Adventní období, které včera začalo „železnou nedělí", na mnoha místech zahájili rozsvícením vánočního stromu. Nejinak tomu bylo v Jindřichově Hradci, kde kromě stříbrného smrku září na náměstí Míru také PETAnděl, s jehož výrobou pomohly děti z místních škol a školek.

Již v sobotu se k andělovi z plastových lahví přidají i ti opravdoví, kteří přijdou krotit své protějšky z rodu pekelníků. Úderem 14. hodiny odstartuje na náměstí Míru program Pekelně zábavného odpoledne, které pro obyvatele a návštěvníky Jindřichova Hradce již po šesté připravilo město ve spolupráci s dalšími organizacemi.

„Jako první hned v úvodu potěší dětské i dospělé publikum pohádková Saxana Petra Černocká," láká tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová. Následovat bude losování soutěže s interaktivním průvodcem Jindřichovým Hradcem.

Program se poté přesune na Dobrovského náměstí, kde v 15.30 hodin dojde na vyhodnocení vánočních stromečků, které ozdobily děti z jindřichohradeckých mateřských a základních škol. Na příchod andělů, čertů a Mikuláše se mohou všichni těšit v 16.15 hodin.

„Připravený program zahrnuje také hrátky čertů karbaníků, ukázku Luciferova trůnu, děti si mohou dát pekelný čaj z kotlíku nebo nakreslit obrázek do Pekelné knihy hříchů. Za své snažení a odvahu dostanou sladkou odměnu," zmínila Karolína Průšová.

Pekelně zábavné odpoledne a rozsvícení vánočního stromu v Jindřichově Hradci.Zdroj: Deník/ /Petra Jouzová

Pekelné odpoledne ale není jediným bodem adventního programu v Jindřichově Hradci. „Město pořádá již tradičně vánoční trhy na náměstí Míru a Masarykově náměstí o víkendu 10. a 11. prosince od 10 do 17 hodin. Po celý víkend budou na náměstí Míru vystupovat jindřichohradecké mateřské a základní školy se svými vánočními programy," pokračovala. Tyto městské trhy jsou vždy spojené s Adventními dny na jindřichohradeckém zámku, kde je též nachystán bohatý program.

„I v letošním roce přijali naše pozvání jindřichohradečtí duchovní, kteří společně uspořádají nedělní ekumenickou bohoslužbu v kapli sv. Ducha," dodala.

V rámci Adventních dnů můžete rovněž navštívit Advent v Domě gobelínů, který předvede ukázky řemesel a nabídne dílnu pro děti i dospělé.

K předvánočnímu období patří neodmyslitelně také hudba. V kulturním domě Střelnice v pátek od 19 hodin vystoupí zpěvák Tomáš Savka, trombonista Milan Tolkner a Jindřichohradecký Big band s pěveckými sbory Arietta a Zanoty. Adventní koncerty se pak budou konat každou adventní neděli v kapli sv. Maří Magdaleny. Těšit se můžete například na Jindřichohradecký symfonický orchestr nebo Marii Retkovou a České komorní trio. A ani letos nebudou Hradečáci ochuzeni o Novoroční ohňostroj, který bude po 17. hodině 1. ledna odpálen z městské věže.

Adventní program v Jindřichově Hradci

1. prosince v 17 hodin, kostel sv. Jana Křtitele Chvála zpěvu Adventní koncert dětských pěveckých sborů

2. prosince v 19 hodin, KD Střelnice Vánoční koncert Tomáše Savky

3. prosince od 14 hodin, nám. Míru Pekelně zábavné odpoledne

3. prosince v 10 hodin, nádraží JHMD Mikulášská parní jízda

4. prosince od 15 hodin, kavárna Koloniál Mikulášská besídka

4. prosince v 17 a 19.30 hodin, kaple sv. Maří Magdaleny Adventní koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru

8. prosince v 16 hodin, KD Střelnice Vánoční besídka Jindřichohradecké sociální aktivity

