Jako lavina se krajem šíří protestní nálada studentů proti zapojení komunistů do řízení jihočeského školství. Jmenování Vítězslavy Baborové (KSČM) krajskou radní pro tento resort zvedlo ze židlí nejdříve studenty třeboňského gymnázia, ale jejich protestem se už inspirovali třeba i žáci písecké obchodní akademie nebo gymnazisté z Tábora.

A všichni se chystají do ulic. „Pokud ČSSD, která jako vítěz voleb uzavřela s komunisty koalici, nedosadí nejpozději ve čtvrtek večer do čela symbolického resortu školství nekomunistického zastupitele, vyrazíme v sobotu na budějovické náměstí demonstrovat," prohlašují.

Na třeboňském gymnáziu protest aktivně organizuje sedm studentů. V čele petičního výboru stojí septimán Dominik Hořejší. „Nesouhlasíme s tím, aby takhle důležitý post a vůbec vedení kraje měla na starost totalitní strana. Myslíme si, že raději měly demokratické strany z části ustoupit ze svých programů a domluvit se mezi sebou," řekl.

Protest zatím kromě pondělního čtení prohlášení nijak nenarušil běžný chod školy. Dominik Hořejší ale již kontaktoval hejtmana Jiřího Zimolu a ten studentům nabídl osobní setkání. Mělo by se uskutečnit dnes po 15. hodině v Českých Budějovicích.

Obsazení postu radního pro školství zastupitelkou KSČM se nelíbí ani dalšímu septimánovi Danielu Dvořákovi. „Co byli komunisti zač, vím od pamětníků i z hodin dějepisu. Předpokládám, že to, co se ve škole učíme, nejsou lži," řekl osmnáctiletý student. Bojovnost vůči totalitnímu režimu má navíc v krvi. „Naší rodině komunisté zabavili majetek a tatínkovi zakázali studovat," poznamenal.

Někteří gymnazisté protest spolužáků odmítají

Ne všichni třeboňští gymnazisté jsou ale ve svých názorech jednotní. Někteří aktivitu svých spolužáků odmítají. „Do dnešního dne jsme nepochopili hlavní účel. Zkoušeli jsme navázat diskusi s organizátory, ale na ničem jsme se neshodli. My si stojíme za tím, že komunistická strana se účastnila demokratických voleb, byla k nim bez protestů připuštěna, a proto není žádný důvod, aby se nemohla podílet na koalici," zdůraznil Michal Najdr ze třetího ročníku.

Roman Lexa se zase domnívá, že není důležité, která konkrétní strana kraji vládne, ale zda dosadí na posty odborníky. „Zaznívá tu také argument, že paní Baborová by mohla ovlivnit kvalitu výuky na gymnáziu, ale ta závisí především na učitelích," dodal.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola také rozhodně nehodlá ustoupit. „Nikdy jsem nepodléhal a ani podléhat nebudu silovému nátlaku, vydírání či hrozbám politických odpůrců a na základě toho jednat," uvedl ve svém prohlášení. Navíc podotkl, že by bylo férové dát všem radním prostor, aby mohli ukázat, zda svou práci zvládají či nikoliv.

Protesty proti obsazení krajského resortu školství zástupkyní KSČM podporují 
i někteří učitelé třeboňského gymnázia. Patří mezi ně Václav Pražák, jehož aprobací je dějepis a německý jazyk. „Myslím si, že je dobře, že se mladí lidé zajímají o současné dění a že jim tyto věci nejsou lhostejné. Pasivita a nezájem jsou totiž jedny z největších zátěží, které mohou rozbíjet společnost, a kdo se nesnaží, nemá šanci docílit změn," řekl.

On sám je přesvědčen o tom, že pokud chtějí komunisté fungovat ve společnosti, musí především provést reflexi toho, co jejich strana v minulosti udělala. „Měli by se distancovat od věcí, které se ukázaly jako špatné. A pak je na současné politické reprezentaci, jakým způsobem bude ke komunistům přistupovat," doplnil.

Ředitelce gymnázia Anně Kohoutové atmosféra ve škole trochu připomíná dobu sametové revoluce. Tehdy patřila mezi studenty, nyní je ale v úplně jiné pozici. „Musím zdůraznit, že je pro mě hrozně důležitá loajalita k instituci, která nás zřizuje, a rozhodně chci udržet korektní vztah. Nemůžu říct, že by protest studentů byl vítanou reklamou, ale v principu jejich aktivitu vítám," reagovala.

