A nyní se jim povedl opravdu kuriózní kousek. Svou trestnou činnost totiž v září završili v Rakousku.
Podle policejní mluvčí Hany Millerové v jedné obci 
v rakouském vnitrozemí se vloupali do budovy požární zbrojnice dobrovolných hasičů. Objekt prohledali a ze skříní ukradli helmy, lampy a hasičské obleky. Tím však jejich loupežné tažení neskončilo.

„Odcizené věci naložili do neuzamčeného hasičského vozu  Mercedes-Benz, který nastartovali nalezenými klíči a odjeli do České republiky. Staršího z bratrů s hasičským autem 4. října u bývalého pěšího hraničního přechodu kontrolovala rakouská policejní hlídka z Litschau a v rámci přeshraničního pronásledování ho zadržela," popsala Hana Millerová.

Pokračovala, že po dobu, co bratři hasičské vozidlo užívali, poškodili  nejen  radiostanici a nápisy, označující, že se jedná o hasiče, ale 
i plastovou palivovou nádrž stříkačky. Dále z automobilu odstranili žebřík.

Rakouským dobrovolným hasičům tak podle policejní mluvčí způsobili škodu na ukradených věcech a poničeném vybavení za více než tři čtvrtě milionu korun, na autě za dalších osm tisíc. Mladšího z bratrů následně zadrželi suchdolští policisté na základě místní znalosti.

Podaření dva bratři (60 a 63 let) se před tím ještě vloupali i do chalup ve  Staňkově u Chlumu u Třeboně.

Oba sourozenci jsou obviněni ze tří trestných činů. Krádeže, poškození cizí věci 
a porušování domovní svobody. Skončili ve vazbě.

Ve stejnou dobu před čtyřmi roky podle místních údajně jeden 
z bratrů odcizil hasičské auto 
v rakouském Schlagu, poblíž pěšího přechodu v Chlumu 
u Třeboně. Českým policistům se ho podařilo za tři týdny dohledat na Plzeňsku.

Podle zástupce velitele suchdolských dobrovolných hasičů Ondřeje Vajo taková věc přinese hodně zklamání: „Hasiči odpracují mnoho hodin a mnohdy je to jejich celoživotní dílo. Byla výhoda, že se auto našlo, protože u menšího sboru by mohla být takovou krádeží ohrožena i akceschopnost. Přitom to nemá logiku, tyto odcizené věci jsou neprodejné. Ale těchto krádeží přibývá."