Posudky znalců psychologů a psychiatrů vyžádané soudem i obhájcem vidí 18letého pachatele obdobně – jako nezralého, egocentrického člověka, který svaluje odpovědnost na druhé či na okolnosti. Jeho hodnotový systém je deformovaný – prioritou jsou pro něj drogy. Shodují se na smíšené poruše osobnosti. Problémové chování se s ním táhne od dětství, ale není známo, že by to rodina řešila, přitom pomoci mohl dětský diagnostický ústav.

Náprava je podle znalců možná, jelikož jde o velmi mladého člověka. Je však nutné, aby si uvědomil nesprávnost svého činu. Rodina ho nesmí podporovatv pocitu, že on je obětí, a neobviňovat všechny kolem. Nezbytná je léčba závislosti.

Soud s Lukášem Hajným z Velice
Tak jsem je zabil, křičel při zatýkání

O kvalifikaci trestného činu bude krajský soud rozhodovat v červenci. Obhájce Lukáše Hajného nám sdělil: „Budu hájit na paragraf 360, to je rauschdelikt, čin spáchaný v nepříčetnosti způsobené požitím nebo aplikací návykové látky. Byl pod vlivem metamfetaminu, tři dny nespala byl rozčílený kvůli peněžence. A poprvé v životě fyzicky zaútočil na otce, kterého jinak uznával. Z toho vyplývá, že jeho korektivní mechanizmy byly v době činu totálně odbrzděné,“ uvedl Miroslav Kříženecký. „Bojím se umístění do věznice, protože tam dnes drogy volně běhají, všichni o tom víme, ale mlčíme, abychom neměli ve světě ostudu,“ míní obhájce. „Mentálně je hodně zpátky, intelektové schopnosti na hranici průměru a podprůměru, což jsou věci, které trestem nenapravíte. Jestli chceme před ním chránit společnost, musíme přeorat to, co bylo dosud zanedbáno,“ je si jist Miroslav Kříženecký.

Ilustrační foto.
Mladík pobodal policistu, který zemřel. Krajský soud rozhodne o délce trestu