„Jsme z toho strašně smutní, že se něco takového může stát,“ komentoval včera krádež římovský starosta Vladimír Koupal.

Sochy neubránily ani masivní železné mříže. „Po celá staletí stačil nízký dřevěný plot. Sochy vydržely tři sta let. Je smutné, jak si někteří lidé představují demokracii,“ neskrýval svůj smutek nad kulturním barbarstvím Koupal.

Šetření krádeže už má v rukou policie. „Během víkendu zde zmizelo ze dvou kapliček sedm postav,“ potvrdila českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá.

Jejich hodnota je několik milionů korun. Římovská křížová cesta se nestala terčem podobného útoku poprvé. „Za komunistů, v sedmdesátých letech se také ztratily sochy, ale vědělo se, kdo je vzal, a našly se,“ vzpomíná Koupal. Také sochu Krista, ukradenou před několika lety, se podařilo policii vypátrat, i když rozřezanou. Ohledně posledních krádeží je však zatím pátrání neúspěšné.

A tentokrát krádež nemá obdoby. „O krádeži jsem se dozvěděl v pondělí ráno a jsem událostí velmi šokovaný,“ přiznal ředitel Národní památkové péče v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Odborníci z památkové péče navrhují, aby se zbývající sochy z kapliček ihned uklidily do doby, než se zajistí jejich naprostá bezpečnost.
„Pak můžeme zpátky už do zajištěných kaplí instalovat originály nebo jejich kopie. Dřív ale ne,“ říká Pavelec.

„Můžeme žádat ministerstvo kultury, aby uvolnilo finanční prostředky z grantu a celý areál zabezpečilo. Můžeme zdůraznit kvalitu této výjimečné památky a její význam. Snažit se získat prostředky musíme společně s majitelem památky, tedy s českobudějovickým biskupstvím,“ řekl k dalšímu možnému postupu Pavelec.

Co tedy se svatými do doby, než peníze z ministerstva přijdou? „Svezl bych je co nejrychleji do depozitáře. Nesmí tam už dále ostatní sochy zůstat, dokud nebude areál a kaple vybaveny kvalitním bezpečnostním systémem,“ dodává Petr Pavelec.

S jeho názorem souhlasí také diecézní konzervátor Jiří Černý, který má v českobudějovické diecézi na starosti památky.

„O nové krádeži soch z Římova jsem se dozvěděl od vás,“ reagoval překvapený Jiří Černý včera v poledne.

„Přikláním se k řešení sochy raději uschovat, než zmizí, ale je to kontroverzní rozhodnutí. Sochy, které se nacházejí na pašijové cestě, nejsou jen na ozdobu. Lidé se zde modlí. Sloužit mají lidem a Bohu. Abychom je ale zachránili, musíme udělat tenhle radikální zásah a sochy odvézt do depozitáře,“ dodal Černý.

Prosba o pomoc

Kam se svatí z Římova ztrácejí? Policii se zatím nepodařilo najít pachatele krádeží z konce minulého roku ani z letošního jara, ale případy se intenzivně zabývá.

Pachatelé, kterým hrozí až několikaleté vězení, se musí mít na pozoru.
„Přivítáme jakákoliv svědectví lidí, kteří se v uplynulých dnech pohybovali na římovské křížové cestě,“ pokračuje Regina Tupá.
Pachatelé museli přijet na místo činu autem a určitě byli slyšet.
„Svědci ať se, prosím, ozvou na policejní lince 158,“ dodává mluvčí Regina Tupá.

Radek Gális