Málokdo vůbec tuší, že existuje takzvaný odklon od trestního řízení. A právě tuto problematiku a možnosti spolupráce ve středu vysvětlovala v rámci školení jindřichohradeckým dopravním policistům probační úřednice jindřichohradeckého střediska Probační a mediační služby ČR Eva Paulíková.

Dopravní policisté se shodují na tom, že prakticky nikdo nezaviní dopravní nehodu schválně. „Většinou je to nedbalostní trestný čin a pokud má obviněný čistý trestní rejstřík, projeví lítost, snaží se uhradit škodu a má třeba vyživovací povinnost, tak státní zástupce může stíhání podmíněně zastavit. Ten člověk pak nemusí k soudu, ale kdyby třeba způsobil další nehodu, tak by se to řešilo dál,“ vysvětluje vedoucí služby dopravní policie Karel Kotil s tím, že ve vyspělých zemích se tento institut hojně využívá.

Právě možnost odklonu řízení zprostředkovává již zmíněná probační a mediační služba. Princip podle Paulíkové spočívá v tom, že úředníci dostanou podnět třeba od policistů, může se na ně obrátit poškozený, ale i obviněný a navrhují státnímu zástupci odklon.

„Poskytujeme servis pro poškozené, a to nejenom při jednáních o náhradu škody, ale i psychickou podporu. Jsme prostředníky při jakýchkoliv sporech mezi stranou poškozenou a obviněnou, snažíme se usnadnit dohodu a vůbec provést je i celým trestním řízením. Lidé dostanou vstupní informace o postupu. Vysvětlujeme poškozeným, jaké mohou uplatňovat nároky, že mají právo žádat o odškodnění i nad rámec zákonného plnění a sjednáváme dohody mimo jiné i o úhradě vzniklé škody a splátkách,“ naznačuje Paulíková.

Někdy ale nebývá dohoda možná. To potvrzují i dopravní policisté, když se občas setkávají až s neadekvátními nároky poškozených. „Pro odklon je důležité, aby se obě strany dohodly, jinak návrh u státního zástupce neprojde,“ zdůrazňuje Paulíková.

Ještě připomíná, že se tato možnost odklonu týká pouze trestných činů a ne přestupků. Nemusí to však být jenom dopravní nehody, při kterých vznikne újma na zdraví, ale i další méně závažné trestné činy z nedbalosti, například krádeže či podvody.

A jaké jsou možnosti odklonu řízení? „Jednak je možné podmíněné zastavení trestního stíhání. Zde se stanovuje zkušební doba od šesti měsíců do dvou let. Viník se musí doznat a uhradit škodu. Pak ještě existuje takzvané narovnání, které se u nás uplatňuje minimálně a je spíše pro lidi, kteří mají dostatek peněz. Zde se nestanovuje zkušební doba, ale státní zástupce stanoví částku, kterou musí obviněný sloužit na veřejně prospěšné účely. Z této sumy je polovina určena obětem trestných činů a druhá půlka na prospěšnou činnost,“ vysvětluje Paulíková. Doplňuje, že většinou se jedná o částky od deseti tisíc korun výš.