„To odpovídá 112 objetím zeměkoule, více než dvanáctnásobku vzdálenosti Země-Měsíc či 23 500 jízdám kolem Dunaje z Lince do Vídně," vypočítává zpravodaj magistrátu. „Uspořeno tak bylo 855 tun oxidu uhličitého, resp. 330 000 litrů pohonných hmot."
Této soutěže se účastní zaměstnanci lineckých podniků a nemocnic, kteří na kolech jezdí do práce na kratší vzdálenost, v řádu několika kilometrů. „Právě takové trasy jsou pro dopravu na bicyklech po městě ideální," říkají organizátoři z poradenského centra pro mobilitu. Po skončení akce budou z každého podniku oceněni jednotlivci s největším počtem kilometrů a s největším počtem dnů, v nichž cestovali na pracoviště na kolech. Započítávány budou všechny takové cesty vykonané do 31. října. Přihlásit se je možné na http://www.linz.at/verkehr/3493.asp.
Prvního ročníku se zúčastnilo asi 160 lidí z 52 týmů lineckého magistrátu a všeobecné nemocnice. Dva roky poté už jelo přes 600 lidí ve stovce družstev, v roce 2012 šlapalo přes 200 týmů a loni už více než 750 amatérských cyklistů 259 družstev z asi třiceti podniků a zdravotnických zařízení. Z účastníků bylo 31 procent žen. Loni soutěžící urazili celkem téměř 700 000 kilometrů.

Zima v Linci: 2300 tun soli

V sezoně 2016-17 spotřebovaly městské služby při ošetřování vozovek a stezek v Linci 2300 tun soli a 270 tun posypového materiálu. Rok předtím to bylo "jen" 1370 tun soli a 160 tun drti. Zaměstnanci pečovali o 573 kilometrů silnic, 146 kilometrů cyklistických stezek a 134 veřejných schodišť. Nejvíc práce měli silničáři 31. ledna, kdy během 24 hodin spotřebovali 220 tun soli.

V sobotu vypustí ptáky

Celorakouská povinnost ustájení hospodářsky chované drůbeže kvůli ptačí chřipce byla vyhlášena 10. ledna. Nadcházející sobotu 24. března bude opatření zrušeno. Protože hrozí nebezpečí dalšího vypuknutí nemoci, musí být domácím hejnům účinně zabráněno v kontaktu s volně žijícím ptactvem a jejich trus musí být schraňován – krmení a napájení drůbeže musí být ve stájích nebo přístřešcích. Voda nesmí být ze shromažďovacích nádrží povrchových vod, k nimž mají přístup volně žijící ptáci. Tato pravidla musí dodržovat drobní chovatelé i drůbeží farmy do doby, než budou ochranářská opatření definitivně zrušena.

Brali z Čech maléry

Přinejmenším šest kilogramů marihuany měla propašovat skupina drogových dealerů z Čech do Horních Rakous k prodeji především v Innviertlu, informovaly čtvrteční OÖN. „Tři předáci ,tlupy´ byli zadrženi ve svém bytě v Altheimu v okrese Braunau a dodáni do vazby v Riedu. 25 dalších osob bylo obviněno," uvedl list.
Případ „rozhýbalo" prosincové dopadení 21letého muže, který měl v Braunau prodat 1,6 kilogramu konopí. Jako dodavatelé byli vypátráni dva Češi ve věku 35 a 53 let a 26letý Slovák, kteří žijí v Rakousku. „Trio mělo od začátku roku 2016 drogu přepravovat v různých autech z Plzně do Innviertlu. Marihuana byla uskladněna v bytech v Altheimu a odtud distribuována dealerům v okrese Braunau. Čtyři z šesti kilogramů byly podle policie prodány subobchodníkům, kteří zásobovali především mladistvé v Braunau a v bavorském Simbachu, zbytek šel jiným odběratelům," uzavírá deník.