Kdyby podomácku vyrobená zbraň neselhala, byly by životy zasahujících mužů ohroženy.


„Zbrojíř“ samouk

Ulč střílel letos 20. února v podvečer v Písku zblízka na policisty Tomáše Hodíka a Štěpána Kaněru.

Ti se ho pokusili zadržet na základě příkazu soudu v České Lípě.
Zbraň naštěstí selhala a střely nevymetla.

Vyšetřování ukázalo, že dvouhlavňová krátká palná zbraň, kterou si bezdomovec přebývající v zemljance v lese u Písku vyrobil „na koleně“ z běžně dostupných materiálů, byla střelbyschopná.

Sám obviněný řekl, že z ní zkušebně střílel. Dělala prý „normální“ díry, vzadu širší, jak se střela trhala. Policie šetřením zjistila, že střela prošla prknem o tlouštce 23 mm.

Některé rány vyšly, jiné ne. „Asi to nebylo uděláno dobře, aby to střílelo spolehlivě,“ řekl obviněný na policii.

Ulč si sám vyráběl i střelivo. Zhotovil si nábojnice z trubek. Střelný prach vybíral z petard, náboje dělal z olova, ale taky ze železa. Kromě pistole si zhotovil také „granáty“ z trubek.

Znalec balistik řekl, že při střelbě hrozila destrukce zbraně, mohlo dojít i k samospuštění úderníků. „Byla nebezpečná i střelci,“ uvedl.

Náboj, který v kritický den zřejmě selhal, bez problémů vyšel při zkušební střelbě na střelnici v Ralsku. U náboje v druhé komoře naštěstí selhala zápalka.

Hrozila jim i smrt

Zbraň byla podle balistika způsobilá přivodit zasažené osobě těžká zranění, případně smrt.

Včera to potvrdil znalec z odvětví soudní medicíny. Při zásahu z oněch dvou až čtyř metrů do břicha či hrudníku hrozila těžká zranění s bezprostředním ohrožením na životě, řekl.

Podle psychiatra nebyly schopnosti obžalovaného rozpoznat nebezpečnost svého jednání a ovládnout je nijak sníženy.

Obhájkyně zdůraznila včera v závěrečné řeči, že její mandant jednal ve strachu z hrozícího omezení jeho osobní svobody. „Byl veden snahou zastavit pronásledování, ne usmrtit,“ řekla.

Navrhla kvalifikovat jeho čin jako násilí proti skupině obyvatelů.
Marek Ulč pak jen poznamenal, že se vším, co soud řekne, bude nespokojen.

Krajský soud po poradě obžalovaného uznal vinným pokusem vraždy na dvou osobách a na veřejném činiteli při výkonu jeho pravomoci.

Nelituje?

„Ve snaze vyhnout se zatčení se proti zakročujícím policistům snažil použít střelbyschopné zbraně,“ rekapituloval předseda senátu.
„Byla pouze náhoda, zda při tom zasáhne hrudník nebo břicho. Pak reálně hrozilo i ohrožení života.“

„Nejednal v přímém úmyslu policisty usmrtit, ale přinejmenším si byl vědom, že k tomu může dojít, a s takovým následkem byl srozuměn,“ uvedl. „Čin nedokonal jen kvůli závadě zbraně.“

Poukázal na to, že Ulč neprojevil žádné pocity viny. „Pokud o věci přemýšlel, pak v tom smyslu, že zklamal a nevyrobil si lepší zbraň,“ poznamenal předseda senátu.

„Jeho nekritický přístup neumožňuje závěr, že by účelu trestu mohlo být dosaženo v mírnějším typu věznice,“ dodal k zařazení obžalovaného do nejpřísnějšího vězeňského režimu. „Už nejméně desetkrát proti němu bylo vedeno trestní řízení, aniž by to vedlo ke změně jeho způsobu života.“
Marek Ulč se k rozsudku včera nevyjádřil.