Zároveň nenechá narušit výuku ve škole. Studentům nabídla podmínky k tomu, aby se mohli vyjádřit, vše se však odehrává pouze o přestávkách a ve volném čase.

Přidává se Písek i České Budějovice

Třeboňští gymnazisté už strhli na svou stranu i další lidi. Podpisy pod petici sbírali v úterý také studenti písecké obchodní akademie. „Do této doby ji podpořilo asi šedesát lidí," sdělila krátce před polednem studentka třetího ročníku Eva Marešová. I ona je podle svých slov připravena vyrazit v sobotu do krajské metropole demonstrovat.

Připojení k protestu zvažují na Gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích. Podle studenta Damiána – Ondřeje Šulisty se ale zatím definitivně nerozhodli. „Chceme si ještě ověřit některé informace uvedené v petici. Zejména ty, které se týkají vyjádření paní Baborové," upřesnil a doplnil, že gymnazisté by se s krajskou radní nejraději setkali osobně, aby její postoje a názory slyšeli přímo.

Další podporu se snaží pro středoškoláky získat Šimon Heller, člen Akademického senátu Jihočeské univerzity. „Mně osobně přijde absolutně skandální, že post radního pro školství obsadila členka komunistické strany. Dohodl jsem se proto s třeboňskými gymnazisty, že se pokusím zaktivizovat studenty na univerzitě," vysvětlil.

Už oslovil své kolegy prostřednictvím emailů a sociální sítě Facebook. Domnívá se také, že Akademický senát by měl k situaci schválit oficiální stanovisko. „Problém je, že v nejbližší době nezasedá, ale je třeba jednat rychle. Obrátil jsem se tedy na všechny členy a pokud budou souhlasit, můžeme o tom hlasovat elektronicky," řekl.

Mnozí vysokoškoláci podle něj s protesty sympatizují. Není si však jist, zda by se všichni zúčastnili případné demonstrace. „Zaznívají i názory, že univerzita má být apolitická," komentoval.

Ještě jedna petice vznikla 
v Budějovicích. „Je to hlavně apel na pana hejtmana," říká za petiční výbor Antonín Kryl. Cílem  je vyjádřit nesouhlas 
s koalicí a přimět ČSSD, aby zvážila její trvání. „Jiří Zimola měl možnost uzavřít  spolupráci s demokratickými stranami. Komunisté se dostatečně nedistancovali od své minulosti," dodal.

On sám není podle svých slov extrémně pravicově orientovaný ani politicky angažovaný. „Naše petice prostě vznikla a byli jsme zvědaví, jestli někoho osloví. Pro mě jako občana je to možnost, jak se vyjádřit k současnému vedení kraje, ale nejedná se 
o nátlak," zdůraznil.

Přes rostoucí protesty se ale hejtman Jiří Zimola k žádným změnám v obsazení krajské rady zatím nechystá. „Rád si vyslechnu všechny, kteří sdílejí odlišné názory, ovšem tato jednání musí být věcná, a nikoliv ultimativní," vzkázal.

"Dejte radní šanci," reaguje Zimola

Dále žádá, aby lidé dali radním možnost prokázat své schopnosti. „Až poté bude čas na férové hodnocení. Já sám budu po uplynutí obvyklých sto dnů hájení nových radních tím nejpřísnějším soudcem, který bude hodnotit odvedenou práci. A pokud shledám, že nejsou ve své funkci kompetentní, budu trvat na jejich odvolání. Ale než k tomu dojde, musejí nejdříve dostat šanci," uzavřel Jiří Zimola.

Studenti si však trvají na svém. Jestliže ještě ve čtvrtek večer bude post radního pro školství a kulturu obsazen kandidátem KSČM, stávkovat se bude. A to prý i v případě, že hejtman studenty při společném setkání, které by se mělo uskutečnit dnes, ujistí, že 
o výměně bude uvažovat. „To by byla pouze politická odpověď, s níž se nespokojíme," řekl rozhodně septimán Petr Čížek z třeboňského gymnázia. „Na přemýšlení má pan hejtman čas už nyní. My od něj očekáváme jasné rozhodnutí," doplnil.

Čtěte také: Studenti proti KSČM. Chtějí stávkovat jako v roce 1989