„Jednalo se o otevřenou zlomeninu levého předloktí s mnohočetnými tržnými ranami s deformitou a tržné rány na druhé ruce," popsala policejní mluvčí Hana Millerová. Pokousaná žena musela být hospitalizovaná na traumacentru v Českých Budějovicích a  nyní je v domácím léčení a má trvalé následky.

Bohužel, za zvíře, tedy i domácího mazlíčka, je vždy odpovědný majitel. Jak říká koordinátorka dobrovolníků Výcvikového canisterapeutického sdružení Hafík v Třeboni Ludmila Cimlová, pes za to nemůže, to je zvíře, které nemá rozum. Sama má zkušenosti i s velkými plemeny, jako je leonberger, a zdůrazňuje, že majitel by měl vědět, čeho je pes schopen. „To u velkých plemen platí mnohem víc, protože mají obrovskou sílu. V každém případě by měl každý pes, a to i malý, projít základním výcvikem. Již od štěněte je nutná socializace, brát ho mezi lidi, tak lze mnoha věcem předejít," míní Ludmila Cimlová s tím, že by měl mít majitel svého psa vždy pod kontrolou.

Své o tom ví i Tomáš Albrecht, chirurg, ale zároveň i chovatel. Ve své praxi se s poraněními způsobenými psy setkává. „Je potřeba, aby lidé tato zranění nepodceňovali a vždy vyhledali lékaře. Hrozí riziko infekce a rány po psím kousnutí se špatně hojí. Je potřeba je dobře vyčistit a také zkontrolovat očkování proti tetanu, ale i u psa kvůli vzteklině," vyjmenoval lékař.

Lenka Novotná
Petra Jouzová