Podvodníci na Jindřichohradecku zkoušeli osvědčené metody, kdy hráli na city.

„Pravděpodobně se však nemusí jednat o konečné číslo. Možná někdo ani nenahlásil, že byl podvedený a okradený,“ říká okresní policejní mluvčí Věra Mžiková s tím, že by se poškození měli přihlásit.

Podvodníci moc dobře vědí, že starší lidé jsou v tomto směru velice zranitelní, a proto se na ně zaměřují. Už to trvá pomalu deset let, objeví se cizí lidé, nabízejí nějaké zboží nebo požádají o sklenku vody a mezitím kradou. Neustále našim klientům vysvětlujeme, aby nebyli tak důvěřiví, ale je to pořád dokola. Někteří otevřou a naletí a jiní ne,“ popisuje zkušenosti majitelka Domácí zdravotní péče v Jindřichově Hradci Eva Šafránková.

Právě její sestry se nedávno setkaly přímo ve městě s okradeným seniorem, kterému podvodníci namluvili, že mu vrátí přeplatek za léky a mezitím ho připravili o celý důchod.

Jeden z případů nyní odhalených pachatelů se stal například v Třeboni. Dvojice obviněných podvodníků v květnu navštívila poškozenou a pod záminkou prodeje videokamer, které si údajně objednal její syn, vylákala 62 tisíc. K tomu ještě výtečníci ženě 28 tisíc ukradli.

„Mezi důchodci děláme osvětu, máme přednášky, kde hovoříme i o této trestné činnosti. Samozřejmě nelze vyloučit, že se nic nemůže stát, ale řekl bych, že Třeboňáci jsou již hodně naučení nás o pohybu různých podomních prodejců informovat. Takže se o takových podezřelých osobách rychle dozvíme, můžeme je zkontrolovat a ony většinou okamžitě opouštějí město,“ míní vrchní strážník třeboňské městské policie Vladimír Školka.

Legendy, pod kterými dva zatčení podnikavci okrádali seniory, byly poměrně dost vynalézavé. Například v Nové Bystřici předstírali telefonní hovor se synem poškozené a chtěli po ní, aby doplatila na součástky na auto. Žena přišla o 15 tisíc korun.

Obdobně starší z pachatelů v Jindřichově Hradci vylákal pod smyšlenou legendou, že veze materiál pro manžela dcery, dvacet tisíc.

V Českých Velenicích zase předstíral, že je elektrikář. Poškozenou tak podle policie uvedl v omyl a připravil ji o 20 tisíc korun. Žena mu přinesla peněženku a on si peníze sám vyndal.

Neméně účinná byla i léčka v Jindřichově Hradci, kdy výtečníci seniorovi namluvili, že jsou opraváři u ČSAD a syn potřebuje peníze na opravu podvozku. Tím vylákali přes sedm tisíc.

Policisté důrazně varují před neznámými lidmi, kteří něco nabízejí nebo se dožadují pod nějakou záminkou vstupu do bytu. Odpoutají pozornost a kradou.

Jeden z pachatelů byl zatčen v Jihlavě