„Jen v minulých týdnech podali tři muži z okresu Freyung-Grafenau trestní oznámení poté, kdy do takové pasti spadli," uvádí list. Mluvčí policejní inspekce ve Freyungu Walter Hoffmann popisuje tyto činy, aby varoval budoucí návštěvníky Čech. Podle něho se všechny útoky podobají, vždycky jsou předstírány situace nouze, a při všech postupovali pachatelé mimořádně šikovně.

„První případ se udál jedno dopoledne v Lenoře. Tady řidič zahraničního auta naznačoval přijíždějícímu z okresu Freyung, aby zastavil. Potom ho lámanou němčinou poprosil o peníze, jeho syn prý leží v nemocnici. Poškozený se nechal přesvědčit, jel s pachatelem k bankomatu, vyzvedl více stovek eur a předal je neznámému. Ten mu jako ,zástavu´ přenechal údajně zlatý šperk a vizitku, kde prý bude k dosažení, aby se mohli domluvit na vrácení peněz," líčí Hoffmann v PNP. „Ale pak pro důvěřivce přišel šok – údajný zlatý kus byl bezcenným módním doplňkem a na uváděném telefonním čísle nebyl nikdo k zastižení…" Poškozený poté podal trestní oznámení.

Pokuta za rysa

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekOkresní soud ve Steyru uložil ve středu 65letému myslivci peněžitý trest 11 160 eur za odstřel rysa v Národním parku Kalkalpen. Kromě toho musí správě ochranného území nahradit škodu 12.101 euro. Preparátor zvěře a jeden řezník byli odsouzeni mimo jiné za křivou výpověď k peněžitým trestům 4320 a 2160 eur, píší OÖN. Organizace ochrany zvířat WWW byla se svým požadavkem na náhradu škody odkázána na civilní soud. Rozsudek není pravomocný.

List vysvětluje, že park realizuje znovuosídlení rysů a už delší dobu postrádá všechny samce. Od začátku bylo podezření na jejich ilegální odstřely. Když zemská kriminálka našla v ledničce jednoho preparátora tělo zvířete, na mušku vyšetřovatelů se dostal později obviněný senior. K činu se ale překvapivě přiznala jeho žena, která za to byla už pravomocně odsouzena (náš list informoval).

Státní zastupitelství ale vychází z toho, že bylo skoleno víc rysů. Tělo žádného dalšího se nenašlo, ale žalobce Wilfried Kondert upozornil, že v ledničce zmíněného preparátora byla zabalená stažená kůže s nápisem 13. květen 2012. „K tomuto datu ale rys s označením B7, zastřelený údajně manželkou podezřelého, ještě nebyl na světě," konstatují OÖN.

Obžaloba se opřela o svědeckou výpověď bývalé milenky podezřelého, který jí detailně o odstřelu vyprávěl a ukazoval jí fotografie na mobilu. Při hlavním líčení žena na svém tvrzení setrvala, zatím co obviněný tvrdil, že o tom mluvili jen v teoretické rovině. Další svědek měl slyšet, že také „někdo ze zemské školní rady a jeden politik" prý zastřelili rysy, ale to se nepodařilo verifikovat.

„Proces se vyznačoval stejně jako ten proti ženě obviněného četnými výpadky paměti svědků," pokračuje list. „Preparátor, který měl na objednávku obviněných zvíře vycpat, a další svědek vypovídající v první věci byli obžalováni z křivé výpovědi a z nadržování, preparátor i z porušení zákona o obchodování s chráněnými druhy. Preparátor totiž nejprve uvedl, že mu rysa přinesl myslivec, ale pak výpověď změnil a tvrdil, že to byla jeho žena. Datum na obalu s kůží vysvěloval jako omyl. Potrestaný řezník měl zase původně uvést veterináři, že v ledničce viděl dva rysy. Zvěrolékař to ohlásil národnímu parku. Řezník ale ve středečním procesu tvrdil, že mluvil o zahlédnutí dvou rysů ve volné přírodě. Veterinář si pak nepamatoval už na nic…"

List dále cituje soudce Wolfa-Dietera Grafa, že u soudu jsou na leccos zvyklí, ale jak se lhalo v tomto řízení, prý už vybočuje z řady. Vyjádření zvěrolékaře bylo podle něho také lež, údaje exmilenky obžalovaného se ale dalšími důkazy vždy potvrdily.

Mistr světa týral rybu?

Augenthaler s trofejí.Zdroj: Deník/repro PNPFotbalový mistr světa z roku 1990 Klaus Augenthaler (58, Bayern) si byl zachytat – a „chytil" trestní oznámení organizace na ochranu zvířat Peta, napsala PNP. Mluvčí státního zastupitelství v Řeznu Theo Ziegler potvrdil, že zkoumají, zda nešlo o přečin podle zákona na ochranu zvířat.
Augenthaler, který nyní trénuje hornofalcký SV Donaustauf v zemské lize, před několika týdny vytáhl z rybníka 220 cm velkého sumce a rybu vrátil do vody. Fotografii rybáře s úlovkem přinesl Bild.

Podle Pety je to porušení zákona o ochraně zvířat, protože obratlovci tak byla způsobena déletrvající bolest. Praxe "Catch and Release", tedy chyť a pusť, při které jde o boj s rybou a o trofejní fotografii, je pro ochránce zvířat nepřijatelný, řekla Tanja Breiningová z Peta. Pokud by prý Augenthaler chytil rybu kvůli jídlu, nemohla by organizace proti němu právně nic podnikat. Takto ale neměl k chytání žádný rozumný důvod, jak jej zákon požaduje.

