S výrobcem keramiky si popovídal, že prý měl taky manželku keramičku, ale zabila se mu v autě . . . Vyprávěl, že učí externě v budějovické hudební škole, a přidal, že shání ten pedagogický dozor na zájezd, který zařizuje pro JAMU.

S druhým „účastníkem zájezdu" se seznámil v hospodě. Prý chodí po hudebních skupinách a doporučuje je na festivaly, a učí na konzervatoři.

Třetí do party „Štefánka" svezla jako stopaře. Jí taky říkal, že učí na konzervatoři, a nabídl ten pedagogický dozor. Líčil, čím se budou skupiny ve volných chvílích ve Francii zabývat, a že si mohou vybrat tu, jakou chtějí, jak to bude se snídaněmi a tak . . .
Chtělo to ovšem zaplatit zálohy. Od jednoho vybral 9400, od druhého 13 000, od třetího 15 300. Prý to pošle do Brna. Vybral od nich i čísla pasů atd.

Na schůzku, kde jim měl říci podrobnosti, ale nepřišel, prý ho bolí zub a že se ozve. Napadlo je zavolat na školu, kde měl učit. A tam ho neznali …

Pod pseudonymem
Policie zjistila, že dotyčný se za Pavla Štefánka jen vydává. Že jde totiž o Pavla N. (64) z Jindřichova Hradce… A obvinění rozšířila i o podvod s příslibem sehnání vyřazeného klavíru z konzervatoře, na nějž mu zájemkyně postupně složila na zálohách 11 000 korun.
Tohle na policii doznal, peníze že klavíristce vrátí, ale „účastníky zájezdu" prý neoši᠆dil, JAMU se na ten festival prý opravdu chystala, on ty peníze jen převzal a předal dál.

V průběhu přípravného řízení Pavel N. alias Pavel Štefánek kamsi zmizel. Okresní soud v Č. Budějovicích ho nakonec soudil jako uprchlého.

Konstatoval jeho osm předchozích trestů včetně posledního podvodu s příslibem zajištění léčby drogové závislosti v Chorvatsku za zálohy, a poslal ho na 15 měsíců do vězení.

Kdy se o verdiktu dozví, to je ovšem otázka, napsal v roce 2008 náš list. Zatím je mj. zjištěno, že si za minulý rok ani jednou nevyzvedl důchod… Že by měl něco lepšího?!