Podle třeboňského vrchního strážníka Vladimíra Školky se ztrácí snad vše, co není přivařené či přišroubované. „Zaznamenali jsme krádeže měděných okapů, rohožek na sídlištích a dokonce i kolejnic, což řešili kolegové ze státní policie,“ popsal.

Kvůli krizi se lidé dostávají do stále větších finančních problémů, a právě proto podle strážníka krádeží přibývá. „Vybízí k nim i systém výkupu druhotných surovin. Sběrny žádná legislativa neomezuje vykoupit například dopravní značku nebo úplně nový okap, i když pachatelé předměty většinou před prodejem pomačkají. Za celých sedmnáct let praxe se mi nestalo, že by někde ve sběrně nějaké zboží nevykoupili nebo nějaké zadrželi, a to je vždy po činu obcházíme,“ říká Vladimír Školka.

Třeboňští městští strážníci proto podnikli ve spolupráci s Policií ČR opatření a zaměřili se na tyto druhy krádeží. Podařilo se jim zadržet nenechavého pachatele, který kradl opakovaně.

V dalších městech regionu se prozatím s výraznějším nárůstem krádeží železa a dalších kovů nesetkali. „Měli jsme tu několik případů krádeže okapů, ale nešlo o nic velkého,“ uvedl strážník dačické městské policie Lukáš Tranta.

Ani v Jindřichově Hradci zatím nárůst nezaznamenali. „Ve městě dochází ke zvýšenému počtu vloupání do sklepních kójí, což objasňují státní policisté. Krádeže železa a barevných kovů ve větší míře nyní neevidujeme,“ informoval vrchní strážník jindřichohradecké městské policie Luboš Müller.