Státní zastupitelství ještě neví, zda rybáře obžaluje. Augenthaler, který je z Fürstenzellu a začínal s fotbalem v dolnobavorském Vilshofenu, si je jistý, že by spor vyhrál - jinak by prý soud musel vynést rozhodnutí, že v Německu a v Evropě vůbec žádný sportovní rybář být nesmí. Navíc argumentuje, že tak velký sumec se nedá jíst, končí PNP.

Brigádníci proti mouchám?

Počasí se stará kalužemi po dešti a teplem o to, aby se letos mouchy mohly velmi silně rozmnožit, píše PNP. Uvádí, že velké části města Osterhofenu v okrese Deggendorf postihla jejich úplná invaze. Proto městský stavební dvůr vyzval občany k tomu, aby při boji s bodavým hmyzem dobrovolně pomohli – na 111 kilometrech čtverečních území obce to služba sama nezvládá.

Činnost pomocníků má spočívat hlavně ve vyhledávání potenciálních líhnišť much ve volné přírodě, odběru vzorků a nasazování hubicích přípravků. Zájemce proškolí odborník.

Spor o kus Dachsteinu

Stezku na Dachstein víckrát přeložili.Zdroj: Deník/reproHraniční pře na Dachsteinu nabývá stále kurióznějších rozměrů, napsaly OÖN. Hornorakouský úřad ochrany přírody nařídil zrušení oblíbené lezecké cesty Irg na Koppenkarstein, což starosta Schladmingu Jürgen Winter označil za slabomyslné opatření.

Cesta byla zřízena v roce 2004 s povolením štýrských úřadů. Protože se nachází na území Horních Rakous a tím v zóně Natura-2000, jak se následně ukázalo, požaduje nyní zmíněný úřad její zlikvidování do konce roku. Horské dráhy Planai to vzaly odevzdaně a dohodly se se štýrskou stranou, že cestu zřídí o asi 400 metrů dál na její straně hory. Horský vůdce Hans Prugger tam začne příští týden překládat 460 metrů ocelového lana. Úprava by měla stát 20 000 eur, píší OÖN. Technický šéf drah Karl Höflehner říká, že Štýrsko má méně přísné ochranářské linie, přičemž Koppenkarstein ani není nedotčenou přírodou. Intenzívně jej využívá armáda mj. k rádiovému spojení leteckého provozu a má tu 200 metrů čtvererečních velké fotovoltaikové zařízení. „Hora už je zničená. Jestli na ní visí jedno nebo dvě lana navíc, toho si nikdo nepovšimne," míní. „Horní Rakousy to ale vidí jinak…"

Zemský hejtman Josef Pühringer se k tomu nechtěl vyjádřit, další politici odkazují na zákon. Předseda alpského svazu Thomas Poltura připomíná, že smyslem ochrany přírody ale nemůže být jen dostát za každou cenu zákonu. Zmiňuje, že při budování nové stezky budou muset vrtulníky nahoru vynést dvě a půl tuny materiálu, což vyvolá hodně prachu a hluku…

O hranici mezi Horními Rakousy a Štýrskem se vede spor od roku 1949. V roce 2014 „přešlo" ze Štýrska k sousedům 25.000 metrů čtverečních – včetně ledového paláce, který Štýrsko nechalo upravit za 50 000 eur.
Na snímku je vícekrát překládaná západní lezecká cesta na Koppenkarstein.

Muslimky šátek nesundají

Muslimské studentky práv nesměly v Bavorsku z rozhodnutí ministerstva spravedlnosti před osmi lety při stážích u soudů nosit šátek. Správní soud v Augsburgu nyní řekl, že takový zákaz je nepřípustný, informuje PNP a dodává, že rozsudek Bavorsko nechce přijmout.
Soud rozhodoval o žalobě 25leté studentky, která vykonává od roku 2014 přípravné praktikum v justici a které bylo jí zakázáno při vystupování k veřejnosti nosit šátek. Tím se cítila diskriminována a stigmatizována. Mnichovský vrchní zemský soud její žalobu zamítl s odkazem na zmíněné nařízení ministerstva spravedlnosti. Soudci správního soudu však nyní řekli, že pro takový zásah do svobody výkonu víry a vzdělávání není žádný zákonný podklad. Pro zásadní význam rozhodnutí ve věci připustili ale stížnost k Nejvyššímu bavorskému správnímu soudu v Mnichově. Ministr Winfried Bausback už oznámil, že ji podají. I pro praktikanty podle něho musí platit požadavek na vnější znaky nezávislosti a neutrality jako u soudců a žalobců.

Nebezpečno na soudech

Při bezpečnostních kontrolách v rakouských soudních budovách bylo loni u návštěvníků zajištěno 214 786 nebezpečných předmětů. Z toho bylo 509 střelných, 52 496 bicích a bodných zbraní a 161 781 jiných nebezpečných věcí. Do poslední skupiny patří nesporně také pepřové spreje, pilníky na nehty a šroubováky, popisují OÖN. Zejména u vídeňského zemského trestního soudu a více soudech okresních musí návštěvníci ale odevzdávat i věci, u kterých je zařazení sporné: do budovy nesmí vnášet ani cyklistické přilby, láhve s vodou a jiné schránky ze skla, dokonce ani deodoranty a parfémy.

Ve srovnání s předloňskem bylo na vchodech do budov zajištěno o 20 procent víc předmětů, což lze vysvětlit přísnějšími kontrolními opatřeními. Faktem ale je, že zadrženo bylo i víc osob se střelnými zbraněmi – v roce 2010 jich bylo 374, předloni už 447 a loni o dalších 14 procent víc. Zabavené věci jsou návštěvníkům zpravidla vraceny při odchodu z budov.