Přesto lidé vzali varování meteorologů před přívaly vody vážně a bránili se za roky již osvědčenými metodami. Ke slovu přišly i pytle s pískem a například obyvatelé Hvízdalky, která je součástí Staré Hlíny, vynosili preventivně nábytek do patra. Pohroma se naštěstí nekonala.

Při ohlédnutí zpět místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz konstatoval, že povodně před dvěma lety nedosáhly naštěstí takového rozměru jako v roce 2002 a 2006.

„Spíš se jednalo o klasické zvýšení hladiny. A díky odborné manipulaci rybářů s vodou v krajině jsme na Třeboňsku byli bez větších potíží," uvedl Zdeněk Mráz.

Na jihu Čech asi nejhůře dopadlo město Putim na Písecku, kam Třeboňáci zapůjčili vysoušeče.

Svou roli sehrála i protipovodňová opatření, která se realizovala po záplavách z roku 2002 a podle Zdeňka Mráze splnila svůj účel. Jednalo se především o zpevnění Novořecké hráze a rekonstrukci přepouštěcího zařízení na Rozvodí. A ve Staré Hlíně je dodnes vybudovaný jílový val, který má za úkol chránit spodní cestu.

To potvrzuje i jednatel Fotbalového klubu Stará Hlína Jan Hrubý, který je přesvědčen o tom, že při lokálních povodních hrázka ochrání i nejníže položené domy. Právě fotbalovému hřišti v roce 2002 zasadily povodně ohromnou ránu, ale paradoxně díky tomu a dotacím se zrekonstruovalo, vznikla i nová umělá plocha, rozšířily se kabiny, osvětlení a podobně.

„V roce 2002 nastala shoda hned několika věcí najednou. Voda se pustila do pískovny, ta se protrhla, pak Novořecká hráz a už to šlo. Rožmberk tehdy zastal funkci přehrady a zadržel obrovské množství vody. Jsem přesvědčený, že se Stará Hlína obětovala, protože kdyby tolik vody zamířilo na Prahu, dopadlo by to špatně," míní Jan Hrubý.

Podle jeho slov by za normálních okolností Starou Hlínu tohle nemělo potkat, i když je to také otázka vydatnosti srážek. „I v minulosti zde byly ve spodní části zátopy, pamatuji si jako kluk, že jsme se tu pak koupali," dodal.

Povodně jsou také jedním z témat pondělní návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana na jihu Čech, kdy zamíří i na hráz Rožmberku.