Potvrdil to včera předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec a. s. Jan Mlčák. Podle jeho slov není v současnosti v nemocnici hospitalizován nikdo další se stejnou diagnózou.

„Tady se vědělo, že ten člověk má zdravotní problémy. Na nemoc se ale asi přišlo pozdě. Do nemocnice ho převezli, až když začal kašlat krev,“ uvedl dačický spolupracovník Deníku František Vejvoda.

Devětatřicetiletý otec tří dětí, který byl v Jindřichově Hradci hospitalizován na oddělení ARO, pracoval jako kuchař v jedné restauraci v Dačicích. Ačkoliv ostatní personál tohoto zařízení je podle vyjádření vedoucí paní Marty zcela zdráv, dotýká se situace i jich.

„Máme méně lidí, nemůžu ale úplně přesně tvrdit, že je to kvůli tomuto případu, své dělá i krize. I když nám třeba lidé odřekli silvestrovské večírky, že k nám nemají důvěru,“ řekla včera smutně s tím, že jejich restaurace měla vždy dobrou pověst i početnou klientelu a že rozumní lidé, kteří chápou, že se s virem prasečí chřipky mohou setkat kdekoliv, restauraci rozhodně kvůli tomu nezavrhují. S pláčem dodala, že jsou ze smrti spolupracovníka všichni nešťastní: „Byl to výborný kuchař, hodný a kamarádský člověk.“

Poslední čísla hygieniků hovoří o jedenácti prokázaných případech pandemické chřipky na Jindřichohradecku. „U zdravých lidí bývá průběh lehký, ale pokud má člověk navíc nějaké chronické onemocnění a více než tři dny vysoké teploty, měl by určitě jít k lékaři,“ radí za krajskou hygienickou stanici František Kotrba.