Jihočeští celníci si minulé úterý připsali zatím největší letošní úspěch při odhalování nezdaněného kuřiva. V Lásenici na Jindřichohradecku si večer vytipovali ke kontrole dodávku VW Transporter, v níž seděli dva muži vietnamské národnosti. Ukázalo se, že odhad byl správný. Podle mluvčího Celního úřadu pro Jihočeský kraj Vladimíra Peška totiž posádka ve vozidle skrývala zásilku téměř 205 tisíc cigaret bez řádných dokladů.

„Zajímavé bylo,  jakým způsobem byly krabice s cigaretami uloženy. Byly naskládány pod úroveň zadních a bočních skel tak, aby při běžném provozu vznikl dojem, že není převáženo žádné zboží a nákladní prostor je prázdný," popsal Vladimír Pešek. Kvůli bezpečnosti silničního provozu celníci nejprve vozidlo chvíli sledovali, zastavili ho až v Jindřichově Hradci.

Mluvčí celního úřadu dále řekl, že po předložení osobních dokladů se hlídka tázala řidiče, zda přepravuje nějaké zboží. Tomu však v té chvíli do řeči očividně nebylo. Iniciativy se proto chopil jeho spolujezdec. Ten prý potvrdil, že vezou cigarety. Jakmile 
si to celníci fyzicky ověřili, požadovali předložení dokladů ke zboží. V tom byl ale kámen úrazu. Spolujezdec musel 
s pravdou ven, nezbylo mu než přiznat, že žádné doklady nemají.

„Celníci se dále dotazovali na původ cigaret a majitele zboží. Cizinec odpověděl, že nejsou jeho, že je pouze dopravuje svému kamarádovi, jehož jméno však nesdělil," pokračuje Vladimír Pešek 
s tím, že všechny cigarety byly opatřeny kontrolní páskou České republiky. V současné době je případ nadále v šetření celníků. Mimo jiné musejí nechat zpracovat laboratorní rozbory zajištěných tabákových výrobků.Testy budou trvat přibližně 14 dní. Až na základě jejich výsledků se následně určí sankce.

„Pak zahájíme daňové řízení. Pravděpodobně dojde k doměření daně a propadnutí zboží," nastínil mluvčí Pešek. Výběrem spotřebních daní a cel za minerální oleje, lihoviny, pivo, víno, tabák a další produkty loni přispěli jihočeští celníci do státního rozpočtu téměř čtyřmi miliardami korun. Navíc zabránili daňovým únikům za víc než pět milionů korun.

Pozornost věnovali i kontrolám ochrany autorských práv. Zajistili padělky a napodobeniny, které by při úspěšném prodeji připravily majitele ochranných známek až o 125 milionů korun.