Poté, co zdražení až o 50 procent pro příští rok ohlásil Ochranný svaz autorský (OSA), přidala se i DILIA, divadelní, literární a audiovizuální agentura. Zdražit chce o 25 procent.

Zástupci Sdružení místních samospráv (SMS) či Starostové a nezávislí (STAN) už ztrácejí trpělivosti. Stěžují si i na špatnou komunikaci s autorskými svazy.

„Ten přístup nelze označit jinak než za arogantní. Nezpochybňujeme povinnost hradit autorské poplatky a dokonce ani sazby letošního roku, ale enormní zdražení pro příští rok je nepřijatelné," zlobí se starosta Českých Heřmanic a člen SMS Pavel Eliáš. Starostové navrhují, aby sněmovna změnila zákon a zavedla „dozor" nad poplatky.

Případné zvýšení cen se dotkne všech: nejenom obcí, ale i hostinských či hoteliérů (viz grafika) „Zjistili jsme, že sazby v řadě jiných států EU jsou dokonce nižší, než které OSA požaduje v ČR," říká místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Na půdu sněmovny proto svolává na 22. září veřejné slyšení. Ve stejný den chtějí starostové demonstrovat před sídlem OSA v Praze-Dejvicích.

Poplatky za autorská práva.Zdroj: red

Předseda představenstva OSA Roman Strejček ale kritiku odmítá. „Zvýšení se týká pouze reprodukované hudby. V žádném případě se netýká živých produkcí, jako jsou koncerty, tanečních zábav, jako myslivecké či hasičské plesy. Pokud hovoříme o rozhlasovém přístroji, pak například obce do jednoho tisíce obyvatel zaplatí za práva autorů hudby měsíčně 195,30 Kč bez DPH, namísto současných 148,80 Kč bez DPH. V tomto případě se jedná o navýšení o 31 procent. Nejvyšší nárůst se bude týkat velkých měst s počtem obyvatel nad 80 tisíc," říká.

Navržený ceník OSA nyní zkoumá antimonopolní úřad. Vyjádří se i ministerstvo kultury. To však nemá pravomoc ceny změnit. (jak, alx)

Televize v hospodách zřejmě většinou zůstanou

Jindřichohradecko – Skokové zdražení licenčních poplatků ze strany kolektivních správců se může negativně odrazit prakticky všude tam, kde se pouští televize či rádio. Na Jindřichohradecku se vyšší ceny obávají například i hostinští.

Majitel Kozlovny Měšťan v jindřichohradecké Panské ulici David Matoušek si dokáže představit i to, že některé menší hospůdky se do budoucna raději obejdou bez televize či rádia.

„Každé takovéto zdražení v konečném důsledku vždy znamená dopad na zákazníka. Puštěná televize nebo rádio je navíc jen něco jako služba, z níž neplyne vlastně žádný zisk a malé hospody na to zkrátka ani nebudou mít," říká David Matoušek, který si přesto myslí, že přijímače z většiny lokálů nezmizí.

„Větší podniky tento standard budou samozřejmě držet i nadále, ale někde se to promítne. Navíc nezdražuje jen OSA a když se podíváte na vývoj cen, tak zjistíte, že třeba polední meníčka jsou v průměru o nějakých deset korun dražší, než tomu bylo ještě nedávno. Když se to všechno sečte dohromady, tak opravdu daleko nedojdeme," obává se majitel restaurace.

Provozovatel kulturního centra Jitka v Jindřichově Hradci Vladimír Pecka je prozatím v klidu. „Pokud mám správné informace, tak vystoupení živých kapel by se to snad nemělo dotknout. Pokud to ale bude jinak, nevěřím, že se jim skutečně podaří vybrat více peněz, z lidí už zkrátka víc nedostanou," poznamenal Vladimír Pecka.

AKCE SPOLKŮ
Relativně v klidu jsou také různé spolky, které pořádají soutěže či oslavy. Patří k nim například dobrovolní hasiči. Třeba strmilovská sbor pořádá podle jednatele Romana Séče soutěž v požárním útoku. „Ptal jsem se přímo na OSA a tam mi řekli, že jsme osvobozeni, pokud se jedná o hasičské klání nebo akci spojenou přímo s činností sboru, třeba oslavy založení a podobně. Na zábavu, kterou pořádáme, už se to ale nevztahuje. Na tu přijde do sto lidí a poplatek nám dělá zhruba pět set korun," zmínil Rudolf Séč.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska má totiž podle ředitelky okresního sdružení Hany Trachtové uzavřenou smlouvu s OSA, v rámci které nemusejí členské subjekty, tedy sbory odvádět poplatky za autorská práva. „Má to ale pravidla, musí jít o akce, kde se nevybírá vstupné, takže na různé plesy, které hasiči organizují, už tato úleva neplatí," dodala Hana Trachtová.

Rozhořčení vyvolalo avizované zvýšení cen licenčních poplatků i mezi některými lokálními politiky. Servítky si nebere například zastupitel Deštné Jan Zedník, který navíc pracuje jako poslanecký asistent v Bruselu.

„Autorská práva se musí chránit, musí existovat systém a pravidla pro jejich ochranu. Existuje inflace, která se musí i do tohoto systému logicky promítat, stejně jako se promítá do všech jiných oborů. Ale zvýšit poplatky meziročně o 50 procent v případě OSA a o 25 jako DILIA, zavádět poplatky za nákup chytrých mobilních přístrojů s presumpcí viny, že si budeme stahovat data postihnutá autorskými právy, a tak za to předem musíme zaplatit?" odsuzuje tyto praktiky Jan Zedník, který zdražení považuje za nehoráznost.

„To je od OSA i DILIA doslova úlet a zneužití dominantního postavení. Nejsem zastáncem míchání se státu do soukromého sektoru, stejně tak chápu, že o autorská práva je třeba pečovat, ale tento již skutečný úlet by výjimečně neměl zůstat ze strany státu bez povšimnutí. Nastaveni rámcových pravidel pro evoluční, nikoliv revoluční, kroky je na místě," míní mladý politik. (ms, nov)