Podle Asfinag je to první takový pokus na světě, píše deník OÖN. Nátěr na objednávku správy vyvinula vídeňská firma na principu termochromie. Při testování v chladničkách začínala měnit barvu už při čtyřech stupních nad nulou.

Značky byly zatím umístěny ve Štýrském Hradci a v Pinggau a jsou sledovány kamerami. Asfinag se už těší na první mrazy, aby reakci nátěru mohl vyhodnotit v praxi. Obzvlášť důležitý může být takový varovný prostředek zejména na mostech, kde se teplota vozovky mění nejrychleji.

Prozradil tajemství

V říjnu vzbudila v Rakousku zpráva o tom, že policisté v okrese Floridsdorf mají úkol udělit za měsíc nejméně sedm pokut za prohřešky v dopravě. Policistu, který to prozradil velkému deníku, vedení vypátralo a předběžně suspendovalo. Policejní prezident Gerhard Pürstl to napsal svým vídeňským podřízeným s tím, že dotyčný záměrně předal tisku úřední tajemství. Je přesvědčen, že tím došlo k nezhojitelné ztrátě důvěry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, napsal deník OÖN. Vedení policie vysvětlovalo, že kromě kvóty pokut dotyčný předal novinám i řadu dalších informací i osobních dat.

Proti suspendování kolegy, „který odkryl protiprávní nařízení",  brojí odbory a žádají, aby byl neprodleně vrácen do služby. „Při současném stavu ve vedení policie" by prý stálo za úvahu připustit „právo policistů na odpor". Těm prý takto nezbývá než se obracet na tisk, protože kritika uvnitř policie nic nepřináší. Ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová už před časem takové kvóty ostře kritizovala a řekla, že všechny podobné pokyny nechá prověřit a ty protiprávní ihned zastaví.