„V úterý provedli cizinečtí policisté pobytovou kontrolu v Českých Budějovicích ve společnosti, která se zabývá obráběním kovů. Prověřovali legálnost pobytu
i zaměstnávání kontrolovaných cizinců. Zjistili, že pět mužů, čtyři Srbové a občan Černé Hory, zde pracovali bez povolení k zaměstnání či živnostenské činnosti. Policisté tedy zahájili se všemi řízení ve věci správního vyhoštění," shrnuje jednu z kontrol policejní mluvčí Jiří Matzner.

Také na Jindřichohradecku odhalily kontroly cizince zaměstnané bez patřičných dokumentů. Při pokládání dlažby přistihli policisté tři muže, dva z Ukrajiny a Moldavana. „Ani jeden z nich nepředložil pracovní povolení," doplňuje Jiří Matzner.

Na laxnost doplatil zase Vietnamec, který se sice tento týden sám dostavil na patřičné oddělení ve Strakonicích, aby řešil svůj pobyt na území republiky. „Policisté ale zjistili, že mu v květnu úředníci Ministerstva vnitra neprodloužili pobyt a měl do 10. června opustit republiku. Také on bude vyhoštěn," potvrzuje mluvčí nekompromisní postoj mužů zákona.

„Posledním „úlovkem" byla občanka Ukrajiny, jejíž totožnost prověřovali specialisté cizinecké policie na žádost svých kolegů z obvodního oddělení České Budějovice. Zjistili, že také ona pobývá na území našeho státu bez platného cestovního dokladu," líčí Jiří Matzner další obdobný případ. Také tato Ukrajinka musí do 8. září opustit republiku. (hst)