Důvod je podle místních obyvatel prozaický. V sobotu v noci se měl někdo do přístroje vloupat. „Nejsem sám, kdo si potřebuje vybrat peníze, ale bankomat zatím nefunguje," naznačil včera František Vejvoda z Dačic.

Vloupání na dotaz Deníku potvrdila včera i policejní mluvčí Hana Millerová. „Ze soboty na neděli se neznámý pachatel vloupal do obchodního domu v centru města. Mimo jiné se pokoušel vypáčit bankomat a peněžnímu ústavu tak způsobil škodu v řádu několika desítek tisíc korun," sdělila Hana Millerová.

Přístroj se nachází v dolní části náměstí a je z ulice volně přístupný. Na svůj bankomat si v Dačicích zřejmě budou muset obyvatelé města, respektive klienti banky, nějaký čas počkat.

Jak včera pro Deník uvedla tisková mluvčí společnosti GE Money Milada Franek, na uvedeném bankomatu v Dačicích došlo k pokusu vyloupení a případ je nyní v šetření Police ČR. „Pro nový bankomat hledáme vhodnou lokalitu. Bohužel, termín zprovoznění není v tuto chvíli znám. Klientům se omlouváme za případné komplikace, k dispozici je jim bankomat v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce čp. 50," odpověděla na náš dotaz Milada Franek.

Není to poprvé, co byli občané na Jindřichohradecku kvůli pokusu o vloupání či krádež bez bankomatu. V minulosti policisté zaznamenali již několikrát vloupání spojené s bankomatem.

Dvakrát byl dokonce odcizený celý přístroj. Například ve Slavonicích před deseti lety parta zlodějů vytrhla bankomat stojící v průjezdu městského úřadu, naložila ho do dodávky a ujížděla pryč. Od kumpánů však osádka dostala hlášku o policejních hlídkách, tak auto odstavila v lese na Novobystřicku a prchala dál hlubokým sněhem pěšky. Zloději ušli zhruba patnáct kilometrů, ale útek se nezdařil, neboť jim byl v patách policejní pes Lord, který po stopě dovedl svého psovoda až k jejich úkrytu.

Ještě kurióznější byla krádež bankomatu před šesti lety ve Studené. Tři maskovaní muži v noci násilím otevřeli vstupní dveře do budovy obecního úřadu a bankomat umístěný v průjezdu uvázali lanem za auto a táhli ho za sebou přes obec. Protože je začala pronásledovat policejní hlídka, bankomat mezi Jilmem a Strmilovem z lana uvolnili a ujížděli dál. V honičce jako vystřižené z akčních kriminálek zloději házeli pod kola policejnímu autu ocelové ježky, aby pronásledovatele zastavili.

Případ byl o to zajímavější, že se zloději na lup vydali nad ránem, kdy už první občané vstávají a jdou do práce. Na ulici je viděla jedna kolemjdoucí žena a zavolala policii.