Neznámý zloděj z volně přístupného dvora farmy odcizil pánské kolo Conway MR700SE, odstavené na chodníku u restaurace, v hodnotě 15 tisíc korun. Policejní mluvčí Hana Millerová připomíná, že nezajištěné a neuzamčené kolo je snadným cílem zlodějů. V minulosti byly i případy, kdy rekreantům zmizely bicykly upevněné na střešním nosiči auta.

Bohužel, dnes už ani rčení, co není přivázané řetězem, nevydrží, tak úplně u krádeží kol neplatí. Ale přesto překonání lankového zámku již zloději krádež poněkud komplikuje. Riskuje totiž, že ho někdo uvidí. Na druhé straně podle majitele prodejny jízdních kol v Jindřichově Hradci Jiřího Soukupa už i výrobci využívají na zámky kol odolné materiály a důmyslné systémy.

„Pokud musíte své kolo na několik okamžiků odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte, případně místo, kde jsou kamerové systémy. Tomu se zloději raději vyhýbají. Pro případ krádeže si poznamenejte výrobní číslo kola a případně pořiďte jeho fotografii, abyste mohli svůj bicykl v případě potřeby identifikovat. Ponechejte si také doklady o koupi kola," radí Hana Millerová.

Zdůrazňuje, že ani například v kolárnách či společných prostorách panelových domů nejsou bicykly v bezpečí. „A nalezení pachatelů těchto krádeží není jednoduché. Lidé v okolí si ani nevšimnou, že kolo odváží někdo jiný," doplnila.