9. prosince v 18 hodin, kostel sv. Jana Křtitele Adventní noční komentovaná prohlídka kostela

10. prosince v 18 hodin, kaple Nanebevzetí P. Marie v minoritském klášteře Adventní koncert X-TET

10. a 11. prosince, muzeum fotografie Adventní fotografování v historických kostýmech

10. a 11. prosince od 10 do 17 hodin, Dům gobelínů Advent v Domě gobelínů

10. a 11. prosince od 10 do 17 hodin, Stará radnice Advent na Staré radnici

10. a 11. prosince od 10 do 17 hodin, hrad a zámek Jindřichův Hradec Adventní dny na zámku

10. a 11. prosince od 10 do 17 hodin, nám. Míru, Masarykovo náměstí Adventní trhy

11. prosince v 17 hodin, minoritský klášter Radouňská hudební sešlost Koncert a předvánoční posezení

11. prosince v 19 hodin, kaple sv. Maří Magdaleny Adventní koncert Setkání s Marií Retkovou a Českým komorním triem

12. prosince v 19.30 hodin, muzeum fotografie Vánoční koncert Petra Přibyla a jeho hostů

14. prosince v 17 hodin, nám. Míru Česko zpívá koledy

Lidé v Jindřichově Hradci si zazpívali koledy za doprovodu Ukrutanky. Zdroj: Deník/Zdeněk Prager18. prosince v 19 hodin, kaple sv. Maří Magdaleny Adventní koncert Hudební rozjímání pro soprán, violoncello a cembalo

18. prosince v 19 hodin, kostel sv. Jana Křtitele Adventní koncert Trumpet tune

19. prosince ve 20 hodin, KC Jitka Vánoční koncert Lucie Bílé

20. prosince v 19 hodin, kostel sv. Jana Křtitele Vánoční koncert Pěveckého sboru Smetana

23. prosince v 17 hodin, nám. Míru Betlémské světlo

26. prosince v 16 a 18 hodin, kaple sv. Maří Magdaleny Vánoční koncert YMCA PS Jakoubek

29. prosince od 10 do 16 hodin, Dům dětí a mládeže Vánoční výstava zvířat

30. prosince, nádraží JHMD Malá silvestrovská jízda do Lomů

1. ledna v 17 hodin, náměstí Míru Novoroční ohňostroj

Plňte si přání a buďte na sebe hodní, přeje Hradečákům starosta Stanislav Mrvka

Advent je nejen časem očekávání, ale také hodnocení uplynulého roku. Co toto období pro něho znamená a jak vidí pomalu končící rok v Jindřichově Hradci jsme se zeptali starosty Stanislava Mrvky.

Jste nyní v polovině volebního období a bilancování se o to víc nabízí. Jak byste zatím zhodnotil první polovinu vašeho působení v čele města?

Chtěl bych našim občanům poděkovat za spolupráci a vstřícnost. Kolegům z rady a zastupitelstva za pragmatické jednání a snahu o řešení problémů a úkolů pro obyvatele. Neřešíme politické a ideologické spory, ale děláme to, co je potřeba. V současné době je již splněno téměř 70 procent úkolů, které jsme si vytyčili. Věřím, že tímto tempem budeme pokračovat. Ve městě je to vidět na každém kroku. Možná se nám také občas něco nepovede, ale nikdo není neomylný. Je jasné, že všechno, co by si občané přáli, nejde buď z hlediska zákona, nebo finančních prostředků ihned splnit, ale je důležité, že je snaha věci řešit.

V polovině prosince čeká zastupitele schvalování nového rozpočtu. Jaké jsou vyhlídky a plány do příštího roku?

