí do 18 let, napsala PNP. Tato volební místa mohla vznikat všude, kde se tato věková skupina zdržuje. V jednotlivých místech akci Spolkového kruhu mládeže podporovanou ministerstvem rodiny organizují například školy, kluby mládeže nebo sportovní oddíly. Volít mohou i děti bez německých pasů. Volby U18 se poprvé konaly v roce 1996. V roce 2013 se jich zúčastnilo téměř 200 000 mladých.

Centrem projektu je podpora vytváření samostatného názoru. Jde o střet mládeže s politickým systémem a vedení dialogu. V něm strany prostřednictvím i lokálních politiků odpovídají na dotazy dětí, které porovnávají volební programy a přijímají vlastní rozhodnutí. V optimálním případě mohou tyto volby zapůsobit oběma směry – mladí se (konečně) zabývají (i) politikou a vnášejí do ní mladá témata…

Volební podklady jsou k dispozici ve volebních místnostech. Pravidla byla zveřejněna s předstihem na internetu. Hlasovací lístky distribuují koordinační volební centra jako excel-data do všech volebních míst, kde mohou být v případě potřeby i rozmnožovány. Jednotlivá střediska mohou doplňovat kandidátky místními osobnostmi. Komise mohou samy rozhodnout, zda budou zjišťovat věk, pohlaví apod. voličů. Sčítání hlasů je veřejné a pokud možno je mají provádět sami mladí lidé. Součty jsou online odeslány volební centrále. Výsledky nikdy nejsou zveřejňovány po jednotlivých místech voleb, ale vždy souhrnně v rámci volebního okresu. Mají se tím chránit voliči.

Dal si do těla

Běžel kolem Mt. Blanku.Zdroj: Deník/repro

43letý linecký triatlonista Demeter Dick (43) absolvoval horský maraton kolem Mont Blanku. Závod dlouhý 168 kilometrů s převýšeními 10 000 metrů absolvoval za 35:48:49 hodiny. Sedminásobný účastník ironmanů začal v terénu běhat až v roce 2013. Na kopce trénuje výběhy z Hlavního náměstí na Lichtenberg (926 m), kde už prý byl 175krát. Po Mt. Blanku má teď „konečného soupeře“ - účast na Tor des Geants v Courmayeuru (330 km, 23 000 m pozitivního převýšení)… Tolik OÖN o místním nadšenci. Jak náš list zjistil, zmíněný závod dokončilo 1688 běžců, vyhrál Francouz Dhaene za 19:01:54 a Dick byl na 393. místě. Před ním byli mj. jiný Rakušan Grasel (26. za 23:42:45) a jako 220. český vytrvalec Tomáš Štverák za 32:09:54, o nichž se noviny od sousedů nezmiňují. Inu, každý národ chce mít své hrdiny…

Čech hlavou bandy?

Německá policie rozbila mezinárodní gang zlodějů aut. Podezřelí měli napáchat škodu za asi 1,2 milionu eur. Jen od června 2015 do června 2016 jsou odpovědní za více než 100 trestných činů. Většinou jde o Moldavce a Rumuny, hlavou bandy je údajně 39letý Čech. „Ten objednával detailně cenná vozidla, která vyhledával v autosalonech přes internet nebo přes informátory. Auta pak byla odcizena a dopravena do Čech, kde byla kompletně rozebrána, až na jednotlivé prameny kabelů. Podezřelí odborně přeměnili všechny identifikační znaky vozidel a ,nová´ auta kombinovali s díly z legálně koupených vraků. Organizátor je pak přihlašoval v Čechách k provozu, některé díly prodával do ciziny,“ píše PNP. Sedm cizinců už bylo vydáno do Německa. Zatčen byl i předpokládaný šéf bandy.

Letos začátkem března prohledalo přes 20 policistů devět budov v ČR, hlavně v Plzni a v Praze. V halách, dílnách, garážích, stodolách a bytech našli mj. 17 odcizených aut, asi 56 autodílů, přes 35 autosedaček, kolem stovky klíčků zapalování, padělané doklady, plakety, nálepky a razítka. Krátce poté byli v Praze zatčeni dva muži ve věku 30 a 35 let. 25letého podezřelého zadržela policie později v Belgii, 30letého Rumuna na Ukrajině. Věc šetřila přes dva roky.

I Mnichov s lanovkami?

Ve čtvrtek jsme na webu informovali o záměru zavést v Linci lanovkovou dopravu. Pasovský deník PNP v pátek napsal o obdobném plánu v Mnichově. Cituje okresního hejtmana Christopha Göbela, že by zařízení mohlo uzavřít dosud chybějící příčné propojení míst kolem města. „Také z finančního hlediska by se to mohlo vyplatit – kilometr lanové dráhy by měl přijít na osm milionů eur, kilometr dálnice ale na 150 milionů. V tomto se okresní úřad odvolává na propočty profesora Harryho Wagnera z Ingolstadtu. Gondoly by podle Göbela měly pendlovat například mezi Grünwaldem a Pullachem. Kdo chce dnes jet z jedné této obce do druhé, musí přes Isar, což je momentálně možné jen po jediném mostě, naprosto přetíženém. Také na jiných místech by prý kabinky mohly být dobrou alternativou,“ uzavírá list.