To vše způsobil v pondělí čtyřiapadesátiletý muž v dačickém obchodním domě tím, že odklopil průhledné plastové víčko a promáčkl ovladač signalizačního protipožárního zařízení. Škoda dosáhla patnácti tisíc korun.

Jak informovala včera policejní mluvčí Hana Millerová, pachatel není pro dačické muže zákona žádným nováčkem. Již v minulosti byl opakovaně trestně stíhán pro přečin krádeže i přečin výtržnictví. Před měsícem se obnažoval v bance i v prodejně potravin a protože již v minulosti byl odsouzený k podmíněnému trestu za podobné výtržnosti, policejní vyšetřovatel zahájil trestní stíhání. Soud však návrh na vzetí do vazby neakceptoval a muž „udeřil" znovu.

„V květnu kradl dvakrát 
v prodejně potravin, pak 
v hračkářství.  Dále po vykázání ze sázkové kanceláře baru,  poškodil hozením drátu  zaparkované auto, kdy na laku vznikla škoda nejméně 
za šest tisíc korun," uvedla Hana Millerová.

Policejní komisařka v pondělí muže obvinila a v úterý podala podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby.
Nutno podotknout, že již před několika lety se muž choval v Dačicích nepřístojně a kradl. Policisté mu jeho prohřešky nasčítali a skončil ve vězení. Není to však jednoduché.

 Pachatelé drobných krádeží velice často hrají na to, že škoda do pěti tisíc korun je „jen" přestupek, pokutu nezaplatí a vlastně se jim až tak moc nestane. Za určitých podmínek sice lze spisy z jednotlivých prohřešků spojit, ale není to vůbec jednoduché. A není až tolik případů, kdy by se to podařilo tak, jako před lety u zmíněného dačického recidivisty.

Místopředseda poslanecké sněmovny a místostarosta Dačic Jan Bartošek míní, že z pozice městské samosprávy se jedná o pocit bezmoci. „Současná právní úprava není dostatečná a neumožňuje státní či městské policii dostatečně efektivně v potírání tohoto problému pracovat. Je to i otázka třeba na diskusi v rámci Svazu měst a obcí. Je potřeba vydefinovat, jakým způsobem upravit legislativu, aby obce, respektive jejich občané, nebyly vystaveny opakovanému obtěžujícímu chování," míní Jan Bartošek a dodává, že by měly být tresty za opakované přestupky přísnější.