Na Dačicku se takový případ stal ke konci září. Nyní pachatel čelí trestnímu stíhání za nebezpečné vyhrožování a hrozí mu až tříletý pobyt za mřížemi. Jak již Deník informoval, posádka dačické záchranky byla přivolaná k pětapadesátiletému muži se zdravotními obtížemi. "Při ošetřování se však muž choval velmi agresivně, vyhrožoval osádce sanitky, že má doma pistoli, pro kterou si dojde," popsala policejní mluvčí Hana Millerová. Chováním pacient vzbudil v lékaři i řidiči sanitky obavu o jejich život a zdraví. Nakonec pacienta záchranáři museli povalit na zem a takto čekali až do příjezdu policejní hlídky. Dechová zkouška u útočníka ukázala 1,7 promile alkoholu.

Právě alkohol či jiné návykové látky sehrávají podle mluvčí jihočeské zdravotnické záchranné Petry Kafkové hlavní roli při podobných incidentech. Dalším faktorem bývají pacienti s duševní chorobou, kteří tvoří samostatnou kapitolu.

„Přímo fyzická napadení posádek záchranky na jihu Čech, třeba oproti pražským kolegům, jsou naštěstí ojedinělá. Většinou se zasahující posádky setkávají se slovní agresí. Díky speciálním školením posádky zvládají takové verbální útoky odvrátit. Bohužel, občas se situace opravdu vyhrotí," naznačila Petra Kafková.

Pokračovala, že takové incidenty jsou pro záchranáře vždy nepříjemné a stresující.

Vloni například museli posádce záchranky vyjet na pomoc i členové hradecké městské policie. Strážníci pomohli agresivního pacienta na nezbytně nutnou dobu zafixovat, aby mu mohla být aplikována sedativa.

V současné době se i hodně hovoří o změně legislativy, aby záchranáři měli statut veřejného činitele, čímž by pachatelé za jejich napadení čelili vyššímu trestu. Například Petra Kafková ale zastává názor, že to situaci záchranářů tak úplně nevyřeší. „Myslím si, že agresory to od útoku neodradí," dodala.