Video, které anonym zveřejnil na internetu, mělo jasný cíl. Rozšířit informace o údajné spolupráci hejtmana s předsedou představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martinem Bláhou, který mu staví dům na Lipensku. Objevilo se v němž, že mají policejního informátora, v zašifrovaných mailech řeší stavební zakázky v kraji, Zimola píše Bláhovi o všimném do prasátka, hovoří prý spolu přes kryptované telefony.

„Video bylo již z internetu staženo, což má být údajně v mém zájmu, jak naznačují někteří konspirátoři,“ uvedl hejtman Jiří Zimola na tiskové konferenci. „Chtěl jsem nad tím mávnout rukou, protože evidentně šlo o podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce. Ale vzhledem k tomu, že některá média o kauze dál informují, jako by stála za pozornost, a mluvčí ministerstva vnitra i sám ministr Chovanec se k ní seriozně vyjadřují, musím reagovat i já,“ řekl Jiří Zimola a komentoval jednotlivé záběry videa, o němž jsme informovali minulý týden.

Čtěte také: Jak to bylo s pozemky šéfa jihočeských nemocnic

Nařčení, jímž čelí Jiří Zimola- dům ve Slupečné na Lipensku mu staví
podřízený – předseda
představenstva
společnosti Jihočeské
nemocnice Martin Bláha
- má informátora
na vysokém policejním
postu
- s Martinem Bláhou komunikují přes šifrované telefony, maily
- domlouvali se o úplatku

Například k zakázkám správy a údržby silnic vysvětloval: „Rozmlžené tabulky jsou nečitelné zjevně úmyslně, neboť tyto údajné „důkazy“ mé tajné komunikace jsou staženy z veřejných stránek kraje. Pocházejí z dubna 2009 a týkají se dávno realizovaných oprav silnic v tzv. programu P3,“ dokládá Jiří Zimola. Poukázal, že pokud by používal podsouvanou e-mailovou adresu s jeho jménem k ovlivňování oprav silnic od roku 2009, nemohla by mít prázdnou schránku.

„Požádal jsem Google o prověření zneužití mého jména na falešném účtu a identifikaci osoby zodpovědné za založení schránky. Netuším, proč bych si tak slabomyslně zakládal tajnou mailovou schránku na své jméno, psal do ní o úplatcích a zároveň za desetitisíce kupoval šifrované telefony,“ míní hejtman.

Přečtěte si také: Na všechno mám doklady, vzkazuje šéf jihočeských nemocnic

Zdůraznil, že profesionální vyšetřovatelé budou mnohem úspěšnější. „Ministr Chovanec již pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů vyšetřením anonymu kvůli osočení z vynášení informací policejními důstojníky. Předpokládám, že se velmi brzy dozvíme výsledek,“ má naději, že odborníci zjistí, kdo vyrobil prezentaci, jejíž „pravosti prý nemůže věřit ani malé dítě“. On prý z anonymu získal stopy vedoucí do jisté společnosti sídlící nedaleko krajského města. Ve čtvrtek zasednou k plánovanému jednání zastupitelé kraje a opozice již předeslala, že o této záležitosti se bude hovořit.