Navíc policisté varují, že se může opilému cyklistovi jízda i prodražit.
V Dunajovicích ve čtvrtek cyklista spadl v zatáčce a u Jarošova nad Nežárkou zase nedal přednost autu na hlavní. V obou případech se muži na kole zranili a navíc před jízdou požili alkohol.

Poslední karambol z neděle navíc připomínal téměř nějaký filmový scénář. Podle mluvčí jindřichohradecké policie Hany Millerové muž na kole při odbočování z Revoluční ulice do Husovy v Českých Velenicích nezvládl řízení a vjel do protisměru, kde bočně narazil do stojícího Pontiacu Bounnville.

„Poté ujel a poškozený řidič ho začal pronásledovat. Ve Vitorazské ulici ho zastavil, ale cyklista z místa utekl,“ popsala honičku Millerová. Když policie cyklistu zjistila, ten odmítl vyšetření na alkohol.

„Řidič na kole sice kvůli alkoholu nepřijde o řidičský průkaz ani o body, ale může ho čekat finanční sankce, neboť policisté přestupek odesílají k řešení ke správnímu orgánu na příslušném městském úřadu,“ dodala Millerová. A pokuty v případě, že opilý cyklista má nehodu, kterou šetří policisté, nejsou z nejnižších. Navíc, pokud způsobí škodu na nějakém jiném vozidle a podobně, tak ji musí hradit ze svého, neboť se na to zákonné pojištění nevztahuje.

„Podle zákona je cyklista, nebo třeba babička, která tlačí káru širší než 60 centimetrů, považován za řidiče,“ říká vedoucí oddělení evidence řidičů odboru dopravy Městského úřadu v Jindřichově Hradci Milan Kubát. Je sice přesvědčen o tom, že by sankce pro tyto účastníky měly být jiné, neboť rozhodně neohrožují ostatní tolik jako řidiči motorových vozidel, ale zákon je, bohužel, staví na stejnou úroveň.

A tak praktiky mnoha řidičů, kteří si zajedou do oblíbené restaurace na pivo na kole místo autem, aby nepřišli o řidičský průkaz, mají svá úskalí, a to zejména v momentě, když se stane nehoda. „Záleží na výši hladiny alkoholu. Do jedné promile se jedná o přestupek, kde je sankce od deseti do dvaceti tisíc. Nad jedno promile se již jedná o trestný čin a hrozí 25 až 50 tisíc korun,“ vysvětluje Kubát.

Poznamenává ale, že se ještě nesetkal s tím, že by byl opilý cyklista trestán za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Určitě rozjařených licí na kole jezdí hodně, ale jen málo je jich přistižených a potrestaných. „U nás je to v průměru tak osm až deset případů za rok,“ dodává.

Podle jeho slov se ale sankci nevyhne ani ten, kdo odmítne vyšetření na alkohol. Je to stejné jako u každého jiného řidiče, tedy přestupek, za který hrozí 25 až 50 tisíc korun.