„Již delší dobu jsme přemýšleli o tom, co dalšího bychom mohli našim malým občánkům při vítání dávat. Do této chvíle to byl obligátní plyšák a kytička pro maminky," uvedla místostarostka Třeboně Terezie Jenisová. Město prý zvažovalo i některé  nabídky finančních ústavů. „Od toho jsme ale nakonec ustoupili, protože se nám nelíbilo takto zavázat rodiče jedné společnosti, která by jim pak i nadále zasílala nejrůznější nabídky," vysvětlila.
Inspiraci nakonec našli Třeboňští v Borovanech, kam se jeli podívat do rodinného centra, které by v budoucnu chtěli právě v lázeňském městě také vybudovat. „Mluvili jsme o tom s tamní ředitelkou a ta nás informovala o tom, že u nich mají takovéhle osvobození od poplatku pro děti," nadnesla místostarostka.
Původní návrh z rady města zněl tak, aby od poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu byly osvobozeny děti do tří let, ale pouze ty, které se narodí až po 1. lednu 2014.
„Myslím si, že návrh, aby poplatek neplatily děti narozené od 1. ledna 2014 žádný populační stimul nebude, a proto bych navrhoval změnu v tom smyslu, abychom  vynechali část o datu narození a nechali tam pouze formulaci „do tří let"," přednesl na jednání zastupitelstva za opozici Jan Váňa.
Právě na základě jeho připomínky byl pak návrh schválen v upravené verzi, a to tak, že  od poplatku budou osvobozeny všechny děti do tří let. „Týkat se to bude i toho roku, kdy dítě právě tří let dosáhne," upřesnila Terezie Jenisová.
Od nového roku tak budou rodiče při vítání občánků zástupci města dostávat jakési dárkové certifikáty k tomu, že jejich děti nemusí až do tří let platit za odpad. Rodina tak ušetří alespoň v příštím roce 500 korun, protože výše poplatku se ani tentokrát nemění. „Je to jistě dobrou zprávou pro všechny Třeboňáky, že sazba za odpad zůstává i nadále stejná, tedy 500 korun," vyzdvihla místostarostka. Zastupitelé tuto částku schválili i přesto, že město na každého svého občana doplácí ročně dalších 438 korun.

Petra Jouzová