Policejní mluvčí Hana Millerová na dotaz Deníku k nešťastné události  sdělila, že v malé obci na Jindřichohradecku došlo k úmrtí zaměstnance jedné firmy. "Třiapadesátiletý muž při výkopových pracích, pravděpodobně v době před umístěním bezpečnostního pažení, svévolně vstoupil do téměř tři metry hlubokého výkopu pro kanalizační potrubí. Sesunula se zemina, která pracovníka celého zavalila a způsobila mu zranění neslučitelná se životem," popsala Hana Millerová.

Na místo nešťastné události se ihned dostavili nejen policisté obvodního oddělení J. Hradec společně s kompletní výjezdovou skupinou kriminální policie a vyšetřování, ale i Zdravotnická záchranná služba a pracovník Oblastního inspektorátu práce z Českých Budějovic. Příčiny a okolnosti úmrtí muže i nadále prošetřují jindřichohradečtí kriminalisté. "Bližší informace k této nešťastné události nebude policie s ohledem na pozůstalé zveřejňovat," doplnila Hana Millerová. 

Starosta Roseče František Volf je tragédií otřesený. "Firma pro obec dělala kanalizaci. Celý případ se vyšetřuje. Ještě se muže z výkopu podařilo vytáhnout, přijela záchranka, oživovali ho, ale nakonec to bylo marné. Je to moc smutné," zmínil starosta. 

Podle mluvčí jihočeské záchranky Petry Kafkové byl vyproštěný muž v bezvědomí a selhávaly mu všechny životní funkce. „Přes veškerou snahu záchranářů se nepodařilo životní funkce muže obnovit. Muž zemřel na následky mnohačetných poranění hrudníku a crush syndromu," doplnila.

Crush syndrom vzniká dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkých tkání (především svalů) → následkem nedostatečného zásobení kyslíkem dochází k poškození tkání. Po odstranění tlaku se z poškozených svalů masivně uvolňuje bílkovina (myoglobin), kyselé metabolity a draslík. Dochází k úniku plazmy do poškozených tkání a tím k rozvoji otoků. Rozvíjí se hypovolemický šok (z nedostatku tekutin), ledviny jsou poškozovány jak nedostatkem plazmy a tak velkým množstvím myoglobinuv krevním řečišti. V nezávažnějších případech dojde k akutnímu selhání ledvin.

Zjednodušeně: Následkem masivního pohmoždění svalů dochází k poškození ledvin a jejich selhání.