Volal proto v sobotu ráno provozovateli kabelové televize, kde mu řekli, že někdo překopl kabel. „Ale kdo by pomalu v půl jedenácté v noci kde kopal?“ ptal se sám sebe.

Odpověď je jednoduchá. Podle policejní zprávy někdo v pátek zhruba ve 22.15 hodin v parku na nábřeží kousek od Památníku letců odcizil z nezajištěného zemního boxu 50 metrů optického kabelu. Neznámý pachatel tak způsobil škodu za čtyři tisíce korun.

Krádeží se ocitlo bez televizního signálu, internetu a telefonu na dva tisíce odběratelů v Jindřichově Hradci.

Jedním z těch, kteří se marně snažili v sobotu ráno připojit k internetu, byl i obyvatel sídliště Vajgar Jaroslav Cempírek: „Mně se paradoxně spojily tři události. První, kdy kabelová televize v minulosti navyšovala každoročně cenu tak, že jsme se nezaviněně stávali neplatiči a dlužníky, což mě pobouřilo a kabelovou televizi jsem odhlásil. V současnosti mi kabel nabízí zvýšení rychlosti internetu plus základní televizní nabídku, kterou nepotřebuji, protože mám satelit. Jako věrného zákazníka mne uráží, že i při poměrně vysoké ceně, kterou platím, chtějí za to navýšit cenu. A tak vážně uvažuji, že přejdu k jiné společnosti. Krátce po těchto nabídkách mi vypadl internet a vzhledem ke své paranoické povaze jsem výpadek považoval jednu chvíli za záměr, což se naštěstí nepotvrdilo.“

Nelibě nesli výpadek například i lidé na sídlišti u Nádraží, ve Zbuzanech a dalších částech. Mnohé zajímalo, zda jim provozovatel poskytne nějakou kompenzaci.



Zákazníci mají nárok na slevu

Jindřichův Hradec – Jindřichohradečáci, kteří se z pátku do sobotního odpoledne ocitli bez příjmu kabelové televize, internetu a telefonu, se kompenzace dočkají. Musí si však o ni říct nejprve sami. Provozovatel ji poskytne, i když má vyčíslenou škodu kolem 150 tisíc korun.

„Zákazníci mohou jakoukoliv formou uplatnit nárok na slevu na Klientském centru UPC. Požádají-li o ni, bude jim poskytnuta, a to ve výši jednodenní platby,“ potvrdil tiskový mluvčí společnosti UPC Česká republika František Malina.

Analogový kabelový televizní příjem, který mají k dispozici jak zákazníci analogové, tak digitální kabelové televize, nebyl podle jeho slov přerušen na sídlišti Vajgar, na Hvězdárně a v jejich blízkém okolí. Ve zbytku města bohužel nastal výpadek všech služeb UPC.

Krádež optického kabelu v Jindřichově Hradci v pátek 16. dubna kolem 22. hodiny, jak již podrobněji uvádí Deník na titulní straně, zaznamenali odborní pracovníci společnosti téměř okamžitě.

„A téměř okamžitě započali servisní technici společnosti UPC i práce na opravě. Od prvního nahlášení výpadku do zprovoznění všech služeb uplynulo přibližně patnáct hodin,“ upřesnil František Malina.

Situace by se podle jeho slov na uvedeném místě již opakovat neměla. „Jednalo se o násilné vypáčení zemní komory, ze které pak byl optický kabel ukraden. Komoru naši pracovníci následně upravili tak, aby již nebyla vidět,“ uzavřel František Malina. Vše je tedy pod zemí, tudíž skryté před dalšími případnými zloději.

Lenka Novotná, Jana Hýbková, Stanislava Koblihová