Ano, je to tak. Již druhým rokem se nám daří předložit návrh rozpočtu zastupitelstvu města již na prosincovém zasedání. Tato varianta se ukázala mnohem lepší jak z důvodu přidělování dotací sportovním a společenským organizacím, které žádají o příspěvky na svou činnost z grantových programů a jsou na přidělení těchto příspěvků zcela závislí. Rovněž zadávání zakázek na opravy a výstavbu se tím zrychlily. Stavební firmy v případě příhodného počasí mohou mít práci pro své zaměstnance již počátkem roku. Věřím, že se stejně jako loni podaří rozpočet schválit ještě v tomto roce. Mezi největší investice roku 2017 patří 1. etapa rekonstrukce ulic Václavská Vídeňská. Jedná se o celkovou rekonstrukci v úseku Vídeňská Mlýnská včetně vodovodu, kanalizace a veřejného osvětlení. S touto investiční akcí budou spojená určitá dopravní omezení, o kterých budeme občany včas informovat. Děbolínští se mohou těšit na zahájení výstavby nové kanalizace a čistírny odpadních vod, také máme pořád v plánu výstavbu sběrného dvora u cihelny a budeme provádět zatím jen zabezpečovací práce na zámeckém pivovaru.

Konec roku ale není jen o práci a shonu. Co pro vás znamená advent?

Máte pravdu, advent není jen o práci a shonu, ale bohužel to u většiny lidí a také u mě platí dvojnásob. Starostou člověk nemůže být jen určité dny, je jím 365 dnů v roce a právě advent je období, kdy se to nejvíce potvrzuje. Pohled na kalendář je jednotvárný a velmi složitě se hledá nějaké volné okénko. Končí finanční rok, dokončují se investice, připravuje se rozpočet na další kalendářní rok a hlavně probíhají kulturní a společenské akce, které právě pro naše občany mají vytvořit příjemnou adventní atmosféru. A právě v této době starosta se svými spolupracovníky musí zapomenout na nějaké odpočívání a musí se takzvaně dát k dispozici ve prospěch občanů. Je samozřejmé, že jako každý člověk se v této době pokouším o jakousi bilanci uplynulého roku, ale většinou se pro mě to adventní rozjímání posouvá až do doby mezi svátky, kdy nastává doba uklidnění.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.Zdroj: Josef BöhmV Jindřichově Hradci se v nadcházejících několika týdnech, které zbývají do konce roku, odehraje mnoho kulturních akcí, na které stojí za to přijít. Kam byste pozval Hradečáky a na co se těšíte?

Já osobně se vždy velice těším na slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Míru a na pekelně zábavné odpoledne, které bude první prosincovou sobotu. Dále bych všechny čtenáře rád pozval na tradiční vánoční trhy v centru města a Adventní dny na zámku, které se budou konat druhý víkend v prosinci. Součástí trhů budou také vystoupení našich dětí z mateřských a základních škol. Na tuto tradiční akci jsme letos pozvali také zástupce našich partnerských měst z Neckargemündu a Dunajské Stredy, aby viděli, jak krásný je Jindřichův Hradec v předvánočním období. Doporučuji také některý z adventních koncertů, které jsou pro Hradečáky připravené každou adventní neděli v kapli sv. Maří Magdaleny a další zajímavé akce. Na Nový rok se těším, že se všichni opět sejdeme na náměstí Míru a oslavíme jeho příchod odpálením ohňostroje z městské věže.

Co byste popřál občanům města k Vánocům a do nového roku?

Rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří s městem nebo městským úřadem během roku jakkoliv spolupracovali. Všem našim spoluobčanům bych chtěl popřát především hodně zdraví. Nechápu toto přání jako formální výraz, ale jeho obsah je pro všechny z nás asi tím nejdůležitějším. Také všem přeji, aby byli se svým životem spokojeni a měli dostatek osobního štěstí. Rád bych také pro nás pro všechny vyslovil přání, aby se celá naše společnost zklidnila, aby lidé vůči sobě nebyli agresivní, aby naslouchali jeden druhému. Přál bych si, aby se také do společnosti vrátilo slovo tolerance. Všem také přeji bezpečí a klid. Obyvatelům našeho města přeji, aby se jim v Jindřichově Hradci dobře žilo. Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych vám popřál krásné Vánoce prožité hlavně v klidu a pohodě. Plňte si postupně svá přání a buďte na sebe hodní.