Vyvozuje z toho, že zemědělství je zaměstnání s perspektivou. Během několika desetiletí bude potřeba o 70 procent víc potravin a k tomu energetické alternativy k šetření klimatu. „Vzdělávání v zemědělských školách nabízí nejrůznější těžiště studia a připravuje mladistvé perfektně a mnohostranně na budoucí profesní život," říká rada.

Absolventi jsou podle něho na pracovním trhu mimořádně žádaní. Více než 90 procent zahajuje profesní činnost nebo další vzdělávání během tří měsíců po skončení školy. „Ve srovnání s jinými směry tak mají s odstupem nejmenší dobu čekání na vstup do zaměstnání," doplňuje zemský školní inspektor Johann Plakolm.

Drogy zabíjejí

V prvním pololetí roku zemřelo v Bavorsku na následky požití drog 145 lidí, tedy stejně jako za stejnou dobu v minulém roce. Nárůst zaznamenal Mnichov se 36 obětmi (loni 32, předloni 23).
Celoročně počet úmrtí z předávkování v Bavorsku stoupá. V roce 2013 jich bylo 230, rok nato 251, loni 314.

Kubin vystavuje

Dürerovi Adam a Eva v Řezně.Zdroj: Deník/repro„Noční stránky života, skurility, fantazie, surrealita, to byla témata Alfreda Kubína, rakouského grafika, ilustrátora a spisovatele," píše pasovský deník PNP. Kubin od roku 1906 do smrti v roce 1959 žil na panském sídle Zwickledt u Wernsteinu, několik málo kilometrů od Pasova.

Že byl také zajímavým sběratelem umění, ukazuje výstava „Alferd Kubin a jeho sbírky", která je k vidění ve Východoněmecké galerii v Řeznu, pokračuje list.
Uskutečňuje se v rámci výměny se Zemskou galerií v Linci, která Kubinův odkaz spravuje. Zahrnuje obrazový poklad 1700 prací a bibliotéku s 5500 knihami.

„V této expozici je působivá nejen Kubinova sběratelská činnost, ale také korespondence jeho umění s díly jiných tvůrců. To je zvýrazněno tím, že kurátorka Nina Schleifová řezenskou výstavu neuspořádala chronologicky, ale tématicky," dodává PNP.

Na snímku jsou "Adam und Eva" Albrechta Dürera (výřez, mědirytina 1504).

Výstava je otevřena út-ne od 10 do 17 h, čt 10-20 h. Potrvá do 18. září.

Čech u leteckých komponentů

Aleš Stárek jde k leteckým komponentům.Zdroj: Deník/reproČeský inženýr ekonom Aleš Stárek byl podle lineckého listu OÖN personálním výborem hornorakouské firmy na výrobu komponentů letadel FACC nominován pro nadcházející tři roky na post finančního ředitele. Od 1. října nastoupí místo Minfen Gu, která musela firmu opustit v únoru po skandálu s podvody, píše list. Podnik, který je z 55 procent v čínských rukou, byl podle OÖN loni obětí tzv. „fake president-triku". Utrpěl škodu 41,9 milionu eur, dalších deset milionů bylo včas zajištěno na kontech pachatelů.

V důsledku počítačového podvodu následovala řada personálních změn. Letos v květnu musel odejít i předseda představenstva a zakladatel firmy Walter Stephan, mandát položil i předseda dozorčí rady Gregory B. Peters.

Ke Stárkovi OÖN uvádějí, že nyní je finančním ředitelem evropské odnože japonské firmy Nidec. Předtím působil na obdobném postu německé společnosti Webasto v Asii.

Co bude se včelami?

Co teď bude s jeho včeličkami?Zdroj: Deník/reproPoté, kdy 62letá sousedka dostala po jednom včelím žihadle alergickou reakci a musela do nemocnice, má 80letý hobbyvčelař Josef R. ze zahrádkářské kolonie v Leondingu zrušit své roje, píší OÖN. Tři už vzdal hned po nehodě, ale jen s takovou redukcí se postižená pacientka nechce spokojit a tvrdí, že včely pana R. jsou pro ni smrtelným nebezpečím. Požaduje odsun všech. To ale chovatel odmítá a ostatní zahrádkáři ho podporují.

„Provinilec" patří k jejich sdružení od roku 1985. „Potřebovali včely k opylování stromů, květin a zeleniny, a já jsem se nabídl," říká. Všechno bylo smluvně upraveno. Nikdy s jeho dělnicemi problémy nebyly, až teď. Po nehodě zrušil Josef R. tři včelstva a zvýšil plot kolem úlů na tří a půl metru, sousedka to ale jako řešení nevidí.

Pro jejího advokáta Klause Rennera je věc jasná - zákon předepisuje pro individuální rekreační území jako malé zahrádkářské kolonie, že roje musí mít odstup minimálně 50 metrů od sousedů. V tomto případě je to ale jen pět metrů. Pokud nezmizí všechny včely, budou žalovat. Právní zástupce zahrákářů Alois Karan se zase odvolává na místní zvyklosti držení včel. „Nemůže se stát, že by kvůli ohrožení jednotlivce nesměly být v kolonii žádné," míní.