Vztahuje se na ni amnestie vyhlášená prezidentem republiky. „Zatím se k tomu nechci vyjadřovat, protože amnestii musí nejdřív potvrdit soud," reagovala Hašková prostřednictvím svého advokáta Jiřího Kozáka.

Alena Hašková je od loňského dubna bez práce. Podle soudu může za smrt šestileté Sáry, na niž v prosinci 2009 na hřišti během vycházky spadla železná branka a zabila ji. Protože Hašková podle soudu nedokázala dostatečně zabezpečit prostor hřiště, byla odsouzena k šesti měsícům vězení s podmínečným odkladem na rok. Ředitelka školky musela Alenu Haškovou propustit.

Odsouzená učitelka se však nyní díky amnestii může vrátit do školky a znovu pracovat s dětmi, jako kdyby nikdy nebyla soudně trestána. „Případný návrat paní Haškové je plně v kompetenci paní ředitelky," řekl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa. Ředitelka Hana Kněžínková Deníku řekla, že s návratem Aleny Haškové stoprocentně počítá. „Už jsme spolu o tom mluvili a pokud je to v mé kompetenci, tak ji beru zpátky," nechala se ve středu slyšet Hana Kněžínková.

Ředitelka ovšem bude muset propustit učitelku, kterou přijala na místo Aleny Haškové. „Je mi to líto, ale od začátku jsem říkala, že je to jen zástup po dobu nepřítomnosti paní Haškové. Dotyčná osoba o tom byla takto informována a počítala s tím. Proto dostala smlouvu pouze na jeden rok," vysvětila Hana Kněžínková.

Alena Hašková si ale ještě bude muset počkat, až její amnestii potvrdí Okresní soud v Jihlavě. Teprve potom se bude moci vrátit k práci ve školství. Podle advokáta Jiřího Kozáka by nemělo amnestii pro jeho klientku nic stát v cestě.

Otázkou je, jak zprávu o amnestii přijmou lidé v obci. Smrt šestileté Sáry je v Dolní Cerekvi stále citlivé téma. Podle informací Deníku není vyloučeno, že případný návrat Aleny Haškové do práce, může zvednout novou vlnu emocí. Alena Hašková dodnes odmítá vzít odpovědnost za smrt dítěte na sebe. Bránila se, že nemůže za to, že někdo natáhl provaz mezi brankou a přístřeškem, což zapříčinilo nešťastný pád branky. Soud Haškovou poprvé osvobodil, ale odvolací soud případ vrátil k novému projednání s doporučením uznat Alenu Haškovou vinou z nedbalostního trestného činu.