Na úspěchu se podíleli jak obvodní policisté, tak specialisté z Národní protidrogové centrály.


Na konci září a začátkem října tohoto roku se kriminalisté zaměřili na dva místní muže ve věku 39 a 27 let, u kterých měli podezření na výrobu a distribuci pervitinu.

Jejich profesionální snažení se neminulo cílem a podle mluvčího táborské policie Miroslava Doubka zasluhují pochvalu.

Přímo u plotny

„Staršího z nich zadrželi v okamžiku, kdy právě ‚vařil’ ve svém bytě v Táboře. Bylo tam přítomno ještě několik dalších osob. Chytit vařiče přímo při činu není jednoduché,“ informoval Doubek. Drogová síť, kam muž svůj výrobek prodával, byla velice rozvětvená.

Proto s táborským toxitýmem na akci spolupracovali i policisté z Národní protidrogové centrály, z krajské správy a také policisté z obvodních oddělení.

„Momentálně prověřujeme další lidi a rozsáhlou síť postupně rozbíjíme,“ pokračuje Doubek a dodává, že za úspěchem stojí několikaměsíční práce všech zainteresovaných.

„Druhého z podezřelé dvojice zadrželi začátkem října chýnovští policisté. Jako varnu používal starší stavební buňku.

Vedle výroby a distribuce drog měl na svědomí i řadu vloupání či pokusů vloupání do místních restaurací, barů, prodejen, bytů a dokonce i zdravotního střediska.

Na jeho zadržení a prokázání trestné činnosti se velkou měrou podíleli chýnovští policisté,“ zdůraznil Doubek. Vzhledem k rozsáhlé trestné činnosti byl na oba pachatele podán podnět k návrhu na vzetí do vazby, kterému soud vyhověl.

Sobě to nejlepší

Kvalitu drogy nyní zkoumají specialisté, ale podle Doubka půjde o vysokou kvalitu. Sami výrobci byli drogově závislí konzumenti. „Ti si nikdy nevaří nic špatného. Otázkou je, jak kvalitní drogy vyráběli pro další distribuci,“ naznačil Doubek.

Od začátku tohoto roku se tak táborskému toxitýmu podařilo zlikvidovat sedm varen pervitinu, šest osob neuniklo trestnímu stíhání.

Vedle drobných pěstitelů odhalili také jednu velkou hydroponní pěstírnu marihuany.