Novosedly nad Nežárkou - Nová trasa by se měla stát součástí systému cyklostezek, který by v okolí Novosedel vytvořil atraktivní až 25 km dlouhý výletní okruh.

Veřejnou soutěž na stavební práce, které by měly začít v březnu, vyhrála firma Swietelsky stavební s.r.o..Osud cyklostezky nyní závisí zejména na schválení dotací, o které obec zažádala.

„Zahájení výstavby, je přímo vázáno na výsledky přidělování financí ze 17. výzvy Regionálního operačního programu. Jestli nám dotace, které by měly pokrýt 85 procent nákladů, budou přiznány, to se dozvíme na přelomu ledna a února,“ uvedl starosta Novosedel Filip Mencl. Bez financování z vnějšku by podle jeho slov nebylo možné celou akci realizovat.

S obdobnými projekty mají v Novosedlech nemalé zkušenosti. V loňském roce byla do provozu uvedena cyklostezka ze Staré Hlíny, která se přes Novosedly napojuje na směr Jemčina a Červená Lhota.

Záměr vytvořit novou trasu je tedy logickým vyústěním snahy zastupitelstva ještě více přiblížit okolí obce sportovně založeným návštěvníkům našeho okresu.

„Tím, že dojde k propojení cyklostezek, vznikne velice zajímavý okruh, jehož začátek i konec bude před kulturním domem, kde je k dispozici parkoviště, což umožní jeho velice dobrou dostupnost,“ vysvětlil starosta.

Prvotním impulsem, který Novosedelské inspiroval, je masivní nárůst cykloturistiky, jež v posledních letech zaznamenal celý region. „Lidé tráví svou dovolenou čím dál tím více aktivně, takže jsme se jim rozhodli vyjít vstříc. Samozřejmě, že příjmy z cestovního ruchu poslouží i k dalšímu rozvoji obce,“ řekl dále Mencl.

Systém cyklostezek však nemá sloužit pouze turistům, kteří se díky němu mohou dostat na tak zajímavá místa, jako je například výpusť rybníka Rožmberk, ale také místním občanům. Starosta očekává, že cestu budou ke svým procházkám využívat také maminky s kočárky a mládež si zde bude moci vychutnávat jízdu na kolečkových bruslích bez obav ze silničního provozu.

Milan Soldán