Jak již Deník informoval, podezřelý měl pravou rukou za zády kontrolovat závěr zbraně, zda je v poloze vybito, přitom patrně z neopatrnosti sáhl na spoušť a došlo k výstřelu. V té době měl mít ale zbraň z bezpečnostních důvodů nenabitou.

Jak vysvětluje policejní mluvčí Hana Millerová, muž svým jednáním porušil důležitý paragraf zákona o zbraních a střelivu. „Nedbal zvýšené opatrnosti při zacházení se zbraní," zmínila.

Na místě samém jindřichohradečtí policisté provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu u všech účastníků naháňky s negativním výsledkem. Rovněž zajistili odběr krve u poškozeného. Zajištěná zbraň a náboje putovaly na specializované pracoviště pro odborný posudek.
Případ těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti převzala na místě výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování nehody pokračuje.

Policejní mluvčí Hana Millerová apeluje na všechny myslivce, aby bezpečnou manipulací se zbraní předcházeli možnému zranění jiné osoby na honu.
Policisté z územního odboru Jindřichův Hradec, konkrétně z oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál, ve spolupráci s kolegy z obvodních oddělení v rámci prevence kontrolují namátkově myslivce před započetím honu. „Zjišťují, zda myslivci nepožili alkohol, zda mají v pořádku potřebné doklady jako zbrojní průkaz, průkaz zbraně, lovecký lístek, pojištění a podobně. Ale záleží zejména na samotných myslivcích jak dodržují zákony," dodala mluvčí.
Policisté od začátku letošní lovecké sezony, tedy od 1. září podle Hany Millerové již zkontrolovali sedmnáct honů. „Zjistili pouze jedno požití alkoholu, a to do jedné promile, takže přestupek řešili na místě blokovou pokutou," zmínila policistka.

Právě opatrnost a zásady bezpečné manipulace se zbraní jsou podle předsedy jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Kamila Kupce vštěpovány mysliveckým adeptům od začátku kurzu. „Je to alfa a omega zacházení se zbraní. Tu smí mít nabitou pouze na stanovišti, kde loví. U nástupu, při přesunu na určené místo a podobně musí mít účastník honu zbraň vybitou, aby k takovým neštěstím nedocházelo. Je jedna stará myslivecká pravda, že jak jednou vystřelíte, už to zpátky nevezmete," říká Kamil Kupec.

Podobné neštěstí, aby náhodně vyšel výstřel, za svou dlouhou mysliveckou praxi nepamatuje. „Je to samozřejmě vše o lidech i o sebekázni. Jako třeba v autě, kdy někdo ujede stovky kilometrů bez nehod a jiný zakrátko bourá," doplnil Kamil Kupec.